Η χαρά του trader αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αν είσαι trader και επιδιώκεις τις συγκινήσεις, δεν πρόκειται να απογοητευτείς. Είναι εγγυημένες! Το ιδανικό μέρος για να δραστηριοποιηθείς.
Ένα «τρενάκι του τρόμου» όπως αυτά στα λούνα παρκ, που μπροστά σε αυτό η αγορά των μετοχών μοιάζει βόλτα με Καρουζέλ. Επιπλέον διαθέτει άνετη ρευστότητα, ποικιλία επιλογών, δυνατότητες ανάπτυξης. Και βέβαια, υπακούει πιστά στην τεχνική ανάλυση, περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία χρηματιστηριακών τίτλων.
Όλα αυτά είναι γνωστά, αλλά επιβεβαιώθηκαν με τον πιο θεαματικό τρόπο χθες, όπου είχαμε απότομες εναλλαγές συναισθημάτων. Από τις ενθουσιώδεις τσιρίδες της ανόδου, περάσαμε στις έντρομες κραυγές της πτώσης και πάλι από την αρχή. Κι όλα αυτά σε ελάχιστες ώρες.
Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα, αρκούσαν 24 ώρες για να ανέβει η τιμή του Bitcoin 10%, από τις 27.200 στις 30.000, και μία ώρα για να υποχωρήσει 8%. Από τις 29.700 δολάρια στις 27.200. Κατόπιν, πέντε ώρες για να επανέλθει στις 29.500 δολάρια!
Ανάλογη εικόνα είχαμε και στα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα. Το Ethereum, το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, από τα 1.800 δολάρια σκαρφάλωσε στα 1.980 σε ένα 24ωρο. Λίγο αργότερα, από τα 1.950 δολάρια βρέθηκε στα 1.785 και ελάχιστες ώρες αργότερα, αναρριχήθηκε στα 1.940. Τις τελευταίες ώρες διαπραγματεύεται κοντά στην περιοχή των 1.900 δολαρίων.
Κάθε απότομη χρηματιστηριακή κίνηση δεν ξεκινάει χωρίς λόγο ή έστω αφορμή. Το ίδιο συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. Όλα ξεκίνησαν από το απόγευμα ώρα Ελλάδας της Τρίτης, όπου έγιναν γνωστά τα νέα σοβαρά προβλήματα φερεγγυότητας που αντιμετωπίζει η αμερικανική τράπεζα First Republic.
Όπως μας έχει φανερώσει το τελευταίο διάστημα, οι τραπεζικές κρίσεις συμβάλλουν στην ώθηση της τιμής του Bitcoin, καθώς προβάλλει ως αξιόπιστη εναλλακτική έναντι του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος ή έστω ως αντιστάθμιση έναντι της αβεβαιότητας. Ίσως επειδή θεωρούν ότι η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τη ρευστότητα, προκειμένου να κλείσει τις μαύρες τρύπες.
Επιπρόσθετα, οι επενδυτές φοβούνται πως η παρούσα τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει. Κι όχι μόνο οι επενδυτές. Το ίδιους φόβους για την κατάσταση της υγείας των τραπεζών ενστερνίζονται πολλοί καταθέτες, οι οποίοι σπεύδουν καλού κακού να αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε ρυθμούς-ρεκόρ, όπως μας δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι μετοχές της First Republic ξεπέρασαν σε ρυθμό υποχώρησης ακόμα και… τα shitcoins (άχρηστα κρυπτονομίσματα). Το διάγραμμα του τελευταίου 12μήνου αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η μετοχή βρίσκεται 98% κάτω από τα υψηλά του Νοεμβρίου 2021. Την εποχή που άρχισε να υποχωρούν και τα κρυπτονομίσματα, εξαιτίας της μεταστροφής της πολιτικής επιτοκίων από τη Fed.
Ωραία, λοιπόν, η άνοδος είχε ξεκάθαρο αίτιο. Η απότομη πτώση; Η αφορμή δόθηκε από μια φήμη ότι το ανενεργό (και αμαρτωλό) ανταλλακτήριο Mt. Gox, μαζί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, άρχισαν να πουλάνε μαζικές ποσότητες Bitcoin.
Όπως είναι φυσικό, προκλήθηκε αναστάτωση, ακόμα και πανικός, καθώς η πηγή της είδησης ήταν αρκετά αξιόπιστη. Συγκεκριμένα προήλθε από μια εταιρεία ανάλυσης blockchain δεδομένων, την Arkham. Μια ομάδα χρηστών του twitter ενεργοποιήθηκε άμεσα και άρχισε τη διερεύνηση της είδησης, για να διαπιστωθεί πως τελικά δεν συνέβη τίποτα.
Αργότερα οι υπεύθυνοι της Arkham προέβησαν σε μια διορθωτική δήλωση. Ισχυρίστηκαν ότι υπήρξε ένα σφάλμα στο πρόγραμμα ειδοποιήσεων, με αποτέλεσμα να λάβουν και να μεταδώσουν ένα false alert.
Τέλος καλό, όλα καλά; Για τους περισσότερους κατόχους κρυπτονομισμάτων όντως ισχύει, αλλά όχι για τους traders που χρησιμοποιούν μεγάλη μόχλευση. Εκείνοι θα το θυμούνται για καιρό, καθώς οι απότομες διακυμάνσεις προκάλεσαν αναγκαστικές ρευστοποιήσεις κοντά στα 200 εκατομμύρια δολάρια.
Άλλα στατιστικά στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το CNBC σε συνεργασία με τον πάροχο δεδομένων Kaiko, ο κυλιόμενος συσχετισμός 30 ημερών του Bitcoin με τον χρυσό έχει ανέβει από τον Μάρτιο. Πλέον βρίσκεται στο 57%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Αντίθετα, η συσχέτιση του κρυπτονομίσματος με τους μετοχικούς δείκτες S&P 500 και Nasdaq μειώθηκε ακόμα περισσότερο, όπως μας φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα. Όσο πλησιάζει η ένδειξη κοντά στο ένα, τόσο ισχυρότερη είναι η στατιστική συσχέτιση.
Η τιμή του Bitcoin, όπως έχουμε αναφέρει, ακολουθεί με μικρή απόκλιση τη ρευστότητα στο σύστημα, όπως αυτή εκφράζεται από την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη Μ2. Όπως όμως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα που εξετάζει την ποσοστιαία μεταβολή σε ετήσια βάση, τόσο μεγάλη συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος δεν έχει συμβεί εδώ και 90 χρόνια. Να περιμένουμε άνοδο του Bitcoin, όταν τα πράγματα αρχίσουν να ομαλοποιούνται;
Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory
Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:
Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory
Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory
Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory
Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.