Πώς επηρεάζει η αύξηση των επιτοκίων τα κρυπτονομίσματα

Πώς από τις ενθουσιώδεις τσιρίδες της ανόδου, ήρθαν οι έντρομες κραυγές της πτώσης για το Bitcoin, μετά τις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια. Σενάρια και διλήμματα στη νέα φάση της παγκόσμιας οικονομίας και για τα crypto.

Δημοσιεύθηκε: 6 Μαΐου 2022 - 09:50

Load more

Όλα ξεκίνησαν προχθές το βράδυ, όταν οι επενδυτές έβγαλαν ένα μεγάλο στεναγμό ανακούφισης, επειδή ο Τζέρομ Πάουελ, έχοντας την ομόφωνη γνώμη των μελών του συμβουλίου, έκανε την καθησυχαστική δήλωση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν εξετάζει μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από 0,50%.

Από ό,τι ανέφερε η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, παρά την πτώση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Το δικαιολόγησε από το γεγονός της ύπαρξης πολλών κενών θέσεων εργασίας και των ισχυρών εταιρικών ισολογισμών, κάτι που αφήνει περιθώρια στη Fed να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να προκαλέσει αύξηση στην ανεργία. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, χωρίς να χρειαστεί να προβούν σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων δημιουργώντας ασφυξία στην οικονομία.

Με άλλα λόγια, παρουσίασε το ιδανικό σενάριο. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χωρίς να δημιουργηθεί ύφεση, χωρίς να απαιτηθεί τα επιτόκια να σκαρφαλώσουν σε υψηλά επίπεδα, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία. Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Αυτό μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι πως οι επενδυτές αναθάρρησαν και οδήγησαν ενθουσιασμένοι τις αγορές μετοχών και κρυπτονομισμάτων προς τα πάνω.

Αλίμονο, όμως, το πάρτι δεν κράτησε πολύ. Αρκούσαν 24 ώρες για να περάσουμε από τις ενθουσιώδεις τσιρίδες της ανόδου, στις έντρομες κραυγές της πτώσης.

Στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin που είχαμε παρουσιάσει τις προηγούμενες ημέρες, είχαμε ισχυριστεί πως υπάρχουν δύο σενάρια. Στο θετικό, η ανοδική διάσπαση του τριγωνικού σχηματισμού που οριοθετείται από τις μοβ γραμμές θα οδηγούσε με δύναμη την τιμή υψηλότερα. Το αρνητικό θα ήταν αν διασπάσει προς τα κάτω την μπλε γραμμή τάσης. Τελικά, σε μια σπάνια ακόμα και για Bitcoin εναλλαγή συναισθημάτων και διάθεσης, πραγματοποίησε και τα δύο! Από εκεί ξεπέρασε οριακά τις 40.000 δολάρια, έφτασε να υποχωρεί μέχρι τις 35.500 και τώρα διαπραγματεύεται στις 36.400 δολάρια.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο το Bitcoin. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, στη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Σεπτέμβρη του 2020, βούτηξε 5,1%. Πλέον βρίσκεται 22,4% κάτω από τα υψηλά του. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, η απόσταση από τα υψηλά κοντεύει να φτάσει το ποσοστό υποχώρησης που είχε σημειώσει στον μεγάλο πανικό του Μαρτίου του 2020, στο αποκορύφωμα των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Κατά καιρούς οι αγορές φαίνεται να συμπεριφέρονται παράλογα. Ωστόσο όταν τις εξετάζουμε αργότερα, ανακαλύπτουμε τους λόγους πίσω από την κάθε κίνηση. Απλά εκείνη τη στιγμή που συμβαίνει δεν βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο.

Η νέα φάση της παγκόσμιας οικονομίας

Το Bitcoin έχει δύο βασικά μειονεκτήματα σε αυτή τη φάση της αγοράς, όπου αναμένεται να αυξηθούν τα επιτόκια, είτε ήπια είτε επιθετικά. Κατ' αρχάς δεν δίνει κουπόνι ή μέρισμα, όπως τα ομόλογα ή οι μερισματικές μετοχές. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων τίτλων που προσφέρουν μια εξασφαλισμένη απόδοση, ανεξάρτητα από τη χρηματιστηριακή διακύμανση.

Το δεύτερο είναι πως θεωρείται περιουσιακό στοιχείο υψηλού ρίσκου. Τέτοιου τύπου τίτλοι ευνοούνται όταν οι αποδόσεις ομολόγων και μετοχών είναι μηδενικές και οι επενδυτές, προκειμένου να γράψουν κάποια κέρδη, εμφανίζονται πρόθυμοι να ρισκάρουν περισσότερο. Τώρα όμως το περιβάλλον είναι διαφορετικό.

Για μισό λεπτό. Πώς είναι δυνατόν, θα πείτε, να μην υπάρχουν αποδόσεις; Καλά στα ομόλογα, τα επιτόκια ήταν επί αρκετά χρόνια κολλημένα κοντά στο μηδέν. Όμως οι μετοχικοί δείκτες, κυρίως οι αμερικανικοί, από το 2008 και μετά βρίσκονται σε ένα συνεχές πάρτι. Κι όμως, η άνοδος των δεικτών δεν είναι αντιπροσωπευτική του συνόλου των επιχειρήσεων.

Όπως μας αποκαλύπτει το παρακάτω διάγραμμα, αν εξαιρέσουμε τα κέρδη από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, τόσο ο S&P 500 όσο και ο MSCI που περιλαμβάνει τις παγκόσμιες μετοχές εκτός ΗΠΑ, από το 2008 και μετά βρίσκονται σχεδόν στάσιμα.

Τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα αρχίζουν να διαμορφώνουν μια αλλαγή στη νοοτροπία. Η εμφάνιση του πληθωρισμού δημιουργεί την τάση στους ανθρώπους να θέλουν να ξεφορτωθούν τα χρήματα. Να τα ανταλλάξουν με περιουσιακά στοιχεία. Επί δεκαετίες, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο πληθωρισμός ήταν ελάχιστος ή ανύπαρκτος. Τώρα, εκτός απροόπτου, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα για καιρό.

Ο πληθωρισμός δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση της ζήτησης που φοβούνταν οι αναλυτές, λόγω της αυξημένης προσφοράς χρήματος. Η νέα παράμετρος είναι η σπανιότητα των εμπορευμάτων, των πρώτων υλών, της ενέργειας. Από το KYC (να γνωρίζεις τα στοιχεία του πελάτη), πάμε στο KY Supplier (να γνωρίζεις τα στοιχεία του προμηθευτή).

Στον νέο κόσμο που διαφαίνεται να σχηματίζεται, για να συνάψουν συνεργασίες οι επιχειρήσεις δεν αρκεί να γνωρίζουν μόνο ποιος είναι αξιόπιστος, αλλά και αν διαθέτει «συμβατή» εθνικότητα.

Κάτι που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής. Επίσης η ακριβή ενέργεια οδηγεί σε αύξηση του χρέους, οπότε είναι λογικό να αναμένουμε ένα πιο αδύναμο ευρώ. Κάτι που ήδη συμβαίνει.

Τόσο μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, η συνήθως πλεονασματική Ευρώπη δεν έχει βιώσει ποτέ! Το εμπορικό ισοζύγιο στη ζώνη του ευρώ ήταν ελλειμματικό κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022, την τέταρτη συνεχή περίοδο εμπορικού ελλείμματος, από πλεόνασμα 23,6 δισεκατομμυρίων ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Μια άλλη δομική αλλαγή αφορά το τέλος εποχής των επί 40 ετών θετικών πραγματικών αποδόσεων στα ομόλογα. Η πώλησή τους ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό, όπως ισχυρίζεται ο Ray Dalio, καθώς για να προσελκύσουν αγοραστές τα κράτη ή θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια ή να αρχίσει να τα αγοράζει η κεντρική τράπεζα.

Η άνοδος των τιμών των αγαθών συνεπάγεται πίεση από μέρους των εργαζόμενων για αυξήσεις στους μισθούς. Αν λάβουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αυτός δεν πρόκειται να πέσει ποτέ. Αν ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος από τις αυξήσεις, τότε μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη. Τότε τι τους μένει να κάνουν; Να ξοδεύουν λιγότερο, κάτι που μάλλον οδηγεί σε ύφεση.

Ο ρόλος των crypto

Σε αυτό το διαφορετικό οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, ποια είναι τα συστατικά στοιχεία που θα οδηγήσουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων προς υψηλότερες τιμές;

Το ένα είναι η τεχνολογική ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Να δημιουργούνται νέες ενδιαφέρουσες εφαρμογές που θα λύνουν πραγματικά προβλήματα, οι οποίες με τη σειρά τους θα προσελκύσουν περισσότερους χρήστες.

Η τωρινή περίοδος ευνοεί κάτι τέτοιο. Σε συνθήκες χρηματιστηριακής ανομβρίας, τα altcoins ανταγωνίζονται εντατικά προκειμένου να ξεχωρίσουν. Και πράγματι, όποιος παρακολουθεί τον χώρο διαπιστώνει πως συντελείται ένας δημιουργικός οργασμός.

Το δεύτερο είναι η αναγνώριση του ουδέτερου ρόλου που έχουν τα κρυπτονομίσματα. Οι κυρώσεις που ακολούθησαν την εισβολή στην Ουκρανία, προσγείωσαν απότομα πολλούς. Φανέρωσαν πως ακόμα και για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα μιας μεγάλης κεντρικής τράπεζας, αρκεί μια πολιτική απόφαση για να μην αξίζουν τίποτα.

Πως όποιος δεν είναι αρεστός στο πολιτικό σύστημα, μπορεί να απολέσει την προσωπική του περιουσία απλά επειδή δεν διαθέτει τη «σωστή» υπηκοότητα. Ακόμα και στο δυτικό πολιτικό σύστημα, το οποίο είχε μέχρι χθες ως σήμα κατατεθέν την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας.

Αναδείχθηκε σε όλο της το μεγαλείο η διαφορά μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων όπου ενέχουν τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου, δηλαδή κάποιο τραπεζικό ίδρυμα να παγώσει, να κατασχέσει, να εμποδίσει τη μεταφορά τους, σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που δεν απαιτείται θεματοφυλακή.

Τα κρυπτονομίσματα είναι η μοναδική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που έχουν τη δυνατότητα ψηφιακής μετακίνησης και διαφύλαξης εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού δικτύου. Ταυτόχρονα βέβαια με την εγγυημένη σπανιότητα και τον συγκεκριμένο ρυθμό παραγωγής. Χαρακτηριστικά τα οποία δεν μπορεί να διαταράξει καμία κυβερνητική εξουσία. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, ο απλός πολίτης μπορεί να αμυνθεί τόσο αποτελεσματικά έναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας.

Φυσικά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την αναγνώριση των ιδιοτήτων των κρυπτονομισμάτων. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμο χρήμα από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία -το δεύτερο κράτος μετά το Ελ Σαλβαδόρ- εγείρει σημαντικά ζητήματα νομικής, οικονομικής πολιτικής και διαφάνειας. Αντίθετα, η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση του Bitcoin θα ωθήσει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία έχει καταστραφεί από τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ μάς θύμισε μια δήλωση που είχε κάνει ο Ανδρέας Αντωνόπουλος: «Το ΔΝΤ δεν φοβάται ότι οι εγκληματίες θα χρησιμοποιήσουν Bitcoin. Φοβάται ότι θα το χρησιμοποιήσουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι».

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Το βιβλίο «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία, το Cryptoverse.gr και πλέον από το site μας. Περιγράφει τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τη νέα, συναρπαστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Τον λόγο που από το μηδέν, σε μία δεκαετία, κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τι το καθιστά ανθεκτικό στις κυβερνητικές επιθέσεις και γιατί ενθαρρύνει την αξιοκρατία. Τα χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ανθρώπους. Το όραμα που τους έχει συνεπάρει, μετατρέποντάς τους σε φανατικούς πιστούς.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

γ) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων