Πτώση στη Wall Street με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.
Ειδικότερα, υψηλότερα κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, o δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 0,4%.
Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 ο δείκτης εκτινάχτηκε 8,6%, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Ανάλογο άλμα είχε καταγράψει και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Σημειώνεται ότι οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στα στοιχεία πληθωρισμού του Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη στις ΗΠΑ.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,32% ή 112 μονάδες στις 34.327, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,35% στις 4.685 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,60% στις 15.886 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Honeywell (+1%) και Nike (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa (-3,1%) και Caterpillar (-2,2%).
Σε καθοδικό κανάλι παρέμεινε και σήμερα η Tesla με την μετοχή να «βουλιάζει» 12,2%. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων προέβη σε δημοσκόπηση στο Twitter ζητώντας από τους ακολουθούς του να απαντήσουν αν πρέπει να πουλήσει 10% από το μερίδιό του στην Tesla. Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ήταν «ναι» και ο Μασκ είχε δηλώσει ότι θα το τηρήσει.
Στο μεταξύ, τα καλά εταιρικά αποτελέσματα προσπάθησαν να περιορίσουν τις πιέσεις στη Wall Street. Μέχρι σήμερα το 81% των εταιρειών έχει γνωστοποιήσει καλύτερα των αναμενόμενων καθαρά κέρδη και το 76% καλύτερα των αναμενόμενων έσοδα.
«Με τα αποτελέσματα τριμήνου να ολοκληρώνονται… οι επενδυτές θα δώσουν περισσότερη έμφαση στα οικονομικά στοιχεία και στην πρόοδο στο άνοιγμα των οικονομιών», σχολίασε ο John Stoltzfus, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer Asset Management.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 2,7% στα 84,15 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.830 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1596 δολ. και στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,44%.