Αρνητικά γύρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, παρά τη θετική έναρξη συνεδριάσεων και αφού η Credit Suisse και η First Republic Bank έλαβαν οικονομική βοήθεια με σκοπό την πρόληψη μιας κρίσης στον τραπεζικό τομέα.
Η Φρανκφούρτη χάνει 1,2%, το Λονδίνο 0,9%, το Παρίσι 1,3%, η Μαδρίτη 1,5% και το Μιλάνο 1,3%. O τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 1%. Η μετοχή της Credit Suisse χάνει 11% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης και 7,8% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall.
Οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν έως και 18% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall, ενώ αυτή την ώρα (11:00 πμ ώρα Ελλάδος) χάνουν 4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, διαγράφοντας το χθεσινό απογευματινό ράλι που πυροδοτήθηκε από ένα σχέδιο καταθέσεων 30 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν την Πέμπτη και έκλεισαν με θετικό ρυθμό, με την Credit Suisse να έχει περιορίσει τη δραματική κατρακύλα της Τετάρτης και να κλείνει τη συνεδρίαση κατά 18,8% υψηλότερα. Οι επενδυτές πήραν μια ανάσα μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας ότι θα παράσχει ρευστότητα στην τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν παρόμοια εικόνα την Πέμπτη, μετά τη βουτιά της μετοχής της First Republic Bank τις τελευταίες ημέρες. Το κλίμα των επενδυτών στη συνέχεια ενισχύθηκε, όταν μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συμφώνησε να καταθέσει 30 δισ. δολάρια στην τράπεζα, ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.
Tην ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, εκτιμώντας ότι θα είναι κατά μέσο όρο 5,3% το 2023.
Επιπλέον, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες και επέμεινε ότι ο τραπεζικός τομέας της περιοχής είναι αρκετά ανθεκτικός, ώστε να αντέξει τη συνεχιζόμενη παγκόσμια αστάθεια.
Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, αλλά η υποκείμενη αύξηση των τιμών συνέχισε να επιταχύνεται λόγω της αύξησης του κόστους των υπηρεσιών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οπως μεταδίδει το Reuters, o πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε στο 8,5% τον Φεβρουάριο από 8,6% έναν μήνα νωρίτερα, καθώς η μεγάλη πτώση του ενεργειακού κόστους αντισταθμίστηκε από την άνοδο των τιμών σε όλους σχεδόν τους άλλους τομείς.
Εν τω μεταξύ, η υποκείμενη αύξηση των τιμών συνέχισε να επιταχύνεται και ο δομικός πληθωρισμός εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, δείκτης που παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτινάχθηκε στο 5,6% από 5,3%.