Ενώ η αγορά των κρυπτονομισμάτων διανύει την εποχή των (πολικών) «αρκούδων» κάποια projects δείχνουν ότι έχουν ξεφύγει από το γενικότερο αρνητικό κλίμα. Έχουν μπει για τα καλά στον αστερισμό του «ταύρου». Ένα από αυτά είναι το Polygon (MATIC), το οποίο από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, σε 4,5 μήνες, έχει καταφέρει να πολλαπλασιάσει την αξία του επί 4,5. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, από την κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασε τα 11,5!
Τι είναι τοPolygon και για ποιο λόγο διαφοροποιήθηκε από την υπόλοιπη αγορά; Πρόκειται για ένα δίκτυο που είναι συμβατό με το Ethereum, το οποίο έχει το πλεονέκτημα των γρηγορότερων και κυρίως φτηνότερων συναλλαγών. Όταν θέλεις να αγοράσεις ή να πουλήσεις ένα NFT μικρής αξίας ή να διακινήσεις μικροποσά, δεν συμφέρει να πληρώνεις τα μεγάλα fees που απαιτεί το Ethereum.
Πώς καταφέρνει το polygon και έχει χαμηλά τέλη συναλλαγών; Επειδή πρόκειται για ένα δεύτερου επιπέδου (second layer) πρωτόκολλο πάνω στο Ethereum. Αυτό ήταν το σημείο ή αν θέλετε το συγκριτικό πλεονέκτημα του πρωτοκόλλου, που έστρεψε το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Instagram να θελήσουν να συνεργαστούν μαζί του. Το Instagram είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν κυρίως νέοι και αριθμεί δύο δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ανήκει στην οικογένεια του τεχνολογικού κολοσσού Meta (πρώην Facebook).
Πράγματι, όπως ανακοινώθηκε από την Meta (Facebook), το Instagram θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο του Polygon για την διακίνηση και δημιουργία NFTs από την πλατφόρμα του. Αυτό σημαίνει πως οι δημιουργοί των NFTs θα έχουν πρόσβαση στο τεράστιο κοινό, άρα και δυνητικούς πελάτες, του Instagram. Με άλλα λόγια ανοίγονται μοναδικοί ορίζοντες για να εκθέσουν και βέβαια να πουλήσουν τα ψηφιακά αντικείμενα που κατασκευάζουν.
Πριν προχωρήσουμε, να θυμίσουμε στους μη-εξοικειωμένους αναγνώστες τι είναι τα NFTs. NFTs είναι το αρκτικόλεξο των Non-fungible tokens (μη αντικαταστατά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία). Πρόκειται για μοναδικά, αναντικατάστατα, σπάνια, εύκολα αναγνωρίσιμα ψηφιακά αντικείμενα που προστατεύονται από κρυπτογραφία, με ψηφιακές αναπαραστάσεις αντικειμένων του πραγματικού κόσμου.
Ποια είναι η διαφορά τους με τα Fungible tokens; Τα Fungible tokens είναι πανομοιότυπα και επομένως ανταλλάξιμα, όπως για παράδειγμα τα χαρτονομίσματα. Οποιοδήποτε χαρτονόμισμα και να έχεις στην κατοχή σου μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο. Είτε πρόκειται για «κολλαριστό» εικοσάευρο που έχεις στο πορτοφόλι σου, είτε για ένα άλλο τσαλακωμένο εικοσάευρο που βρίσκεται στην κατοχή κάποιου άλλου, όλα έχουν την ίδια αξία.
Αντίθετα, ένας αυθεντικός πίνακας ζωγραφικής είναι μοναδικός. Αν αντιγραφεί, μπορεί να μοιάζει, να έχει τα ίδια χρώματα, μέγεθος, υφή, αλλά πάντα θα είναι ένα υποδεέστερο αντίγραφο.
Που βρίσκεται η σπανιότητα; Στο ότι πρόκειται για ένα ψηφιακό αρχείο που ούτε ο ίδιος ο δημιουργός δεν μπορεί να φτιάξει ένα ίδιο. Μπορεί να φτιάξει αντίγραφα κι αυτός, αλλά πανομοιότυπα. Σχεδόν ίδια, όχι ακριβώς ίδια. Ο αριθμός πιστοποιητικού, η ημερομηνία κ.λπ. θα είναι διαφορετικά. Για πολλούς ακούγεται χαζό, όμως είναι αρκετοί οι συλλέκτες που ενδιαφέρονται για τέτοιες λεπτομέρειες.
Προς το παρόν τα NFTs είναι στο στάδιο που δεν σου γεμίζουν το μάτι. Η ψηφιακή μοντέρνα τέχνη, είναι κάτι που λίγοι μπορούν να εκτιμήσουν. Σιγά σιγά όμως αυτό αλλάζει. Πλέον η κατοχή κάποιων πολύτιμων NFTs, όπως οι Bored Apes Yacht Club, δεν είναι απλά ένα καλλιτέχνημα αλλά λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν ψηφιακή ταυτότητα, της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει εμπορικά δικαιώματα χρήσης. Προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους πρόσβαση σε μια κλειστή λέσχη προνομιούχων, όπου μέλη είναι αποκλειστικά όσοι διαθέτουν κάποιον από τους «βαρεμένους πιθήκους».
Αν υλοποιηθούν με επιτυχία τα σχέδια, υπολογίζεται πως 50 εκατομμύρια δημιουργοί ψηφιακών καλλιτεχνικών αντικειμένων, θα θελήσουν να εκθέσουν τη δουλειά τους. Θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη αγορά ψηφιακής τέχνης που έχει υπάρξει ποτέ.
Για αυτόν τον σκοπό, η Meta σχεδιάζει να υπάρχει στην πλατφόρμα του Instagram ένα ολοκληρωμένο σετ εργαλείων, με το οποίο θα επιτρέπει στους δημιουργούς να σχεδιάζουν και να εκθέτουν NFTs. Τα συγκεκριμένα εργαλεία θα είναι συμβατά σε πρώτη φάση με το Polygon. Ωστόσο η Meta διευκρίνισε ότι θα υποστηρίζει και άλλα blockchain στο μέλλον, όπως το Solana. Όπως ανακοινώθηκε η πρώτες δοκιμές θα ξεκινήσουν τον Μάιο.
Σύμφωνα με την Dune Analytics, μόνο τον Οκτώβριο, πουλήθηκαν 309.000 NFTs από το δίκτυο του Polygon στο OpenSea. Πολύ πιο κάτω από τα 1,1 εκατομμύρια τεμάχια που πωλήθηκαν στο mainnet του Ethereum, στο ίδιο marketplace. Αυτό το στοιχείο από μόνο του αποδεικνύει ότι το περιθώριο για να ανέβουν οι συναλλαγές στο Matic είναι μεγάλες.
Το Polygon δεν θα συνεργαστεί μόνο με την Meta. Ήδη χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Reddit, έχουν δημιουργήσει πάνω από 3 εκατομμύρια πορτοφόλια για να ανταλλάξουν συλλεκτικά ψηφιακά αντικείμενα. Κι όχι μόνο αυτό. Αναμένεται να συνεργαστούν και με την αλυσίδα Starbucks! Κι όχι μόνο αυτό! Η JP Morgan χρησιμοποίησε το Polygon για να πραγματοποιήσει την πρώτη της συναλλαγή αξίας 71.000 δολαρίων σε ένα δημόσιο blockchain!
Το Matic ξεκίνησε από Initial Exchange Offerings (IEOs) του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου που υπάρχει σήμερα, της Binance*. Τι είναι οι IEOs; Αντί να απευθύνονται κατευθείαν στους επενδυτές όπως κάνουν οι συνηθισμένες ICOs, αναθέτουν στα ανταλλακτήρια να λειτουργούν ως ανάδοχοι. Αυτά αναλαμβάνουν να τα προωθήσουν στους πελάτες τους, προσφέροντας ένα πλεονέκτημα: «εγγυώνται» με την δικιά τους αξιοπιστία. Διαβεβαιώνουν τους υποψήφιους επενδυτές ότι έχουν ελέγξει το επιχειρηματικό σχέδιο, τα στελέχη και γενικά όλα όσα χρειάζονται για να διαβεβαιώσουν πως αξίζει κάποιος να επενδύσει πάνω τους. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι πως δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας. Μια startup δεν χρειάζεται να ξοδέψει χρόνο, πόρους και ενέργεια για την εξεύρεση χρηματοδότησης. Αναλαμβάνει τη δουλειά το εξειδικευμένο ανταλλακτήριο. Τα περισσότερα από τα IEOs δεν κατάφεραν να διαγράψουν αξιόλογη πορεία, αλλά το MATIC από ότι φαίνεται δικαιώνει και με το παραπάνω τις προσδοκίες.
Μην ξεχάσετε πως από αύριο Δευτέρα 7 Νοεμβρίου ξεκινάμε να μοιράζουμε τα δικά μας, ΔΩΡΕΑΝ συλλεκτικά NFTs για τα 20 χρόνια του euro2day.gr. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να τα αποκτήσετε, θα βρείτε εδώ
* Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.
Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ξεκινάνε τα σεμινάρια που διοργανώνει το Εuro2day.gr. Τι είναι το Bitcoin, πώς λειτουργεί, ποια είναι η φιλοσοφία του. Η σύγκριση με τα κρατικά νομίσματα και τον χρυσό. Υπό ποιες προϋποθέσεις αποτελεί αξιόπιστη επενδυτική επιλογή. Πώς μπορείς να αγοράσεις με τον πιο απλό τρόπο και πώς να φυλάξεις τα κρυπτονομίσματά σου με ασφάλεια. Από το ίδιο λινκ μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.