Μικτή η εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με ισχνό όγκο συναλλαγών, με τους επενδυτές να αξιολογούν διάφορα οικονομικά στοιχεία από την περιοχή.
Στην Κίνα, τα βιομηχανικά κέρδη διεύρυναν την πτώση τους για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας πτώση 7,3% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, δείχνοντας ότι τα μέτρα τόνωσης του Πεκίνου δεν έχουν ακόμη ανακόψει ουσιαστικά την πτώση των εταιρικών κερδών.
Στην Ιαπωνία, ανακοινώθηκαν στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου του Τόκιο, όπου ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3%, έναντι 2,6% τον Οκτώβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 2,4% έναντι αύξησης 2,5% που περίμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται πως τα νούμερα του πληθωρισμού του Τόκιο θεωρούνται ευρέως κορυφαίος δείκτης για τις τάσεις σε εθνικό επίπεδο.
Ξεχωριστά, το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε έναν ιστορικό προϋπολογισμό ύψους 732 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο, ενώ περιόρισε την έκδοση νέων ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, όπως μετέδωσε το Reuters. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι κατά 2,6% μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν τις μετρημένες μειώσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το 2025, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια βραχυπρόθεσμα. Υπενθυμίζεται πως η BoJ είχε επιλέξει να παραμείνει στάσιμη στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύεται οριακά, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημειώνει κέρδη 1,91% στις 40.317 μονάδες, ο Shanghai Composite ενισχύεται 0,38% στις 3.411 μονάδες, ο Hang Seng 0,25% στις 20.153 μονάδες, ο Nifty 0,63% στις 23.901 μονάδες και ο ASX 0,5% στις 8.261 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Kospi καταγρράφει απώλειες 0,87% στις 2.409 μονάδες.