Πτώση στη Wall Street μετά την μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο καθώς οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν από τα επίπεδα-ρεκόρ, σε μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός ίσως να έχει πιάσει «ταβάνι», μολονότι είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο. Τον Μάρτιο είχε πραγματοποιήσει άλμα 1,2%, το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2005.
Σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 8,3%. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια επιβράδυνση από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, αυτός είναι ο έβδομος διαδοχικός μήνας που ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 6%. Τον Μάρτιο είχε εκτοξευτεί στο 8,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,01% ή 326 μονάδες στις 31.834, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,64% στις 3.935 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,18% στις 11.364 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow (+2,7%) και Chevron (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-5,2%) και Salesforce (-3,3%).
Παράλληλα, η μετοχή του Netflix υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν πέντε ετών, σημειώνοντας «βουτιά» 6,3% στα 166,30 δολ. Σύμφωνα με το Marketwatch, η ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου στις 19 Απριλίου προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων με τον τίτλο να έχει χάσει το 51% της αξίας του σε λιγότερο από ένα μήνα.
«Όλοι θέλουν να υποχωρήσει το κόστος ενέργειας, τροφίμων και εργασίας αλλά την ίδια ώρα ο μηχανισμός που μπορεί να το επιτύχει είναι η άνοδος των επιτοκίων», αναφέρει η Susan Schmidt της Aviva Investors. «Ψάχνουμε για αντίμετρα, τα οποία ανησυχούν τους επενδυτές καθώς δεν ξέρουν τον αντίχτυπο που θα έχουν στις επιχειρήσεις».
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε «άλμα» 6% στα 105,71 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 1.853 δολ./oz.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%. Ειδικότερα το yield του 10ετούς υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,92%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,0526 δολ.