Ηπιες αρνητικές μεταβολές για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς υποχωρεί το θετικό κλίμα παγκοσμίως.
Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,3%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη χάνει 0,3%, ενώ το Μιλάνο κινείται 0,1% αρνητικά.
Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό. Τα futures της Wall κινήθηκαν υψηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ δείχνουν μέτρια κέρδη (+0,3%) για το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, μετά από μία αδύναμη συνεδρίαση χθες, που έσπασε τριήμερο ανοδικό σερί.
Οι ελπίδες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κορωνοϊού έχουν κλονιστεί καθώς αρκετοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η φαρμακευτική εταιρεία Moderna - η οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το πιθανό εμβόλιο της φαίνεται να δημιουργεί ανοσοαπόκριση σε ανθρώπους - δεν παρείχε αρκετές πληροφορίες για να προσδιορίσει πόσο αποτελεσματικό είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα του STAT News. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη ανακοίνωση από τη Moderna πρέπει να ληφθεί «με επιφυλακτικότητα».
Οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη του δεύτερου και τρίτου τριμήνου επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη, παρά τη σταδιακή χαλάρωση των lockdowns, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 αναμένουν τώρα να ανακοινώσουν πτώση 48,4% στα κέρδη του β’ τριμήνου, έναντι πτώσης 46,7% που αναμένονταν πριν από μόλις μια εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, η βρετανική εταιρεία κατασκευής μηχανών Rolls-Royce ανακοίνωσε πως θα χρειαστεί να απολύσει τουλάχιστον 9.000 άτομα από το προσωπικό της των 52.000 ατόμων, προκειμένου να εξοικονομήσει ετησίως 1,3 δισ. στερλίνες, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πτώση στα αεροπορικά ταξίδια λόγω της πανδημίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία σημείωσε πως οι περικοπές θα αφορούν κυρίως τον τομέα της πολιτικής αεροδιαστημικής, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα σωματεία.
Στο μέτωπο των δεδομένων, απότομη πτώση κατέγραψε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός της Βρετανίας και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016, καθώς οι εταιρείες του λιανικού εμπορίου κατέφυγαν σε εκπτώσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του shutdown, οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν «βουτιά» παγκοσμίως και υπήρξε μείωση των τελών ύδρευσης και ενέργειας.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 0,8% τον Απρίλιο από 1,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.