Τρεις μήνες μετά τη διάλυση της προηγούμενης επιτροπής για τη δημιουργία πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών νομισμάτων, μια νέα Επιτροπή συστήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, στόχος της οποίας προφανώς θα είναι -παρότι που δεν ανακοινώθηκε επίσημα- η επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη που προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων.
Με δεδομένη αφενός την καχυποψία των παραδοσιακών εκπροσώπων του τραπεζικού κεφαλαίου για τα ψηφιακά νομίσματα και αφετέρου την προδιάθεση των πολιτικών να φορολογούν ό,τι πέσει στα χέρια τους, η επιτροπή θα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στα μέτρα τα οποία θα λάβει. Διότι μία υπέρμετρη φορολόγηση -πέρα από ότι θα ήταν άδικη- θα μπορούσε να έχει τις ακόλουθες αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την χώρα μας:
- Η ελληνική αγορά θα γίνει λιγότερο ελκυστική για τις μεγάλες ξένες εταιρίες κρυπτονομισμάτων με αποτέλεσμα αυτές να φύγουν για χώρες με πιο ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο όπως η Ελβετία.
- Η απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς δεν θα περιορισθεί μόνο στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων αλλά θα επηρεάσει όλο το τεχνολογικό οικοσύστημα που συνδέεται με αυτά τα νομίσματα-startups,επενδύσεις σε blockchain,σε AI κ.λπ.Ολοι αυτοί θα προτιμήσουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες για να αποφύγουν τα προβλήματα που θα τους προκαλέσει ένα φορομπηχτικό θεσμικό πλαίσιο με αρνητικά αποτελέσματα για την Ελλάδα που θα μείνει πίσω στις καινοτομίες και στην προσέλκυση κεφαλαίων. Παράλληλα θα ενταθεί το brain drain προς άλλες χώρες, ιδιαίτερα στους τομείς της πληροφορικής, της κρυπτογραφίας καιν του ψηφιακού δικαίου.
- Θα πλήξει ιδιαίτερα τους νέους που σήμερα αποτελούν την ηλικιακή εκείνη ομάδα που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη προτίμηση σε επενδύσεις σε ψηφιακά νομίσματα. Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov (για την Bitpanda) τα κρυπτονομίσματα είναι σήμερα η πρώτη επενδυτική επιλογή των κάτω των 43 ετών ατόμων. Το 16% των "μιλένιαλς" επενδύει σε ψηφιακά νομίσματα όπως και το 13% της γενιάς Ζ. Υπολογίζεται ότι το 17% της καθεμιάς από τις προαναφερθείσες ηλικιακές ομάδας θα επενδύσει σε "κρύπτο" τους επόμενους 12 μήνες.
- Ένα φορομπηχτικό ρυθμιστικό πλαίσιο δημιουργεί κινδύνους για τους επενδυτές οι οποίοι προκειμένου να το αποφύγουν θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν προβληματικές εταιρείες και πλατφόρμες
Τα ψηφιακά νομίσματα εμπεριέχουν το όραμα μιας μελλοντικής κοινωνίας όπου η κάστα των πολιτικών και των τραπεζικών δεν θα μπορεί να ασκεί νομισματική πολιτική. Και όσον αφορά το ρίσκο αναμφίβολα αυτό υπάρχει. Όμως μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει αν χρησιμοποιούσε το π.χ. bitcoin;