Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μετά το τριήμερο ράλι στις διεθνείς αγορές.
Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι τρεις δείκτες στην αμερικανική αγορά, αλλά περιορίζουν τις απώλειες μετά την έγκριση του πακέτου τόνωσης των 2 τρισ. δολαρίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το νομοσχέδιο έχει στόχο να βοηθήσει τους άνεργους αλλά και τις βιομηχανίες που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού –στην αεροπορική βιομηχανία για παράδειγμα θα δοθούν μέσω χορηγήσεων και δανείων 58 δισ. δολάρια- ενώ παράλληλα παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια για την επείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει περίπου 500 δισ. δολάρια για την εγγύηση δανείων και βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, ενώ πάρχουν πάνω από 350 δισ. δολάρια που θα διοχετευτούν σε μικρές επιχειρήσεις. Συνολικά 150 δισ. δολάρια θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία και άλλους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών με εξοπλισμό και προμήθειες.
Ο Dow Jones υποχωρεί 1,4% στις 22.269 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,14% στις 7.715 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,6% στις 2.612 μονάδες.
Ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε 6,4% την Πέμπτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριήμερη άνοδο από το 1931. Ο δείκτης κινήθηκε πάνω από 20% υψηλότερα τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, μια άνοδος που θεωρείται τεχνικά bull market.
«Πιστεύουμε ότι τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα είναι καθοδικά μετά από αυτό το ράλι», ανέφερε σε σημείωμα αναλυτής της Barclays. «Δύο ακόμα αβεβαιότητες που απασχολούν τους αναλυτές παραμένουν άλυτες, η διάρκεια της καραντίνας και ο οικονομικός αντίκτυπος», πρόσθεσε.
Από τα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η διάθεση των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος βούτηξε στις 89,1 μονάδες αυτόν τον μήνα, που ήταν και το πιο χαμηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2016, από 101 τον Φεβρουάριο.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, σημειώνοντας απώλειες 5% στα 21,47 δολάρια το βαρέλι.
Πτώση καταγράφει και ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο διολισθαίνει 1% στα 1.632 δολάρια ανά ουγγιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ υποχωρεί έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα κινείται στο επίπεδο του 1,096 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 11 μονάδες βάσης, στο 0,738%.