Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή και μεικτά πρόσημα, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται να συζητήσουν τη συμφωνία σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων κορωνοϊού, την ώρα που οι περιπτώσεις του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αυξάνονται.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι η πρώτη φορά εν μέσω Covid-19 εποχής, που οι ηγέτες θα βρίσκονται στην ίδια αίθουσα, καθώς η φυσική παρουσία κρίθηκε ως αναγκαία προκειμένου να ξεπεραστούν οι πολλαπλές ενστάσεις που εμποδίζουν την πολυπόθητη συμφωνία.
Στο τραπέζι βρίσκονται δύο προτάσεις. Αυτή της Κομισιόν των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και η πιο πρόσφατη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ.
Κανόνες που θα της δίνουν τη δυνατότητα να αποβάλει γρήγορα εταιρείες από τον δείκτη DAX εάν αυτές οι εταιρείες υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης, προτείνει η Deutsche Boerse, στον απόηχο του σκανδάλου της Wirecard. Οπως αναφέρει το Reuters, εάν υιοθετηθούν αυτοί οι κανόνες, θα σημαίνει πως η Wirecard θα φύγει από τον δείκτη DAX τον Αύγουστο, αντί για τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της τακτικής αναθεώρησης του δείκτη.
Στο μέτωπο της πανδημίας, στις ΗΠΑ καταρρίφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες Πέμπτη το θλιβερό ρεκόρ των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με πάνω από 68.000 να επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Με βάση τα δεδομένα της σχολής αυτής ιατρικής που εδρεύει στη Βαλτιμόρη, ως χθες Πέμπτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) είχαν διαγνωστεί 3.560.364 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που κάνει δική του, ανεξάρτητη καταμέτρηση, μετέδωσε νωρίτερα ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 75.255 μολύνσεις.
«Ανιση» χαρακτήρισε η Κριστίν Λαγκάρντ την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, που βρίσκεται στα πρώτα της βήματα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία αποφασίστηκε να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα είναι αυξημένη καθώς και ότι η ύφεση το β’ τρίμηνο φαίνεται πως είναι εντός των προβλέψεων που έχει διατυπώσει η τράπεζα.
Υπό το παραπάνω κλίμα, η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι χάνει 0,2%, η Μαδρίτη υποχωρεί 0,3%, ενώ το Μιλάνο σημειώνει οριακές μεταβολές.