Βουτιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι παγκόσμιες αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Φρανκφούρτη χάνει 2%, το Λονδίνο 1,4%, το Παρίσι 2,7%, η Μαδρίτη 1,5% και το Μιλάνο 2,7%. Πτώση πάνω από 1% για τα futures της Wall Street. Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Χρηματιστήριο της Μόσχας δεν θα ανοίξει σήμερα «λόγω της τρέχουσας κατάστασης». Κλειστή θα παραμείνει και η αγορά παραγώγων.
Πέμπτη μέρα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία, με βομβαρδισμούς και μάχες να μαίνονται σε πολλά μέτωπα, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα ουκρανο- λευκορωσικά σύνορα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι συμφώνησε, «χωρίς να τρέφει ελπίδες».
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και σημείωσε ότι οι επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμες για την Ουκρανία, ενημέρωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο κ. Τζόνσον από την πλευρά του ανέφερε ότι το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να φθάσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Εν τω μεταξύ πάντως, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης» κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέθεσε την Κυριακή στον υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov να θέσουν τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση συναγερμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RΤ.
«Οι δυτικές χώρες δεν κάνουν μόνο εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας στον οικονομικό τομέα, αλλά και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ κάνουν επιθετικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Πούτιν. Είπε ότι οι δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας θα τεθούν σε «ειδική κατάσταση μάχης».
Η κατρακύλα 35,5% για το ρούβλι έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στα 113,47 ρούβλια ανά δολάριο οδήγησε την κεντρική τράπεζα Ρωσίας σε παρέμβαση και σε διπλασιασμό των επιτοκίων στο 20%. Αυτή την ώρα το ρωσικό νόμισμα χάνει 26,4%, στα 105,88 ρούβλια ανά δολάριο.
Αλμα κάνουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να κερδίζει 5%, στα 96,14 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ να ενισχύεται 3,8%, στα $101,61.
Aλμα και για τις τιμές φυσικού αερίου, που ενισχύονται κατά 21%, στα 113 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ανοδικά ο χρυσός, ανησυχίες για χτύπημα στην παγκόσμια ανάπτυξη
Ανοδικά κινείται ο χρυσός καθώς οι χώρες της Δύσης κλιμακώνουν τις κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, εντείνοντας τους φόβους για πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, εκτινάχθηκε έως και 2,2% νωρίτερα μετά την επιβολή κυρώσεων στην Τράπεζα της Ρωσίας για να την αποτρέψει από το να χρησιμοποιεί συναλλαγματικά αποθεματικά για να αμβλύνει τις κυρώσεις. Επίσης, απέκλεισαν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT που υποστηρίζει συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή την ώρα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,9%, στα 1.904 δολάρια/ουγγιά.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική κεντρική τράπεζα δήλωσε την Κυριακή ότι θα αρχίσει ξανά τις αγορές χρυσού στην εγχώρια αγορά μετά από μια παύση δύο ετών. Έχει ήδη πάνω από 2.000 τόνους σε χρυσό, καθιστώντας την τον πέμπτο μεγαλύτερο κρατικό ιδιοκτήτη.