Θετικά κυρίως πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν μια βαριά εβδομάδα κερδών, αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ της ευρωζώνης και αναμένουν μια βασική απόφαση πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,1%, το Λονδίνο οριακά θετικά, το Παρίσι κερδίζει 0,4%, η Μαδρίτη οριακά χαμηλότερα, ενώ το Μιλάνο κινείται 0,4% ανοδικά.
Στο 5,3% αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο, από 5,5% τον Ιούνιο σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, σε μία ένδειξη μακροχρόνιων κινδύνων, το υποκείμενο μέτρο πληθωρισμού που παρακολουθείται προσεκτικά και από την ΕΚΤ για τις αποφάσεις της, το οποίο εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές, όπως των τροφίμων και της ενέργειας, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο 5,5%, ξεπερνώντας τον ονομαστικό πληθωρισμό για πρώτη φορά από το 2021.
Η οικονομία της ευρωζώνης επέστρεψε στην ανάπτυξη ενώ οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται — ενισχύοντας τα πρώτα επιχειρήματα υπέρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου σημείωσε άνοδο 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μετά τη συρρίκνωση και τη στασιμότητα τις δύο προηγούμενες περιόδους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα. Έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους έκανε λόγο για αύξηση 0,2%.
Στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, «θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου πολιτικής ή ίσως μια παύση», είπε στην εφημερίδα Le Figaro. «Μια παύση, όποτε συμβεί, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα ήταν απαραίτητα οριστική».
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει τη 14η διαδοχική άνοδό της καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλός, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,9% τον Ιούνιο.
Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν ως επί το πλείστον υψηλότερα τη Δευτέρα, ακόμη και καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να σκέφτονται τις συνέπειες μιας αιφνιδιαστικής απόφασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Παρασκευή να επιτρέψει «μεγαλύτερη ευελιξία» στις αποδόσεις των ομολόγων - μια κίνηση που θεωρείται ως σήμα για μια ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,0% τη Δευτέρα, πλησιάζοντας πιο κοντά στο πρόσφατο υψηλό τριών δεκαετιών.
Στην ειδησεγοραφία της ημέρας:
Heineken: Λιγότερες μπύρες αγόρασαν οι καταναλωτές
Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για το πώς θα κινηθεί όλη τη χρονιά. Αλλαξαν συνήθειες οι καταναλωτές, μετά τις σημαντικές αυξήσεις τιμών. Πέρυσι, η εταιρεία αύξησε τις τιμές κατά 14% - ήταν η μεγαλύτερη άνοδος της δεκαετίας τουλάχιστον.
Κατηφόρισε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας
Οι λιανικές πωλήσεις τροφίμων υποχώρησαν 5,8% το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, σε ετήσια βάση.
Τέταρτο μήνα φρέναραν οι κινεζικές επιχειρήσεις
Συρρικνώθηκε η δραστηριότητα των εργοστασίων, ενώ κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη στις υπηρεσίες και σε άλλους τομείς. Το Πεκίνο υπόσχεται να τονώσει την κατανάλωση και την απασχόληση.
Γερμανική προειδοποίηση για κατασκοπευτικές κινήσεις της Κίνας
Η ηγεσία της Κίνας έχει εντείνει σημαντικά τις προσπάθειές της για την απόκτηση πληροφοριών τα τελευταία χρόνια και «δημιούργησε ένα παγκόσμιο δίκτυο επαφών και προσπαθεί συνεχώς να το επεκτείνει», προειδοποιεί.