Άνοδος στις ευρωαγορές παρά τα απογοητευτικά macro στην Ευρωζώνη.
Στις 61,4 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) του τομέα μεταποίησης τον Αύγουστο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.
Το αποτέλεσμα είναι 0,1 μονάδες χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση. Είναι επίσης το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 6 μηνών, ενώ είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που κατεβάζει ταχύτητα. Παραμένει ωστόσο σε ισχυρή ανάπτυξη - υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Τον Ιούλιο ο ΡΜΙ μεταποίησης είχε φτάσει στις 62,8 μονάδες.
Παράλληλα, κατά 5,1% μειώθηκε ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Ιούλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,9%.
Οπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, κατά τη σύγκριση των μηνιαίων στοιχείων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν ένας μήνας υψηλών πωλήσεων λόγω των μειωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη τη Γερμανία και την άρση του «ομοσπονδιακού φένου έκτακτης ανάγκης».
O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,48% στις 473 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,42% στις 7.149 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,07% στις 15.824 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,18% στις 6.758 μονάδες.
“Με τις Οικονομίες, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη να αναδύονται από την πανδημία, η οικονομική υποστήριξη θα χρειαστεί να αλλάξει από μαζική, σε εστιασμένη και στοχευμένη”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξή της στο “Time”, η Λαγκάρντ προέβλεψε ότι “οι περισσότερες Οικονομίες θα φτάσουν τα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας, μέχρι το τέλος του 2021”.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1% στα 67,78 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.817 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1844.