Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς η κατάρρευση των συνομιλιών των χωρών μελών του ΟΠΕΚ την Παρασκευή προκάλεσε «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου .
Ειδικότερα το πετρέλαιο WTI υποχωρεί 19,1% στα 33,39 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent κινείται χαμηλότερα κατά 19,8% στα 33,39 δολάρια ανά βαρέλι.
Η "βουτιά" έρχεται μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού τον Απρίλιο.
Η κίνηση αυτή της Σαουδικής Αραβίας, που ουσιαστικά σημαίνει πόλεμο τιμών, έρχεται μετά την άρνηση της Ρωσίας να προβεί σε περαιτέρω μείωση παραγωγής, όπως προτάθηκε από τον ΟΠΕΚ, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι πετρελαϊκές αγορές, που έχουν πληγεί από τις ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013 υποχωρεί η διάθεση των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού ενισχύει την προοπτική παρατεταμένης περιόδου οικονομικής αδυναμίας.
Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης Sentix διολισθαίνει στο -17,1 τον Μάρτιο, από 5,2% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν μικρότερη πτώση, στο -11,1.
“Μόλις που θα αναπτυχθεί η Γαλλική Οικονομία αυτό το τρίμηνο, καθώς δέχεται χτύπημα από την έξαρση του κορωνοϊού και στις Βιομηχανίες της και στον κλάδο των Υπηρεσιών”, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.
Η Γαλλική Οικονομία, με βάση τη μηνιαία μέτρηση της Τράπεζας της Γαλλίας, αναμένεται να γλιτώσει την ύφεση, με ανάπτυξη μόλις 0,1% αυτό το τρίμηνο. Έναν μήνα πριν, η Κεντρική Τράπεζα ανέμενε ανάπτυξη 0,3%.
Επιπλέον, οι Ευρωπαϊκές Αεροπορικές Εταιρείες προειδοποίησαν ότι τα χειρότερα έπονται, σε ότι αφορά την οικονομική ζημιά στον κλάδο από τη γρήγορη εξάπλωση του ιού Covid-19. Ζήτησαν επίσης τη χαλάρωση των κανονισμών των Αεροδρομίων, βάσει των οποίων οι Αεροπορικές Εταιρείες μπορεί να χάσουν κερδοφόρες χρονοθυρίδες προσγείωσης και απογείωσης, εάν ακυρώσουν πτήσεις για παρατεταμένο διάστημα.
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 7,44% στις 339 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 7,69% στις 5.965 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 7.94% στις 10.625 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 8,39% στις 4.707 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με «βουτιά» 11,17% στις 18.475 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο Stoxx 600 πέρασε σε «bear market» καθώς έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από το ιστορικό υψηλό των 433 μονάδων.
Στην αγορά εμπορευμάτων, ο χρυσός σημειώνει οριακή πτώση στα 1.672 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 1,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1446 από 1,1286 την προηγούμενη εβδομάδα.