Ράλι στις ευρωαγορές παρά την συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε αξιωματούχους των δύο χωρών.
Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας με ώθηση από την απροσδόκητη αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, ένδειξη ότι η κινεζική οικονομία σταδιακά επανέρχεται στην κανονικότητα.
Στο μεταξύ, το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW, το οποίο ωστόσο προειδοποιεί πως αναμένει αργή βελτίωση των τρεχουσών συνθηκών.
Ο σχετικός δείκτης οικονομικού κλίματος των επενδυτών αυξήθηκε στις 71,5 μονάδες από 59,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, πολύ υψηλότερα από τις 58 μονάδες που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Στον αντίποδα, ο αριθμός των εργαζόμενων στη Βρετανία μειώθηκε κατά 220.000 άτομα στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009, καθώς η κρίση του κορωνοϊου έπληξε την αγορά εργασίας, μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο ρυθμός της ανεργίας παρέμεινε στο 3,9%, ωστόσο αυτό αντανακλά μια αύξηση των ατόμων που σταμάτησαν να ψάχνουν για εργασία και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται άνεργοι.
Το μικτό μηνιαίο εισόδημα για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης στη Γερμανία μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 2,2% το β’ τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, λόγω της ευρείας χρήσης της μειωμένης εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.
Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτοί των ξενοδοχείων και της φιλοξενίας, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι tour operators, όπως αναφέρει το Reuters.
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,63% στις 3670 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,59% στις 6.146 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 2,06% στις 12.948 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,37% στις 5.025 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,7% στα 42,22 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει «βουτιά» 4,1% στα 1.955 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1771 από 1,1738 την προηγούμενη μέρα.