Νέες ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, την ώρα που η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 3%.
Νωρίτερα το yield του 10ετούς είχε ανέλθει έως το 3,20% - σε υψηλό τεσσάρων ετών- για να υποχωρήσει αργότερα στο 3,07%.
«Μόνος τρόπος που θα μπορούσε η αγορά να επουλώσει τις πληγές της είναι μέσω της Fed. Η Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της θα μπορούσε να συγκρατήσει τα επιτόκια», ανέφερε αναλυτής. «Η απόδοση του 10ετούς χρειάζεται να επιστρέψει κάτω από το 3%», πρόσθεσε.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,99% ή 653 μονάδες στις 32.245, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,20% στις 3.991 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 4,29% στις 11.623 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των 3Μ (+2,2%) και Amgen (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-9,5%) και Chevron (-6,9%).
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να ασκούν ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές με τις Meta (facebook) και Amazon να υποχωρούν 3,7% και 5,2% αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,24%, ο S&P 500 0,21% και ο Nasdaq 1,54%. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η έκτη πτωτική εβδομάδα για τον Dow Jones και η πέμπτη πτωτική για τους S&P 500 και Nasdaq.
Επιπλέον, το βαρόμετρο FTSE All-World των παγκόσμιων μετοχών έχει υποχωρήσει περισσότερο από 16% φέτος, ενώ ο συνολικός δείκτης Bloomberg που παρακολουθεί τις παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματος έχει υποχωρήσει 12%.
«Αναμένουμε οι αγορές να παραμείνουν ασταθείς καθώς οι κίνδυνοι στασιμοπληθωρισμού (συνδυασμός ανεργίας με πληθωρισμό) συνεχίζουν να αυξάνονται», σχολίασε αναλυτής της Barclays.
«Τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν αρκετά, ώστε να προκαλέσουν Παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, που επιταχύνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνέπειες της πανδημίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που εκτόξευσε τις τιμές των Εμπορευμάτων στα ύψη, ήλθε στην κορυφή της πανδημίας, όπου τα επίπεδα του Δημόσιου χρέους ήταν ήδη πολύ υψηλά και υπήρχαν προβλήματα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς στο CNN.
Ωστόσο σήμερα οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν αισθητά. Ειδικότερα η τιμή του αργού WTI σημείωσε «βουτιά» 6,1% στα 103,09 δολ. και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,3% στα 1.856 δολ./oz, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων επτά ημερών.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0560 δολ.