Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αντισταθμίζουν το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση των μέτρων τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται το Τόκιο λόγω των ανησυχιών ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας τάσσεται υπέρ της ομαλοποίησης των επιτοκίων.
Οι κινήσεις στα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας και της Κίνας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, με το Τόκιο να καταγράφει πτώση 4,85% αλλά τη Σαγκάη να κάνει ράλι 6,7%.
Η απότομη πτώση του Nikkei έρχεται μετά τη νίκη του Σιγκέρου Ισίμπα στις εκλογές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Φούμιο Κισίντα στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας.
Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, η οποία τον Αύγουστο κατέγραψε πτώση 4,9%, έναντι υποχώρησης 0,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,3% έναντι ανόδου 3,1% τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα πει στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων για υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια έως το τέλος Οκτωβρίου, πιθανότατα κατά 50 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.
Νωρίτερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για την μεταποίηση της Κίνας, όπου ο δείκτης PMI για τον Σεπτέμβριο βελτιώθηκε, καθώς διαμορφώθηκε στο 49,8 από 49,5 που περίμεναν οι αναλυτές, αν και παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,3%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει πτώση 4,85% στις 37.893 μονάδες και1,21% ο Kospi στις 2.617 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 6,86% στις 3.299 μονάδες, κατά 3,57% ο Hang Seng στις 21.362 μονάδες και κατά 0,7% ο ASX στις 8.269 μονάδες.