Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με το βλέμμα στην ευρωπαϊκή οικονομία και στα εταιρικά αποτελέσματ. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,5%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 1,1%, η Μαδρίτη 0,7% και το Μιλάνο 1,2%.
Η απασχόληση στην ευρωζώνη αυξήθηκε λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο το τελευταίο τρίμηνο και η οικονομία επεκτάθηκε με αξιοπρεπή ρυθμό, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σχεδόν στασιμότητας, όπως έδειξαν νέα στοιχεία την Πέμπτη.
Η απασχόληση στην ευρωζώνη των 20 χωρών αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, δύο φορές ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, ανεβάζοντας τον ετήσιο ρυθμό ανόδου της στο 1,0% από 0,9% τρεις μήνες νωρίτερα.
Το τρίτο τρίμηνο του 2024, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίαςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο, μετά από +0,6% στη ζώνη του ευρώ και +0,8% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο.
Νωρίτερα, η Deutsche Telekom και η Siemens ανακοίνωσαν ετήσια αύξηση των εσόδων τους κατά το τρίτο τρίμηνο.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ και η στερλίνα χάνουν 0,10% σε σχέση με το δολάριο στα 1,055 δολάρια και $1,268, αντίστοιχα. Χαμηλό 4 μηνών για το γεν, πιέσεις από το ισχυρό δολάριο. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,5% και φτάνει στα 155,9 γεν ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Ιουλίου.
Ανεβάζουν τα στοιχήματα οι traders που θέλουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενισχύοντας τα κέρδη για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.