Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή με τον Nasdaq να σημειώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2008.
Ο τεχνολογικός δείκτης βούτηξε 4,2% με «βαρίδι» την Amazon στις 12.334 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Για τον Απρίλιο, οι απώλειες ανήλθαν στο 13,3%.
O S&P 500 υποχώρησε 3,6% στις 4.131 μονάδες σε νέο χαμηλό έτους και εισήλθε και πάλι σε περιοχή διόρθωσης, ενώ ο Dow Jones βούτηξε περίπου 2,8% στις 32.977 μονάδες.
Οι τεχνολογικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του sell-off τον Απρίλιο καθώς τα υψηλά επιτόκια έπληξαν τις αποτιμήσεις και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες προκάλεσαν προβλήματα στην παραγωγή.
Η Amazon βούτηξε την Παρασκευή περίπου 15% μετά την ανακοίνωση ζημίας για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και την καθοδήγηση που έδωσε για το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2006.
«Η τρέχουσα επίδοση της αγοράς κινδυνεύει να μετατραπεί από μια μακρά και επώδυνη διόρθωση σε κάτι πολύ πιο ανησυχητικό» έγραψε σε σημείωμα προς τους επεδνυτές ο πρόεδρος της Marketfield Asset Management. «Τον Μάρτιο του 2020 για παράδειγμα σημειώνθηκαν πολύ μεγάλες πτώσεις, αλλά η αγορά ανάκαμπτε εξίσου γρήγορα. Η τρέχουσα περίοδος φαίνεται να χαρακτηρίζεται από πιο μακροχρόνιες απώλειες για τους επενδυτές που μπήκαν κατά τη διάρκεια του ράλι του 2021 και θα περιγραφόταν καλύτερα σαν μια "τρομακτική bear market"» πρόσθεσε.
Ο Nasdaq βρίσκεται σε bear market, περίπου 23% χαμηλότερα από το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό υψηλό. O S&P 500 βρίσκεται 13% χαμηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ και ο Dow περίπου 10%.
Η αγορά ήρθε αντιμέτωπη αυτό τον μήνα με μια σειρά από αντίθετους ανέμους, από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, την άνοδο των αποδόσεων, τον επίμονο πληθωρισμό, την αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Tα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα των εισηγμένων το πρώτο τρίμηνο δεν κατάφεραν να γυρίσουν τους δείκτες σε θετικό έδαφος. Περίπου το 80% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ως τώρα υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη FactSet.
«Παρά τη συνολικά καλή σεζόν αποτελεσμάτων που έχουμε ως τώρα, τα θετικά αποτελέσματα δείχνουν να επισκιάζονται από κάποιες από τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και τη Fed», ανέφερε αναλυτής της BMO σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε κατά 6,6% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας αυξήσεις τόσο σε αγαθά όσο και σε υπηρεσίες. Οι τιμές της ενέργειας κινήθηκαν ανοδικά κατά 33,9% ενώ οι τιμές των τροφίμων κατά 9,2%.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών PCE, που παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 5,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο γύρισε σε αρνητικό έδαφος και έβαλε τέλος στο τριήμερο ράλι, κλείνοντας στα 104,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινήθηκε 1% υψηλότερα στα 1.910 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας, μετά τη χθεσινή άνοδο σε υψηλό 20 ετών. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,052 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κατέγραψε οριακές απώλειες και κινήθηκε κοντά στο 2,87%.