Βαριές απώλειες στη Wall Street καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού προκαλεί εκ νέου ανησυχίες για την παγκόσμια αλλά και εγχώρια ανάπτυξη στις ΗΠΑ με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πιάνει νέο ιστορικό χαμηλό παρά την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια.
«Δεν ήμασταν κοντά σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση ώστε η Fed να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο», σχολίασε ο επικεφαλής της Port Shelter Investment Management, Richard Harris. «Ωστόσο θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η Fed αντέδρασε τόσο δυναμικά –μείωση 50 μονάδων βάσης- και τόσο νωρίς».
Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 3,58% ή 970 μονάδες στις 27.121, ο S&P σημείωσε πτώση 3,39% στις 3.023 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,1% στις 8.738 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των United Technologies (-9,1%), Boeing (-7,7%) και JP Morgan (-5,5%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε ανοδικά.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,92%, υποχωρώντας 14 μονάδες βάσης.
Στο μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σήμερα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης του κοροναϊού.
Η Γερουσία τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της έκτακτης αυτής χρηματοδότησης, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών αιρετών, η οποία ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στην αγορά εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας σημείωσε μικρή πτώση στο τέλος του Φεβρουαρίου, καταδεικνύοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από τον κορωνοϊό βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια και δεν έχει οδηγήσει σε απολύσεις.
Oι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 3.000 στις 216.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν μέτρηση στις 217.000.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1203 δολ. από 1,1136 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,9% στα 45,90 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,5% στα 1.668 δολ./oz.