Οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να ξεκινήσουν ένα κοινό όργανο εντός της επόμενης χρονιάς για τον καλύτερο συντονισμό των κανόνων για τα κρυπτονομίσματα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος εποπτικής αρχής.
Oπως μεταδίδει το Reuters, ο Ashley Alder, πρόεδρος στον Διεθνή Οργανισμό Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) είπε ότι η εκρηκτική άνοδος των ψηφιακών νομισμάτων, όπως του Bitcoin, είναι ένας από τους τρεις βασικούς τομείς στους οποίους εστιάζουν τώρα οι αρχές, παράλληλα με την Covid και την κλιματική αλλαγή.
«Αν κοιτάξετε τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι πολλαπλοί και υπάρχει ανησυχία για τα κρυπτονομίσματα στις συνομιλίες σε θεσμικό επίπεδο», είπε o Alder κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης που διοργάνωσε το thinktank OMFIF την Πέμπτη.
Επικαλέστηκε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη λειτουργική ανθεκτικότητα και την έλλειψη διαφάνειας στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ως βασικούς κινδύνους στους οποίους υστερούν οι ρυθμιστικές αρχές.
Η εστίαση στις αγορές κρυπτονομισμάτων έχει ενταθεί και πάλι αυτή την εβδομάδα εν μέσω άγριας μεταβλητότητας που έχει ανησυχήσει εδώ και καιρό τις εποπτικές αρχές.
Η κατάρρευση του αποκαλούμενου «stablecoin» TerraUSD οδήγησε τον Πρόεδρο της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας την Τετάρτη να παροτρύνει τους βουλευτές των ΗΠΑ να αυστηροποιήσουν τους κανονισμούς για τα crypto, την ώρα που το Βitcoin έχει επίσης υποχωρήσει σχεδόν 20% αυτή την εβδομάδα.
Ο Alder είπε ότι είναι σαφώς απαραίτητη μία διεθνής ομάδα που θα προσπαθήσει να προσαρμόσει τους κανόνες κρυπτογράφησης. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για τα κρυπτονομίσματα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Alder, ο οποίος είναι επίσης CEO της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χονγκ Κονγκ.
«Ωστόσο, νομίζω ότι τώρα θεωρείται ως ένα από τα «τρία C» (Covid, κλίμα και κρυπτονομίσματα), επομένως είναι πολύ, πολύ σημαντικό. Εχει ανέβει στην ατζέντα, οπότε δεν θα περίμενα να παραμείνει έτσι του χρόνου τέτοια εποχή».