Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street παρά τα ισχυρά στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκε η μεταποίηση στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο, καθώς επιταχύνθηκε τόσο η άνοδος των παραγγελιών όσο και η αύξηση της απασχόλησης.
Παράλληλα, ο δείκτης τιμών πώλησης ανήλθε στο πιο υψηλό σημείο από το 2001.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης γενικών επιχειρηματικών συνθηκών της Federal Reserve της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε στις 30,9 μονάδες, από 19,8 ένα μήνα νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι υψηλότερα από το μηδέν δείχνει ανάπτυξη. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου ξεπέρασαν τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Στο μεταξύ σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα υποχρεωθεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις στις αγορές. Το yield του 10ετούς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,62%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,04% ή 12 μονάδες στις 36.087, ο S&P 500 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 4,682 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,04% στις 15.853.
Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+5,5%) και Chevron (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-1,8%) και Amgen (-1,1%).
Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Tesla (-2%). Ο Έλον Μασκ έκλεισε την εβδομάδα πουλώντας συνολικά μετοχές της εταιρείας αξίας 6,9 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μόλις 4% των μετοχών που κατέχει άμεσα και λιγότερο από το 3% συμπεριλαμβανομένων όλων των δικαιωμάτων που διαθέτει για την αγορά πρόσθετων μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla είχε κάνει δημοσκόπηση στο Twitter για το αν πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών που έχει στην εταιρεία. Η πλειοψηφία των 3,5 εκατ. χρηστών που ψήφισαν -το 58%- δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μία τέτοια πώληση.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε μόλις 0,1% στα 80,88 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.858 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1371 δολ.