Η Cenergy Holdings S.A. (Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, Χρηματιστήριο Αθηνών: CENER), στο εξής «Cenergy Holdings» ή «ο Όμιλος», ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2021 μαζί με την έκδοση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για την ίδια περίοδο.
Υγιής κερδοφορία, ισχυρό χαρτοφυλάκιο παραγγελιών, σταθερή ανάπτυξη
Συνοπτικά
- Αύξηση πωλήσεων (16,5% αύξηση σε ετήσια βάση) χάρη στο αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας στον κλάδο καλωδίων
- Υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA[1] να ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021 (+11,3% σε ετήσια βάση). Κινητήρια δύναμη παραμένει ο τομέας των έργων καλωδίων
- Σημαντικό ύψος ανεκτέλεστων παραγγελιών στα 600 εκατ. ευρώ στις 30.06.2021, εξέλιξη που σηματοδοτεί δυναμική ανάπτυξη για το μέλλον (31.12.2020: 500 εκατ. ευρώ), ενώ εξασφαλίστηκαν επιπλέον παραγγελίες εντός του τρίτου τρίμηνου του 2021.
- Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 12,2 εκατ. ευρώ έναντι 11,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (+2,5%)
- Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. Ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (αύξηση 43% σε ετήσια βάση)
Επισκόπηση
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, η Cenergy Holdings διατήρησε τη δυναμική που δημιούργησε τα δύο τελευταία χρόνια και έδειξε την ικανότητά της να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Η ομαλή εκτέλεση ενεργειακών έργων τόσο στον κλάδο καλωδίων, όσο και στο κλάδο σωλήνων χάλυβα συνεχίστηκε, με τον κάθε κλάδο να επιτυγχάνει σημαντικά έργα ορόσημα κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών: παραδείγματα είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της «διασύνδεσης των ρεκόρ» μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και η παράδοση του πρώτου πιστοποιημένου αγωγού μεταφοράς υδρογόνου για το δίκτυο αερίου υψηλής πίεσης στην Ιταλία.
Ταυτόχρονα, οι ισχυρές εμπορικές ομάδες σε όλες τις εταιρείες της Cenergy Holdings κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, πράγμα απαραίτητο για την μελλοντική τους ανάπτυξη, και εξασφάλισαν παράλληλα σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα ανά τον κόσμο, διαμορφώνοντας το ύψος του χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων παραγγελιών στα 600 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2021. Οι πρόσφατες αναθέσεις της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας, ενός υποθαλάσσιου αγωγού αερίου υψηλής πίεσης στο Ισραήλ, η πρώτη ανάθεση έργου υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεσης στην Αδριατική Θάλασσα και η υπογραφή συμβάσεων-πλαίσιο με σημαντικούς Ευρωπαίους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενέργειας είναι μερικές από τις επιτυχίες των εταιρειών σε διαγωνισμούς έργων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, καθώς η υφήλιος βιώνει συνεχή κύματα έξαρσης του ιού SARS-Cov-2, όλες οι εταιρείες της Cenergy Holdings συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν το πολυτιμότερο αγαθό τους, την υγεία του προσωπικού τους. Το σχέδιο δράσης που ξεκίνησε στις αρχές του 2020 για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού παραμένει σε ισχύ ενώ η Διοίκηση στηρίζει ενεργά τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές μας.
Για τον κλάδο καλωδίων, η υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής και η ομαλή εκτέλεση υποβρύχιων έργων υψηλών απαιτήσεων οδήγησαν σε περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυρές επιδόσεις. Από την άλλη, η ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα ανέκαμψε το 1ο εξάμηνο του 2021 με τον όγκο πωλήσεων να αυξάνεται εκεί κατά 16%. Η αύξηση αφορά ένα ευρύ φάσμα τύπων καλωδίων, γεγονός που εξασφάλισε ικανοποιητική απασχόληση σε όλες τις γραμμές παραγωγής χερσαίων καλωδίων. Οι εταιρείες συνέχισαν βεβαίως να εστιάζουν σε προϊόντα και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, στρατηγική που τους πρόσφερε υψηλότερη κερδοφορία, οδηγώντας το σύνολο του κλάδου σε αξιοσημείωτες επιδόσεις, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να αγγίζει τα 42 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω από πρωτοβουλίες για είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές αλλά και από το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα για αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων. Τέλος, στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, η Hellenic Cables έλαβε τη διάκριση Silver από την EcoVadis σύμφωνα με την αξιολόγηση του συστήματος κατάταξης EcoVadis Sustainability Rating του 2021 για τις πρακτικές της, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην εφαρμογή υπεύθυνων επιχειρηματικών δράσεων σε όλες τις δραστηριότητές της.
Στον αντίποδα, στη διεθνή αγορά σωλήνων χάλυβα, επικρατεί ακόμα ασθενική ζήτηση, ιδίως όσον αφορά τους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου. Οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς ενώ ένας μεγάλος αριθμός ενεργειακών έργων είτε αναβλήθηκε είτε εγκαταλείφθηκε, ιδίως στις ΗΠΑ. Ως επακόλουθο, τα έσοδα του κλάδου παρουσίασαν πτώση 22% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA) υποχώρησε κατά 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, καθώς οι τιμές και η ζήτηση πετρελαίου ανακάμπτουν, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές ενέργειας, η Σωληνουργεία Κορίνθου, κύρια εταιρεία του Ομίλου στον κλάδο, θα έχει ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Παράλληλα, με στόχο να αντισταθμίσει ακόμα περισσότερο τις γενικότερες συνθήκες υποτονικής ζήτησης και να προστατεύσει την κερδοφορία της, η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα βελτιστοποίησης κόστους που ξεκίνησε το 2020 και περιλάμβανε μέτρα μείωσης κόστους, αλλά και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της βιομηχανικής αριστείας στο εργοστάσιο της Θίσβης. Στο χρηματοοικονομικό πεδίο, συνέχισε την αυστηρή διαχείριση κεφαλαίου κίνησης, μετριάζοντας με τον τρόπο αυτό τις όποιες αυξητικές πιέσεις παρουσιάστηκαν στον καθαρό δανεισμό λόγω των υψηλών τιμών πρώτων υλών.
Οικονομική ανασκόπηση Ομίλου
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16% σε 486 εκατ. ευρώ, χάρη στην επιτυχημένη εκτέλεση έργων καλωδίων από το προηγούμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, καθώς και στην ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα, παράλληλα με τις υψηλές τιμές μετάλλων (LME). Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση στον κλάδο σωλήνων χάλυβα αντιμετώπισε δυσκολίες, καθώς τα έργα μεταφοράς ορυκτών καυσίμων δεν έχουν ανακάμψει ακόμα από την πρόσφατη κρίση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πωλήσεις στον κλάδο καλωδίων επιταχύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου καλύπτοντας τη διαφορά στους σωλήνες χάλυβα και οδηγώντας τελικά σε αύξηση 13% έναντι του 1ου τριμήνου του 2021.
Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 11% στα 48 εκατ. ευρώ, αφού η επιτυχημένη εκτέλεση ενεργειακών έργων διατήρησε τη λειτουργική κερδοφορία σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της Σωληνουργεία Κορίνθου. Αντίθετα, το EBITDA επηρεάστηκε από τις διακυμάνσεις τιμών των μετάλλων και διαμορφώθηκε περίπου στα 39 εκατ. ευρώ (-3,4% σε ετήσια βάση). Οι θυγατρικές, εστιάζοντας πάντα σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, κατάφεραν να διατηρήσουν τα περιθώρια τους παρά την αύξηση των τιμών σε όλες τις σημαντικές πρώτες ύλες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2,6 εκατ. ευρώ (-16% σε ετήσια βάση) και έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τόσο λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων όσο και των χαμηλότερων μέσων επιπέδων δανεισμού έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Τα κέρδη προ φόρου ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το περσινό πρώτο εξάμηνο. Οι αυξημένες πωλήσεις του κλάδου καλωδίων κατά το 2ο τρίμηνο του 2021 αποτυπώθηκαν σε όλους τους δείκτες κερδοφορίας του Ομίλου, οδηγώντας σε αύξηση σχεδόν 50% έναντι του 1ου τριμήνου του ίδιου έτους.
Αντίθετα, τα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου αυξήθηκαν σημαντικά έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου πέρυσι και έφτασαν τα 11,6 εκατ. ευρώ (8,1 εκατ. ευρώ για το 1ο εξάμηνο του 2020), αγγίζοντας το 2,4% των πωλήσεων (έναντι 1,9% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020), καθώς οι ελληνικές θυγατρικές επωφελήθηκαν από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 24% σε 22% σε σχέση με τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους.'
Ο Όμιλος συνέχισε τις επενδύσεις του κυρίως στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο. Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του Ομίλου ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, κατανεμημένες σε 15,6 εκατ. ευρώ για τον κλάδο καλωδίων και 4,4 εκατ. ευρώ για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα.
Το συνολικό κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε σημαντικά στα 135 εκατ. ευρώ στις 30.06.2021 (+34% έναντι των 100 εκατ. ευρώ στις 31.12.2020). Αυτή η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και στο χρονισμό των πληρωμών βάσει προκαθορισμένων χρονικών σημείων για τα έργα υπό εκτέλεση. Ωστόσο, η αύξηση περιορίστηκε μέσω της αυστηρής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, δηλαδή τη διαπραγμάτευση όρων πληρωμής με εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη στενή παρακολούθηση των προμηθειών πρώτων υλών, όποτε αυτό ήταν δυνατό. Συνεπώς, ο καθαρός δανεισμός έφτασε τα 367 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2021, αυξημένος κατά 36 εκατ. ευρώ από τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2020.
Καλώδια
Τα αποτελέσματα του κλάδου καλωδίων για το πρώτο εξάμηνο του 2021 απεικονίζουν τη συνεχή ανάπτυξη του τομέα των έργων, καθώς όλες οι παραγγελίες που είχαν ανατεθεί τα προηγούμενα χρόνια εκτελούνται ομαλά, ενώ παράλληλα ο τομέας καλωδιακών προϊόντων παρουσιάζει αύξηση όγκων. Συνεπώς, όλα τα εργοστάσια του κλάδου είχαν πλήρες πρόγραμμα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, και συνεισέφεραν στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας.
Η Hellenic Cables συμμετείχε ενεργά σε διαγωνισμούς και κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετά νέα έργα σε υπεράκτια αιολικά πάρκα και στην αγορά των καλωδιακών διασυνδέσεων, ενώ υπέγραψε συμβάσεις-πλαίσιο με σημαντικές εταιρείες διαχείρισης μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, παραδόθηκαν με επιτυχία, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, έργα όπως τα παρακάτω:
§ Η υποβρύχια και υπόγεια ηλεκτρική διασύνδεση μήκους 178 χλμ. μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ποτέ παγκοσμίως (η μακρύτερη και βαθύτερη – 1000μ. – HVAC διασύνδεση), εγκαταστάθηκε και ηλεκτροδοτήθηκε με επιτυχία τον Μάιο.
§ Οι ηλεκτρικές δοκιμές του υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV που συνδέει τη Σκιάθο με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις αρχές του έτους.
§ Στη διάρκεια του εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παραδόσεις inter-array καλωδίων 66 kV για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συνεχίζεται η παραγωγή και των υπολοίπων τμημάτων του έργου.
§ Το 2ο τρίμηνο ολοκληρώθηκε επίσης η παραγωγή για τη δεύτερη φάση του έργου Hollandse Kust Zuid στην Ολλανδία με την παράδοση των δύο υποβρυχίων καλωδίων 220kV.
§ Εντός του 2021, ξεκίνησε η παραγωγή των υποβρύχιων καλωδίων για τη διασύνδεση του αιολικού πάρκου Καφηρέας ΙΙ με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Στον τομέα των προϊόντων, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 16% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη της ζήτησης. Αυτό σε συνδυασμό με το θετικό προϊοντικό μείγμα ευνόησε περαιτέρω την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου, που άγγιξε τα 42 εκατ. ευρώ αναπροσαρμοσμένο EBITDA στο 1ο εξάμηνο 2021, μια αύξηση 6,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 35,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό. Τα περιθώρια επηρεάστηκαν ελαφρώς από την σχετική αύξηση των εσόδων από καλωδιακά προϊόντα έναντι έργων στο συνολικό κύκλο εργασιών.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ έναντι 14,5 εκατ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ακολούθησαν την ίδια τάση και ανήλθαν σε 14,4 εκατ. ευρώ (11,1 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2020).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση στο εργοστάσιο στην Κόρινθο για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας inter-array καλωδίων έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του κλάδου ανήλθαν σε 15,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,9 εκατ. αφορούσαν τις προαναφερόμενες επενδύσεις στη Fulgor.
Σωλήνες χάλυβα
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα βίωσε την πρώτη αντίδραση της αγοράς μετά την πρωτοφανή κάμψη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου το προηγούμενο έτος. Καθώς οι τιμές ανέκαμψαν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2021, αρκετά έργα μεταφοράς και διανομής ορυκτών καυσίμων που είχαν αναβληθεί σταδιακά επανήλθαν στο προσκήνιο. Ωστόσο, μια σειρά από επενδυτικές αποφάσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου εκκρεμούν ακόμα μιας και η σημαντική αύξηση των τιμών χάλυβα οδήγησε σε ανατροπή στον προϋπολογισμό πολλών έργων, προξενώντας κι άλλους κλυδωνισμούς στην ευρύτερη αγορά καυσίμων.
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, οι πωλήσεις του κλάδου υποχώρησαν σημαντικά στα 107 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, 22% χαμηλότερα από τα 137 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020. Συνεπώς, το μικτό κέρδος υποχώρησε στα 6,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 (από 10,0 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020) και το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ακολούθησε, υποχωρώντας στα 5,9 εκατ. ευρώ έναντι 7,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο κλάδος να καταγράψει ζημιές προ φόρων 3,6 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τις ζημιές 2,1 εκατ. το πρώτο εξάμηνο πέρυσι.
Παρά ταύτα, η Σωληνουργεία Κορίνθου επέδειξε σημαντική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, όπως φαίνεται από τις παρακάτω πρωτοβουλίες:
§ Έλαβε μέτρα για να ενισχύσει την παρουσία της σε νέες αγορές στην Ευρώπη, την Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, ενώ παράλληλα ανέλαβε νέα έργα για καταξιωμένους πελάτες (π.χ. Snam στην Ιταλία, INGL στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, Williams στις ΗΠΑ και μια σειρά υποθαλάσσιων έργων όπως το KEG στη Νορβηγία και το Zendolie στο Τρινιντάντ).
§ Προέβη σε αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και των αποθεμάτων, που εξασφάλισε επαρκή ρευστότητα.
§ Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη λύσεων προσανατολισμένων στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα ήταν η πιστοποίηση σωλήνων μεταφοράς έως και 100% υδρογόνου που επιτεύχθηκε στις αρχές Ιουνίου από τη Σωληνουργεία Κορίνθου μαζί με τη Snam, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες υποδομών ενέργειας στον κόσμο. Αφορά σύμβαση για την κατασκευή σωλήνων 440 χλμ. για το πρώτο δίκτυο στην Ευρώπη μεταφοράς φυσικού αερίου σε υψηλή πίεση, πιστοποιημένο και για τη μεταφορά έως 100% υδρογόνου. Οι σωλήνες κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη.
§ Ανέλαβε δράσεις για να διαφυλάξει την ασφάλεια των εργαζομένων της, εκπληρώνοντας τις συμβατικές υποχρεώσεις της και εξασφαλίζοντας την αδιάκοπη παραγωγή για όλα τα τρέχοντα έργα της.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η Σωληνουργεία Κορίνθου συνέχισε με επιτυχία το εντατικό πρόγραμμα πιστοποιήσεων από σημαντικές εταιρείες ενέργειας, σε συνδυασμό με καινοτόμα προγράμματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα βελτιστοποίησης κόστους που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, κινήσεις που αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστική της θέση.
Μεταγενέστερα γεγονότα
Παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Σημειώσεις επί των Συνοπτικών Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων για την εξαμηνιαία περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021.
Προοπτικές
Μετά τις δυναμικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και με βάση το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, ο κλάδος καλωδίων αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ήδη εξασφαλισμένων έργων, ενώ έχει ήδη αναλάβει σημαντικές νέες παραγγελίες (π.χ. ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου και έργο Vesterhav στη Δανία). Η καλή δυναμική της αγοράς που υποδηλώνει τις ισχυρές προοπτικές του τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, και η αποδεδειγμένη ικανότητα των εταιρειών του κλάδου να επεκτείνονται σε νέες αγορές, προοιωνίζεται την εύρωστη ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον. Ο τομέας υποβρυχίων καλωδίων αναμένεται να διατηρήσει την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του δυνατότητας του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, δίνοντας ώθηση στην κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου.
Στην μονάδα των καλωδιακών προϊόντων, η ενίσχυση της ζήτησης στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η ζήτηση από τον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα ισχυροποιείται. Οι πρωτοβουλίες για περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίηση συνεχίζονται προκειμένου να κατανεμηθούν ευρύτερα και να ενισχυθούν περαιτέρω οι ροές εσόδων. Ο κλάδος καλωδίων παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένος στην επιτυχημένη εκτέλεση των υφιστάμενων έργων και στην ανάθεση νέων.
Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επηρεάζεται περισσότερο από το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και στηρίζεται στην ανάκαμψη της αγοράς ενέργειας και στο σενάριο της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης. Το οικονομικό περιβάλλον δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης παρότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού δυσχεραίνει κάθε πρόβλεψη ή/και προσδοκία για την επάνοδο στα επίπεδα προ Covid το 2022. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται ταχύτερα απ’ όσο η παραγωγική ικανότητα των ΑΠΕ και, κατά συνέπεια, αναμένεται να υπάρξει υψηλότερη ζήτηση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Επομένως, και η ζήτηση για σωλήνες χάλυβα αναμένεται να οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Καθώς η πανδημία υποχωρεί και η ενεργειακή ζήτηση ανακάμπτει, η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει προσηλωμένη στη διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, π.χ. υποδομές για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου, τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα κ.λπ. Αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θα βελτιώσουν τη θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου στην αγορά και θα οδηγήσουν στην ανάθεση νέων έργων, που είχαν προσωρινά ανασταλεί λόγω πανδημίας και αναμένεται η οριστικοποίησή τους.
Συνολικά, η Cenergy Holdings προσβλέπει σε ένα θετικό έτος, με σταθερές πωλήσεις που θα στηρίξουν τα λειτουργικά της περιθώρια. Η ισχυρή οργανωτική δομή και η προηγμένη τεχνολογία των εταιρειών της δημιουργούν εμπιστοσύνη για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ευνόητο ότι για το υπόλοιπο του 2021, διατηρούνται πιο ισχυρές από ποτέ και στους δύο κλάδους, οι προτεραιότητες για περαιτέρω ενίσχυση του συνεχιζόμενου προγράμματος βιομηχανικής αριστείας και για αυξημένα προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η Cenergy Holdings θα μεταβεί στη νέα ψηφιακή εποχή, θα διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της, επιδιώκοντας την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των εργοστασίων της και δίνοντας τη δυνατότητα σε όλο τον Όμιλο να διατηρήσει την καλή του θέση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.