Το 2020 χαρακτηρίστηκε από την έλευση της πανδημίας και τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο.
Στην συνέχεια και μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανάκαμψαν και σημείωσαν εντυπωσιακές αποδόσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με αβεβαιότητες και σημάδια εντυπωσιακής ύφεσης. Τελικά η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών χρηματιστηρίων στο τέλος του 2020 έκλεισαν με θετικές αποδόσεις.
Πίνακας 1
Πιο συγκεκριμένα ο NASDAQ έκλεισε για όλο το 2020 με το εντυπωσιακό 41,75%, ο S&P 500 με 16,26%, ο NIKKEI 225 με 16,01%, ο Dow Jones Industrial Average με 7,25%, ο DAX 30 με 3,55%. Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες 11,75% δείχνοντας για μια ακόμα φορά ασύμμετρη συμπεριφορά. Ενδιάμεσα είχε υποστεί απώλειες που ξεπέρασαν το 47,16% για να ανακάμψει στην συνέχεια.
Διάγραμμα 1
Στον Πίνακα 2 παρουσιάζονται οι απλές αποδόσεις των δέκα καλύτερων και των δέκα χειρότερων μετοχικών Α/Κ εσωτερικού καθώς και του δείκτη αναφοράς τους (benchmark) από ένα σύνολο 41 Ελληνικών μετοχικών Α/Κ που δραστηριοποιήθηκαν για όλο το διάστημα του 2020.
Πίνακας 2
Πηγή Δεδομένων: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Refinitiv eikon (Datastream)
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών τα πέντε καλύτερα Α/Κ μετοχικά εσωτερικού ήταν αυτό της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ με απόδοση 1,72%, δεύτερο της Optima με 0,48%, τρίτο της ΠΕΙΡΑΙΩΣ με -1,33% , στη συνέχεια της MetLife με -1,90% και πέμπτο το TRITON με -2,17%.
Στην τελευταία θέση από το σύνολο των 41 μετοχικών Α/Κ, βρέθηκε το Α/Κ της INTERAMERICAN Δυναμικό με απόδοση -15,93%, αρκετά χειρότερη από την επίδοση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών! Τα υπόλοιπα Α/Κ που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις είναι αυτά της EUROBANK και της INTERAMERICAN.
Συνολικά 33 από τα 41 μετοχικά Α/Κ εσωτερικού επέτυχαν καλύτερη απόδοση -πράγμα αναμενόμενο - και τα υπόλοιπα 8 χειρότερη.
Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιασθούν και οι κίνδυνοι των μετοχικών Α/Κ εσωτερικού για το 2020 για μια ολοκληρωμένη εικόνα της επίδοσης τους.
* Ο κ. Σόλων Ανδρονής είναι Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου του Πειραιά, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης & Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
**Θερμές ευχαριστήριες στον επιβλέποντα καθηγητή μου κο Νικόλαο Φίλιππα, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρο και Ιδρυτή του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού για τις χρήσιμες συμβουλές του.