Η ρευστότητα 1,5 τρισ. δολάρια που υποσχέθηκε η Fed δεν έφτασε για να καταλαγιάσει τον φόβο των αγορών για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει ήδη οδηγήσει σε εξαΰλωση 14 τρισ. δολαρίων από τις παγκόσμιες αγορές μέσα σε ένα μήνα.
Οι μετοχές στην Ιαπωνία συνέχισαν την ελεύθερη πτώση τους, ενώ και τα άλλα χρηματιστήρια στην Ασία, από τη Σεούλ μέχρι την Τζακάρτα, διαπέρασαν τα όρια των ολιγόλεπτων αναστολών συνεδριάσεων λόγω limit down. Οι διαπραγματεύσεις στην Ινδία και την Ταϊλάνδη σταμάτησαν προσωρινά μετά την πτώση 10% των αντίστοιχων δεικτών.
Ο Nikkei έφτασε να κάνει «βουτιά» έως 10%, οδεύοντας προς την καταγραφή της χειρότερης εβδομάδας του από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ ούτε μία μετοχή του δείκτη δεν κινούνταν έστω και οριακά σε θετικό έδαφος.
Εξίσου ισχυρές ήταν οι απώλειες και εκτός Ιαπωνίας, οδηγώντας τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού στα επίπεδα του 2017, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν ακόμα και ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις προκειμένου να καλύψουν απώλειες.
Τις μεγαλύτερες ζημιές υφίστανται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για περιορισμό των ταξιδιών, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την πανδημία.
Όμως, εδώ και λίγη ώρα επιχειρείται να μπει φρένο στο γενικό ξεπούλημα, με τα futures του Dow Jones και του S&P 500 στις ΗΠΑ μάλιστα να γυρίζουν σε θετικό έδαφος, όπως και οι μετοχές στην Ινδία, ενώ στο Τόκιο η πτώση «περιορίζεται» στο 3% περίπου.
Αυτή την ώρα, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχωρεί κατά 2,99% στις 18.012 μονάδες, ο Kospi κατά 2,3% στις 1.792 μονάδες, ο Hang Seng κατά 1,38% στις 23.973 μονάδες, οι απώλειες για τον Shanghai Composite περιορίζονται στο 0,82% στις 2.899 μονάδες και για τον CSI στο 0,8% στις 3.919 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης ASX της Αυστραλίας έκλεισε τελικά 4,4% υψηλότερα, αντιστρέφοντας τις απώλειες του 8,1% που κατέγραφε νωρίτερα.
Η τιμή του πετρελαίου, που νωρίτερα υποχωρούσε κατά περίπου 2%, ανακάμπτει αυτή την ώρα κατά 2-2,5% στις συναλλαγές στην Ασία, ενώ ο χρυσός ενισχύεται κατά περίπου 0,6%.