Ηπια ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να απορροφούν το σοκ από τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να προχωρήσει σε αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων.
Η νευρικότητα ήταν έκδηλη με πάνω και κάτω στη ροή των συνεδριάσεων στα μεγάλα ευρωχρηματιστήρια, η οποία μεταδόθηκε και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
Τελικά στη Γερμανία, ο DAX έκλεισε λίγο υψηλότερα, κατά 0,15% στις 13.817 μονάδες. Ο FTSE 100 στη Βρετανία βρέθηκε στις 7.509 ή 0,11% υψηλότερα. Ενισχυμένος 0,25% ο CAC 40 στη Γαλλία, 0,25% στις 6.570 μονάδες. Ανέβηκε 0,34% ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις, οι επενδύσεις και η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Ιούλιο ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Οι αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων και το υπεράκτιο γιουάν υποχώρησαν, ενώ τα χρηματιστήρια της έπεσαν.
Κατά τα άλλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ελάχιστα και η καμπύλη των παρέμεινε βαθιά ανεστραμμένη, υποδεικνύοντας τις ανησυχίες ότι η εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve θα πυροδοτήσει ύφεση στις ΗΠΑ.
Οι αγορές μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υποστηριχθεί από ενδείξεις επιβράδυνσης των πιέσεων στις τιμές, οι οποίες δημιούργησαν ελπίδες για στροφή της Fed σε λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η παραπαίουσα οικονομία της Κίνας δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια παρά τα κέρδη κατά σχεδόν 13% που καταγράφονται στις παγκόσμιες μετοχές από τα χαμηλά του Ιουνίου.
Το πετρέλαιο υποχωρεί περίπου 3% εν μέρει λόγω των ανησυχιών για την κινεζική ζήτηση. Ο χρυσός έπεσε κάτω από τα 1.800 δολάρια η ουγκιά και το Bitcoin κινείται κοντά στις 25.000 δολάρια.