Πτώση που ξεπερνά και το 30% καταγράφουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», με το αμερικανικό αργό να οδεύει προς την καταγραφή της μεγαλύτερης πτώσης στην ιστορία του, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού τον Απρίλιο.
Η κίνηση αυτή της Σαουδικής Αραβίας, που ουσιαστικά σημαίνει πόλεμο τιμών, έρχεται μετά την άρνηση της Ρωσίας να προβεί σε περαιτέρω μείωση παραγωγής, όπως προτάθηκε από τον OPEC, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι πετρελαϊκές αγορές, που έχουν πληγεί από τις ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα futures του Brent υποχωρούν κατά περίπου 29% στα 32,16 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 31,02 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου 2016, ενώ οδεύουν προς την καταγραφή της μεγαλύτερης ημερήσιας πτώσης από τις 17 Ιανουαρίου του 1991, στην αρχή του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.
Τα futures του αμερικανικού αργού καταγράφουν πτώση 31,25% στα 28,38 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και τα 27,34 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Φεβρουαρίου του 2016, και οδεύουν προς την καταγραφή της μεγαλύτερης πτώσης στην ιστορία, ξεπερνώντας και την πτώση του 33% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1991.
Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 10%. Όπως σημείωναν οι New York Times, μια σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου θα έβλαπτε τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τη Βενεζουέλα και το Ιράν, των οποίων οι βασιζόμενες στο πετρέλαιο οικονομίες ήδη δέχονται πιέσεις λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.
Εν τω μεταξύ, νέο sell off σημειώνεται στις μετοχές παγκοσμίως, με τους επενδυτές σε πανικό λόγω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου και των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊόύ, να καταφεύγουν μαζικά στην ασφάλεια των ομολόγων.
Στα ασιατικά χρηματιστήρια, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας καταγράφει πτώση 3,9%, που είναι η χειρότερη ημερήσια επίδοση από τα τέλη του 2015, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έφτασε να κάνει «βουτιά» έως 6% (-1.251 μονάδες, στις 19.501 μονάδες) και ο ASX στην Αυστραλία έως 7,4% (-465 μονάδες στις 5.822 μονάδες). Απώλειες 4% καταγράφει ο δείκτης Kospi στις 1.958 μονάδες, 3,8% ο Hang Seng στις 25.150 μονάδες, 2,92% ο Shanghai Composite στις 2.945 μονάδες και 3,33% ο CSI στις 4.000 μονάδες.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί κάτω του 1%, εν μέσω στοιχημάτων πως η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, παρά το γεγονός πως μόλις προέβη σε έκτακτη νομισματική χαλάρωση.
Το γεν εκτινάσσεται καθώς τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με έκθεση στο πετρέλαιο -περιλαμβανομένων των νομισμάτων της Ρωσίας και του Μεξικό- κάνουν βουτιά.