Σε στάση αναμονής οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να αξιολογούν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανηφόρισε στο 2,3% από 2% τον Οκτώβριο, όπως και αναμενόταν, φτάνοντας πιο ψηλά από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Δεν αναμένεται ωστόσο να εμποδίσει τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας από το να προχωρήσουν σε νέα μείωση επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ως επί το πλείστον λόγω στατιστικής επίδρασης βάσης.
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, «τσίμπησε» στο 2,8% ετησίως, από 2,7% έναν μήνα πριν.
Η Φρανκφούρτη κινείται οριακά θετικά, το Λονδίνο σχεδόν αμετάβλητο, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη υποχωρεί 0,4% ενώ το Μιλάνο κατά 0,2%.
Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,51% την Πέμπτη, ανακάμπτοντας από την πτώση της Τετάρτης, ακόμη και καθώς το 10ετές κόστος δανεισμού της χώρας υποχώρησε χαμηλότερα από το αντίστοιχο ελληνικό για πρώτη φορά εν μέσω πολιτικής αναταραχής.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν διατύπωσε περαιτέρω αιτήματα για αλλαγές στο νομοσχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2025, αφού ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ απέσυρε τα σχέδια για αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, κάνοντας μια σημαντική παραχώρηση.
«Άκουσα τους πάντες, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τους, τις προτεραιότητές τους», δήλωσε ο Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι την Πέμπτη για το μέλλον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς ανακοίνωνε το μέτρο.
Απαντώντας με ανάρτηση στο Χ, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, έκανε λόγο για «νίκη» και ακολούθησαν περισσότερα αιτήματα.
Στο μέτωπο των στοιχείων, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν στενά την πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης Νοεμβρίου. Η μέτρηση έρχεται πριν από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρονιά, στις 12 Δεκεμβρίου.