Ηπιες κινήσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό επιβαρύνουν τις διεθνείς αγορές.
Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι κινούνται 0,2% αρνητικά. Μαδρίτη και Μιλάνο 0,2% θετικά.
Η πανδημία παραμένει βασική ανησυχία για τους επενδυτές καθώς τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά για τις δοκιμές φαρμάκων, κάποιες από τις οποίες έχουν παγώσει για θέματα ασφαλείας.
Αναστέλλεται η θεραπεία αντισωμάτων της Eli Lilly, ενώ η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δοκιμές τελευταίου σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της.
Αρνητικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, μετά τα νέα για τα φάρμακα και τα εμβόλια κατά του ιού, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας τα futures της Wall κινούνταν ανοδικά. Χαμηλότερα οι ασιατικές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών στην ομιλία του Κινέζου Πρόεδρου Σι Τζίνπινγκ.
Στο επίκεντρο και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Στο World Economic Outlook, το οποίο δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική εκτίμηση είναι πως για την παγκόσμια οικονομία, ο ανήφορος που διανοίγεται με φόντο την πανδημία θα είναι μακρύς, άνισος και σπαρμένος με αβεβαιότητες.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ, μετά από ένα μακροβούτι 4,4% φέτος, αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2019 (θα υπολείπεται κατά 0,6 μονάδα) με ανάπτυξη 5,2%. Οι πληγές της πανδημίας θα παραμείνουν ορατές για χρόνια, με διεύρυνση των ανισοτήτων και έξαρση της φτώχειας. Υπολογίζεται πως 90 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα βυθιστούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2020, κερδίζοντας λιγότερα από 1,9 δολάριο την ημέρα.
Καλοκαιρινή βουτιά 7,2% για τη βιομηχανική παραγωγή Ευρωζώνης
Απότομα κατέβασε ταχύτητα η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, όπως και αναμενόταν, κυρίως λόγω της βουτιάς στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από τη μεγαλύτερη παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Οπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, ενώ βυθίστηκε 7,2% σε ετήσια. Ηταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, που χρησιμοποιούνται για επενδύσεις, υποχώρησε 1,6% σε μηνιαία βάση και 13,2% σε ετήσια. Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τηλεοράσεις ή πλυντήρια, αυξήθηκε 6,8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και 4,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 -ήταν η μόνη κατηγορία που κατέγραψε ετήσια κέρδη τον Αύγουστο.
Κατρακύλα 11,2% για τη Γερμανία σε ετήσια βάση και 7,3% για τη Γαλλία. Πρωτιά στις απώλειες είχε το Λουξεμβούργο (-15,8%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Πορτογαλία και η Λιθουανία, με 2,1% η καθεμία.
Χάνει το μομέντουμ η γερμανική οικονομία, απαισιόδοξα τα ινστιτούτα
Με πιο αργό ρυθμό από ό,τι έχει προβλεφθεί θα ανακάμψει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα οικονομικά ινστιτούτα και την εκτίμηση που δημοσίευσαν την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το Reuters, τα οικονομικά ινστιτούτα Halle Institute for Economic Research, Kiel Institute for the World Economy, DIW Berlin και Ifo Institute for Economic Research αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5,4% το 2020 -πρόκειται για μεγαλύτερη πτώση από το 4,2% που είχαν προβλέψει τον Απρίλιο.
Στην πρόβλεψη των ερευνητικών οργανισμών, που αποτελεί τη βάση για τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης, αναμένεται να υπάρξει ριμπάουντ 4,7% το 2021 -ποσοστό επίσης πιο απαισιόδοξο από την πρόβλεψη του Απριλίου για ανάπτυξη 5,8%.
Τέλος, αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» με ανάπτυξη 2,7% το 2022.