Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας τονώνει το επενδυτικό κλίμα στην Ασία, ενώ η χθεσινή «βουτιά» του 12% στις τιμές του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά, έδωσε ώθηση στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, και κυρίως σε Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, που είναι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου.
Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε άνοδο 1,6% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έφτασε να ενισχύεται άνω του 4%. Αυτήν την ώρα τα κέρδη του διαμορφώνονται στο 3,84% στις 25.665 μονάδες.
Κέρδη 1,54% για τον Shanghai Composite στις 3.306 μονάδες, 1,93% για τον CSI στις 4.307 μονάδες, 1,86% για τον Kospi στις 2.670 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,83% ο Hang Seng στις 20.797 μονάδες και 1,08% ο ASX στις 7.410 μονάδες. Στην Ινδία, ο Nifty 50 έκανε άλμα 2,3% και ο BSE Sensex ενισχύονταν κατά περίπου 2,4%.
Εν τω μεταξύ, σε ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη χθεσινή απότομη πτώση, με τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν οι μεγάλοι παραγωγοί θα αυξήσουν τις προμήθειες προκειμένου να καλύψουν το κενό που θα αφήσει η ρωσική παραγωγή λόγω των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Τα futures του Brent ενισχύονται αυτήν την ώρα κατά 2,7% στα 114,16 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 1,3% στα 110,14 δολάρια.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταματήσουν σταδιακά την αγορά ρωσικού πετρελαίου, αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με προσχέδιο διακήρυξης, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές, ενώ οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την Τρίτη τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία και η Βρετανία είπε πως θα σταματήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα ενισχύσουν τις προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μ.β. την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τιθασευθεί ο πληθωρισμός. Σημειώνεται πως αργότερα σήμερα θα ανακοινωθούν στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 7,9%.