Βαριές απώλειες στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», την γνωστή ως Black Friday, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πανδημία μετά την εμφάνιση νέας επικίνδυνης μετάλλαξης στη Νότια Αφρική που οδήγησε πρώτη τη Μεγάλη Βρετανία σε προσωρινή διακοπή πτήσεων σε έξι χώρες της αφρικανικής ηπείρου.
Ο Dow Jones «βούλιαξε» 2,53% ή 902 μονάδες στις 34.899, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,27% στις 4.594 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,23% στις 15.491 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των American Express (-8,5%) και Boeing (-5,4%) ενώ άνοδο κατέγραψε μόνο ο τίτλος της Verizon (+0,4%).
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε νωρίτερα λόγω της αργίας της "Ημέρας των Ευχαριστιών".
«Η Παρασκευή είναι η ημέρα μετά την γιορτή των Ευχαριστιών, άρα πιθανότατα λιγότεροι traders βρίσκονται στη δουλειά. Οπότε η μικρότερη ρευστότητα προκαλεί αυτή την πτώση», τόνισε στο CNBC αναλυτής της BNY Mellon Investor Solutions. «Αλλά η αντίδραση που βλέπουμε, είναι μια δυνατότητα αγοράς για τους επενδυτές. Πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.
«Όταν διαβάζω ότι βρέθηκε κρούσμα της νέας μετάλλαξης στο Βέλγιο και ένα στην Μποτσουάνα, τότε φοβάμαι ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα έχει βρεθεί αντίστοιχο κρούσμα και στη δική μου χώρα. Δεν πρόκειται να προτείνω σε κάποιον να αγοράσει μετοχές μέχρι να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, αν και αμφιβάλω ότι μπορούμε να το αποφύγουμε», σχολίασε ο αναλυτής Jim Cramer.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα μετάλλαξη προκάλεσε αβεβαιότητα στις αγορές με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές και να στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων. Ήταν τόσο έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον που η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 15 μονάδες βάσης στο 1,48% από το υψηλό 1,69% της Τετάρτης.
Στο μεταξύ, ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe ή VIX εκτινάχθηκε έως και 9 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια κίνηση από τον Φεβρουάριο. Τελικά ο δείκτης ανέβηκε 8 μονάδες, στις 26,3 - το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων έξι μηνών σε βάση κλεισίματος.
Ο δείκτης, που συχνά αναφέρεται ως «δείκτης φόβου» της Wall Street, μετρά τη μεταβλητότητα του S&P 500 τον επόμενο μήνα.
Στο εταιρικό μέτωπο, ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής έβαλαν στόχο 15 αποθήκες της Amazon σε όλη την Ευρώπη κατά τη σημερινή «Black Friday» και η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου αντιμετώπισε επίσης κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από εργάτες και διανομείς στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Η Amazon, η οποία έχει την έδρα της στο Σιάτλ, αντιμετωπίζει επικρίσεις από οικολόγους ακτιβιστές, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση βλάπτει το περιβάλλον, ενώ μια συμμαχία συνδικάτων καταγγέλλει πως η εταιρεία δεν πληρώνει αρκετά τους εργάτες της ούτε καταβάλλει αρκετούς φόρους στις κυβερνήσεις.
Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές
Μαζικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους δείκτες DAX 30 και CAC 40 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι να «βουλιάζουν» άνω του 4%.
Ειδικότερα, ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 3,67% στις 464 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,64% στις 7.044 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 4,15% στις 15.257 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 4,75% στις 6.739 μονάδες.
Ελεύτερη πτώση για το πετρέλαιο
Στην αγορά εμπορευμάτων, η είδηση της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής οδήγησε σε «βουτιά» 13% της τιμής του πετρελαίου WTI στα 68,17 δολάρια ανά βαρέλι και σε πτώση 11,4% την τιμή Brent στα 72,89 δολ. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά στα 1784 δολ.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1304 δολ.