Υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων την Τετάρτη, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών.
Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής αύξησε τη μεταβλητότητα και άφησε τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ πιο εκτεθειμένα σε δευτερογενείς επιπτώσεις από τις ξένες αγορές, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οπως μεταδίδει το Reuters, το επίκεντρο των επενδυτών παραμένει στον πληθωρισμό, αφού ένας βασικός δείκτης μακροπρόθεσμων προσδοκιών αυξήθηκε πάνω από το 2,41% την Τρίτη, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.
Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 30,9% τον Μάρτιο, αντανακλώντας για πρώτη φορά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ήδη από τον Ιούλιο.
Ωστόσο, «εάν τα στοιχεία PMI της Παρασκευής δείξουν απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, οι αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα θα μειωθούν καθώς η ΕΚΤ μπορεί να καθυστερήσει τη νομισματική σύσφιξή της», υποστήριξε.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί επτά μονάδες βάσης (bps) στο 0,84%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015 την Τρίτη. Κατά επτά bps χαμηλότερα και η απόδοση του 10ετούς γαλλικού, στο 1,32%.
Κατά δέκα μονάδες βάσης καθοδικά κινείται το κόστος του ελληνικού δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς στο 2,86% και του 5ετούς στο 1,79%.
Οκτώ μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ιταλικού, στο 2,47% όπως και του αντίστοιχου ισπανικού, στο 1,77%.