Πτώση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια καθώς απογοήτευσαν για άλλη μια φορά τα macro στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, επιμένει ανοδικά ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, καθώς οι τιμές Ενέργειας κινούνται υψηλότερα, κάνοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο να αναρωτιούνται πότε επιτέλους θα μειωθούν οι τιμές καταναλωτή.
Κατά 3,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 13 ετών. Toν Αύγουστο ήταν στο 3,0%, ενώ είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις της αγοράς, που έκαναν λόγο για 3,3%.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού έχει η Εσθονία (6,4%) και το χαμηλότερο η Μάλτα (0,7%).
Επιπλέον, συνεχίζεται η επιβράδυνση της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο.
Η έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit έδειξε ότι ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 58,6 μονάδες έναντι πρώτης εκτίμησης για 58,7 κι ενώ τον Αύγουστο ήταν στις 61,4 μονάδες. Είναι το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 7 μηνών.
Αν και παραμένει σε ανάπτυξη - υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη και χαμηλότερα από αυτό το όριο συρρίκνωση - ο δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020.
Η Γερμανία σημείωσε την πιο αξιοσημείωτη επιβράδυνση σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με τον δείκτη να υποχωρεί πάνω από τέσσερις μονάδες.
Παράλληλα, συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο. Για πρώτη φορά, το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα έφτασε στα €100 ανά MWh. Εναν χρόνο πριν τελούσε υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από €15 ανά MWh. Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα από φυσικό αέριο έως άνθρακα και νερό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε έλλειψη και οι τιμές σπάνε το ένα μετά το άλλο ρεκόρ καθημερινά.
O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,56% στις 452 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,97% στις 7.017 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,88% στις 15.126 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,35% στις 6.497 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 75,18 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.760 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1604.