Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν οι τράπεζες σε συνεργασία με τις θυγατρικές τους ΑΕΔΑΚ να εκδίδουν Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (Target Maturity), με στόχο να ικανοποιήσουν τους αποταμιευτές-πελάτες τους, αλλά παράλληλα και να ενισχύσουν τα οικονομικά τους μεγέθη μέσα από την είσπραξη προμηθειών.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τα περίπου οκτώ δισ. ευρώ που έχουν εισρεύσει κατά την τελευταία τριετία στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό έχει κατευθυνθεί στην κατηγορία των «target maturity». Αντίθετα, πολύ περιορισμένα οφέλη είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού παρά τη άνοδο που σημείωσε κατά την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επιτυχία του συγκεκριμένου προϊόντος έγκειται στο ότι λόγω της προκαθορισμένης χρονικής του διάρκειας, προσομοιάζει με προθεσμιακή κατάθεση, προσφέροντας υψηλότερη ετήσια προσδοκώμενη απόδοση, σε σύγκριση με τα αναιμικά τρέχοντα τραπεζικά επιτόκια και έχοντας περιορισμένο βαθμό κινδύνου (σε περίπτωση default ενός ή περισσότερων ομολόγων, στα οποία έχει τοποθετηθεί το επιλεγμένο αμοιβαίο κεφάλαιο ).
Ειδικότερα, αυτή την περίοδο λανσάρονται και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διετούς και πενταετούς διάρκειας Α/Κ target maturity, με ετήσια προσδοκώμενη απόδοση μεταξύ του 1,5% και του 2,3% ανάλογα με τη διάρκεια. Και αυτό, όταν οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων στις περισσότερες τράπεζες κινούνται κοντά ή και υπολείπονται του 1%, με την τάση να είναι πτωτική εξαιτίας της πολιτικής που προβλέπεται να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Η «επόμενη μέρα»
Κατά πόσο, όμως, μπορεί η συγκεκριμένη κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς και μέσα στο 2025; Στο ερώτημα αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση μεταξύ των στελεχών της επενδυτικής αγοράς.
Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, τα συγκεκριμένα προϊόντα θα συνεχίσουν να έχουν σημαντική παρουσία στην αγορά, αλλά δεν θα αναπτύσσονται με τους ρυθμούς του παρελθόντος. Αποδίδουν μάλιστα την πρόβλεψή τους αυτή σε δύο κυρίως λόγους:
- Πρώτον, όσο μειώνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ, θα υπάρχει και κάποιος πτωτικός επηρεασμός των προσδοκώμενων αποδόσεων των Α/Κ target maturity. Είναι λοιπόν πιθανόν ότι κάποιοι αποταμιευτές θα έχουν μικρότερο κίνητρο απ’ ότι είχαν μέχρι πρότινος, ή σε σύγκριση με αυτό που έχουν σήμερα, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους για δύο ή και περισσότερα χρόνια.
- Δεύτερον, γιατί τα προϊόντα αυτά δεν απευθύνονται σε όλους τους καταθέτες, αλλά ουσιαστικά μόνο σε εκείνους που διαθέτουν πάνω από κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ αποταμιεύσεις και μάλιστα δεν προτίθενται να τις χρησιμοποιήσουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Είναι προφανές ότι από αυτή την κατηγορία των αποταμιευτών έχουν προέλθει οι μέχρι σήμερα αγοραστές των Α/Κ target maturity και επίσης θεωρείται πολύ πιθανόν ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν άλλα διαθέσιμα προκειμένου να τοποθετηθούν σε νέες εκδόσεις, πριν τουλάχιστον λήξουν οι προηγούμενες που διαθέτουν.
Από την άλλη οι περισσότεροι θεωρούν πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διάθεσης τέτοιων προϊόντων και μέσα στο 2025. Σύμφωνα με αυτούς, ακόμη και αν οι προσδοκώμενες ετήσιες αποδόσεις των Α/Κ target maπλευρά, turity μειωθούν λόγω της πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, θα αποκλιμακωθούν παράλληλα και τα προσφερόμενα τραπεζικά προθεσμιακά επιτόκια, οπότε θα εξακολουθήσει να υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά αποδόσεων.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας δύσκολα πείθονται να επιλέξουν επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου, οπότε δεν προβλέπουν πως με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα προκύψει κάποια σημαντική μεταφορά πόρων από τα Ομολογιακά στα Μετοχικά Α/Κ, ή σε άλλες τοποθετήσεις που συνεπάγονται την ανάληψη σημαντικού κινδύνου.