Ποια είναι η χρησιμότητα του Bitcoin

Τα πυρά από τις κεντρικές τράπεζες για την αξία των κρυπτονομισμάτων και ο αντίλογος. Οι διαφορές με τα παραστατικά νομίσματα και η εθελοντική επιλογή. Οι αναπόφευκτες πτωχεύσεις και ο κίνδυνος για τους επενδυτές.

Δημοσιεύθηκε: 22 Μαΐου 2022 - 12:43

Load more

Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Fed Ben Bernanke, το Bitcoin χρησιμεύει μόνο ως μέσο κερδοσκοπίας και πληρωμής λύτρων ή παρόμοιων παράνομων δραστηριοτήτων.

 

Χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι «δεν αξίζουν τίποτα, δεν βασίζονται σε τίποτα, δεν υπάρχει κανένα υποκείμενο ενεργητικό που να λειτουργεί ως άγκυρα ασφάλειας». Είναι όμως έτσι;

Το νέο σύστημα πληρωμών

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα καινοτόμο σύστημα πληρωμών όπου οι άνθρωποι ανταλλάσουν νομισματικές μονάδες, χωρίς απαραίτητα την παρουσία μεσαζόντων, δεν προσθέτει αξία στην κοινωνία; Αν με το Bitcoin μπορούμε να αποφύγουμε το κόστος της διαβίβασης ηλεκτρονικών εμβασμάτων, χωρίς περιττή σπατάλη ανθρώπινων και άλλων πόρων, με ποιο ακριβώς σκεπτικό μπορεί να θεωρηθεί άχρηστο;

Το δίκτυο του Bitcoin έχει αποδειχθεί πως αποτελεί τον πιο ασφαλή μηχανισμό καταγραφής ανταλλαγών και μετάδοσης πληροφοριών που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα από κανέναν, όσο ισχυρός και να είναι, τα δεδομένα να εμποδιστούν να μεταφερθούν, να αλλοιωθούν, να διαγραφούν. Στην εποχή της πληροφορίας, είναι δυνατόν ο πιο αξιόπιστος τρόπος μεταφοράς πληροφορίας να θεωρείται άνευ σημασίας;

Όσο αφορά την εγγενή αξία, πίσω από το Bitcoin βρίσκεται το ισχυρότερο υπολογιστικό δίκτυο στον πλανήτη. Αν αθροίσεις την υπολογιστική δύναμη των miners, nodes κτλ, είναι με διαφορά το μεγαλύτερο που είναι αφοσιωμένο σε έναν σκοπό. Δεν είναι της Amazon, της Facebook, της Google. Του Bitcoin είναι!

Τα παραστατικά (fiat) νομίσματα, όπως το ευρώ και το δολάριο, έχουν αντίκρισμα μελλοντικές φορολογικές εισπράξεις. Έχουν ως πρώτη ύλη το χρέος. Χωρίς χρέος και πίστη ότι θα εξοφληθεί δεν υπάρχει fiat χρήμα. Η επιβολή τους γίνεται με την κρατική εξουσία και δεν έχουν κόστος παραγωγής. Για αυτό και η νομισματική βάση των fiat συνεχώς επεκτείνεται. Αρκεί μια πολιτική απόφαση, σωστή ή λανθασμένη, για να βγουν περισσότερα χρήματα. Πόσα θα υπάρχουν αύριο ή σε ένα χρόνο; Κανείς δεν γνωρίζει. Πόσο είναι το όριο παραγωγής; Κυριολεκτικά το άπειρο.

Αντίθετα στο Bitcoin η αποδοχή του είναι καθαρά εθελοντική. Όσοι το επιλέγουν ως μέσο πληρωμής ή διαφύλαξης αξίας το κάνουν οικειοθελώς. Έχει προβλεπόμενη παραγωγή και σπανιότητα. Αν έχεις ένα Bitcoin δεν πρόκειται ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να σου αναλογεί κάτι λιγότερο από 1/21 εκατομμύρια της συνολικής κυκλοφορίας. Είναι το νόμισμα των κανόνων, όχι των κυβερνώντων. Δεν έχεις την αβεβαιότητα του ανθρώπινου παράγοντα. Για να παραχθεί πρέπει πρώτα να αποδείξεις ότι δούλεψες για αυτό, καθώς λειτουργεί με βάση τον μηχανισμό συναίνεσης Proof of Work. Αποτελείται από 100% ίδια κεφάλαια και 0% χρέος.

Με το Bitcoin μπορείς να πραγματοποιήσεις μια τραπεζική συναλλαγή χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσος. Χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα τραπεζικό ίδρυμα. Τα παραγκωνίζει, καθιστά άχρηστη τη λειτουργία τους ως μηχανισμούς συναλλαγών. Όπως το e-mail απαξίωσε τη χρησιμότητα του fax και του παραδοσιακού ταχυδρομείου. Ακούγεται τρελό. Κι όμως συμβαίνει.

Πώς είναι δυνατόν, θα διερωτηθείτε. Οι τράπεζες μας είναι απαραίτητες εδώ και αιώνες. Λάθος. Οι τραπεζικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες. Όπως και τα άλογα παλιότερα. Δεν χρειαζόμασταν τα άλογα. Ένα μέσο μετακίνησης είχαμε ανάγκη. Γι’ αυτό καταλήξαμε να επιλέγουμε τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα αεροπλάνα. Η ανάγκη για ταχύτερες και πιο άνετες μετακινήσεις, αποτέλεσε το έναυσμα για να ανακαλύψει ο άνθρωπος τα αυτοκίνητα. Μόλις διαπίστωσε πως ήταν καλύτερα δεν δίστασε να εγκαταλείψει ένα μεταφορικό μέσο που τον εξυπηρετούσε για χιλιάδες χρόνια.

Όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο άλλαξε δραστικά τις επικοινωνίες. Τα μηνύματα αποστέλλονται και λαμβάνονται αμέσως, οπουδήποτε στον κόσμο. Ωστόσο, πριν από την εμφάνισή του, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονταν τα μειονεκτήματα του παλαιού συστήματος επικοινωνιών. Το ίδιο ισχύει για το σημερινό νομισματικό και τραπεζικό σύστημα. Οι περισσότεροι δεν προβληματίζονται για τα μειονεκτήματα του παραδοσιακού τρόπου συναλλαγών. Δεν είναι η πρώτη φορά που για κάτι που έχουμε συνηθίσει να υπάρχει, το νιώθουμε τόσο οικείο που δεν έχουμε προβληματιστεί πάνω σε αυτό.

Οι σκεπτικιστές

Καλά όλα αυτά, αλλά πως γίνεται σεβάσμιοι άνθρωποι όπως η Λαγκάρτ και ο Μπερνάκι, οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή του χρηματοοικονομικού κλάδου, να έχουν αρνητική άποψη για το Bitcoin; Τι παραπάνω μπορούν να γνωρίζουν οι φίλοι των crypto; Εξάλλου τι μεγαλύτερη απόδειξη υπάρχει για το πόσο ευάλωτα είναι αυτά τα συστήματα από την πρόσφατη πτώχευση του Terra όπου χάθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, φέρνοντας σε απόγνωση  εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εξανεμίζοντας τις οικονομίες τους.

Τα περιστατικά πτώχευσης μπορεί να μην είναι ευχάριστα, αλλά είναι αναπόφευκτα. Συμβαίνουν σε όλη την χρηματοοικονομική ιστορία. Η Long Term Capital Management, η οποία είχε διαχειριστές κατόχους Νόμπελ, κατέρρευσε το 1998. Η Lehman Brothers που θεωρούνταν το διαμάντι της Wall Street, έπεσε θύμα της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες εξαΰλωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία και την αξία των μετοχών τους εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.

Η λίστα στην πραγματικότητα είναι ατελείωτη. Όλα όμως αυτά τα περιστατικά έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Την αποτυχία των διαχειριστών κλήθηκαν να την πληρώσουν οι απλοί πολίτες. Επενέβησαν οι αρχές και χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό άρχισαν να καλύπτουν τις ζημιές από το υστέρημα φτωχών ανθρώπων.

Ωστόσο στην περίπτωση της κατάρρευσης του Terra υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Το χρηματοοικονομικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Bitcoin, ακόμα κι αν χάσει ολοσχερώς την αξία του, δεν πρόκειται να ζημιώσει κανέναν άλλο πέρα από εκείνους που έχουν αποκτήσει κρυπτονομίσματα. Το ρίσκο το αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι κάτοχοί του. Δεν πρόκειται ποτέ να βλάψει τον κοινωνικό περίγυρο. Δεν θα ζητηθεί από τους φορολογούμενους να πληρώσουν την αποτυχία του.

Οι σκεπτικιστές δεν έχουν κανένα, μα απολύτως κανένα λόγο, να φανατίζονται εναντίον του Bitcoin. Γιατί το κάνουν τότε; Για τους περισσότερους είναι ο φόβος του άγνωστου που τους κάνει να νιώθουν ότι απειλούνται τα συμφέροντα τους. Σκέφτονται με ιδιοτέλεια. Θεωρούν πως προέχουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, που κινδυνεύουν από την ανατροπή του κατεστημένου. Όποια τουλάχιστον νομίζουν πως είναι τα συμφέροντα τους.

Η επιτυχία του Bitcoin έχει αναστατώσει όσους βασίζουν την καριέρα και το εισόδημα τους στις τράπεζες. Για αυτό επιθυμούν με τόσο πάθος να αποτύχει. Τους τρομάζει η ανατροπή που θα επιφέρει ένα διαδεδομένο Bitcoin με εξελιγμένα τεχνολογικές εφαρμογές που επιτυγχάνουν όσα έχουν αποτύχει να κάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα ή τα χρεώνουν πολύ ακριβά.

Κάποιοι εναντιώνονται από φθόνο που επωφελήθηκαν από αυτό άλλοι και οι ίδιοι δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα από την ανατρεπτική καινοτομία που εξελίσσεται σε κοινή θέα. Ακόμα περισσότερο όμως ζηλεύουν που ο «διπλανός» τους βρήκε την τόλμη να αμφισβητήσει τη δομή του συστήματος και αξίωσε σεβασμό, ισότητα και αξιοπρέπεια. Κι αυτό δεν το αντέχουν.

Δεν είναι καινούργια ιστορία η αντίδραση στην τεχνολογική πρόοδο. Η αβεβαιότητα, προκαλεί ανησυχία. Δεν υπάρχει μεγάλη εφεύρεση που να μην την υποδέχτηκαν οι άνθρωποι με έντονα συναισθήματα. Η ατμομηχανή, ο σιδηρόδρομος, ο τηλέγραφος, το Internet, προκάλεσαν στην εποχή τους πανηγυρικούς και βίαιες επιθέσεις.

Δεν αντιλαμβάνονται όλοι το ίδιο την ελευθερία

Είναι γεγονός πως το Bitcoin προσελκύει άτομα που ενοχλούνται από την αυξημένη παρέμβαση της εξουσίας πάνω στην ιδιωτική τους ζωή. Παίρνει το μέρος της ελευθερίας, της προστασίας από τη διαφθορά και την αυθαιρεσία της εξουσίας.

Όσοι επιθυμούν η κεντρική εξουσία να έχει μεγάλη ισχύ πάνω στα άτομα, επειδή φοβούνται την αναρχία, αν νομίζουν πως η ιδιωτικότητα είναι επικίνδυνη, αν δεν έχουν σαγηνευτεί από την προοπτική και την ελευθερία που πρόσφερε στα άτομα το Internet, δύσκολα θα τους βρει σύμφωνους η φιλοσοφία του Bitcoin. Αν δεν υποστηρίζουν την ελευθερία του λόγου, αν πιστεύουν πως ο έλεγχος πρέπει να είναι ασφυκτικός επειδή οι ειδικοί ή οι κυβερνώντες ξέρουν καλύτερα, δεν πρόκειται ποτέ να το υποστηρίξουν.

Την ύπαρξη του Bitcoin ορισμένοι τη βρίσκουν απελευθερωτική ή φυσιολογική. Άλλοι τρομακτική. Ανησυχούν στην ιδέα ότι υπάρχει η δυνατότητα να αψηφάς τις αρχές. Παλαιότερα έβλεπαν με αμηχανία ότι μέσω του Internet ο καθένας μπορεί να στέλνει οτιδήποτε στον οποιονδήποτε. Όποιος κι αν είναι, χωρίς έλεγχο, χωρίς άδεια, χωρίς πιστοποίηση, χωρίς δυνατότητα λογοκρισίας, χωρίς ταυτότητα αποστολέα ή παραλήπτη. Ανεξάρτητα από ηλικία, εθνικότητα, φύλο, χρώμα, φυλή, θρησκεία, σεξουαλικές προτιμήσεις ή πολιτικές πεποιθήσεις.

Ως παιδί του Internet, το Bitcoin κληρονόμησε τη βασική αρχή της ουδετερότητας και την ενίσχυσε με περισσότερη ελευθερία. Η εναντίωση του σε αυτό ποτέ δεν αφορούσε το περιβάλλον ή τους παράνομους. Αφορά τον έλεγχο και τον περιορισμό της ελευθερίας. Πολλούς τους τρομάζει η ελευθερία. Προτιμούν την «ασφάλεια» που τους προσφέρει ένας αφέντης ή αυτά που γνωρίζουν. Για αυτό ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχτούν όλοι το Bitcoin.

Εδώ και λίγο καιρό, διεξάγεται ένας αγώνας μεταξύ του καινοτόμου χώρου των κρυπτονομισμάτων και του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού κόσμου. Το γεγονός ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων οι ίδιοι που πρωταγωνίστησαν στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, είναι από μόνος του ένας λόγος που οι άνθρωποι διεξάγουν μια ειρηνική διαμαρτυρία αποκτώντας κρυπτονομίσματα. Ποιος στα αλήθεια μπορεί να ισχυριστεί πειστικά πως θα πρέπει να τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη;

Ακόμα και οι ενάντιοι του Bitcoin δεν μπορούν να αρνηθούν πως πρόκειται για το μοναδικό νομισματικό σύστημα που μπορεί να σταθεί εναλλακτικά στο σημερινό. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουν, μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά όσο και να τους πιέσεις δεν πρόκειται να κατονομάσουν κανένα άλλο. Επειδή απλά δεν υπάρχει.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων