Θετικά γυρίζουν τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφότου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε τη χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Μετά τις απώλειες άνω του 1%, ενεργοποιούνται αγοραστές για να συγκρατήσουν τους γενικούς δείκτες και τις τράπεζες. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 1%, η Μαδρίτη 0,6% και το Μιλάνο 0,9%. O Stoxx 600 ενισχύεται 0,5%.
Στο 0,6% μαζεύεται η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη. Κατρακύλα έως και 63% για τη μετοχή της Credit Suisse (τώρα στο -59%) και έως 14% για τη UBS, που πλέον υποχωρεί 2,7%.
Οι επενδυτές στην Ευρώπη αξιολογούν την είδηση ότι η UBS συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνιστική της Credit Suisse για 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,2 δισ. δολάρια) την Κυριακή. Μετά την έκτακτη διάσωση, η συνδυασμένη τράπεζα θα έχει επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία 5 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη UBS.
Οι αγορές αιφνιδιάστηκαν από τη διαγραφή των ομολόγων Additional Tier 1 (AT1) στο ντιλ για Credit Suisse -δυνητικά δημιουργώντας μια καταιγίδα στην αγορά των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρότι οι κάτοχοι μετοχών της τράπεζας θα πάρουν 3,25 δισ. δολάρια.
Σε φραστική παρέμβαση μετά τις πιέσεις στα ομόλογα AT1 των ευρωτραπεζών προχωρούν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ε.Ε. Με κοινή ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν τη «συνεκτική δέσμη δράσεων από τις ελβετικές αρχές για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας». Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας, επισημαίνουν. Το πλαίσιο για τις προβληματικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίζει τη σειρά με την οποία μέτοχοι και πιστωτές υφίστανται ζημιές από μια προβληματική τράπεζα.
Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν και πάλι, καθώς η αρχική ανακούφιση μετά την κρατική διάσωση της ελβετικής τράπεζας έδωσε τη θέση της σε νέες ανησυχίες για τους κινδύνους όσον αφορά τα ομόλογα υψηλής απόδοσης που έχουν εκδώσει μεγάλες τράπεζες.
Οι ανησυχίες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους κατόχους ομολόγων AT1 που εκδίδονται από άλλες τράπεζες ενισχύουν τις επίμονες ανησυχίες για μια σειρά άλλων κινδύνων, όπως η μετάδοση του ρίσκου, η εύθραυστη κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και ο ηθικός κίνδυνος.
Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό τη Δευτέρα, ενώ τα futures της Wall κινούνται καθοδικά.
Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν, με τo West Texas Intermediate να πέφτει κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι κλιμακούμενες ανησυχίες των επενδυτών για μια παγκόσμια τραπεζική κρίση διάβρωσαν την όρεξη για περιουσιακά στοιχεία με κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων. Το αμερικανικό αργό χάνει $1,9 και βρίσκεται στα 64,83 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ υποχωρεί $2, στα $70,95.
Την ίδια ώρα, άλμα έκανε ο χρυσός -ξεπέρασε τις $2.000 ανά ουγκιά, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, φτάνοντας στις $2.011 - αυτή την ώρα (15:00) στα $1.982.