Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την απαγόρευση κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούν ως μέθοδο εξόρυξης το PoW (Proof-of-Work ή Απόδειξη Εργασίας), με τη δικαιολογία ότι είναι ενεργοβόρα. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν πολλά γνωστά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ethereum, το Litecoin, το Dogecoin και άλλα πολλά.
Από ό,τι αναφέρουν πληροφορίες μέσα από το ευρωκοινοβούλιο, δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ψηφιστεί η ρύθμιση με την ονομασία «Markets in Crypto Assets» (MiCA). Ας ελπίζουμε μη γίνει κάποιο «ατύχημα» και καταφέρουν να αποκόψουν την ΕΕ από μια τεχνολογία αιχμής, κάνοντας την εκμετάλλευσή της δώρο στους υπόλοιπους. Όπως οι Αμερικανοί που επέλεξαν τον συνετό δρόμο της ρύθμισης, όχι της απαγόρευσης.
Τυχόν απαγόρευση όχι μόνο της εξόρυξης αλλά και του trading που αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το μόνο που θα επιφέρει είναι να κάνει ζημιά στον ευρωπαϊκό κλάδο και θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις επενδύσεις, την προσέλκυση ταλέντων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο αλλά και εκείνοι που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην τεχνολογία blockchain θα αναζητήσουν την τύχη τους εκτός ΕΕ.
Το ίδιο το Bitcoin αλλά και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα δεν θα πάθουν τίποτα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι πολύ μικρό μέρος των εξορυκτών βρίσκεται στο έδαφος της ΕΕ. Είδαμε στην πράξη τι έγινε την Άνοιξη στην Κίνα, όταν εκεί βρισκόταν το 65% της υπολογιστικής δύναμης των miners, οι οποίοι «κατέβασαν ρολά» σε ένα Σαββατοκύριακο. Απολύτως τίποτα. Το Bitcoin δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά. Τα block συνέχισαν να βγαίνουν κάθε δεκάλεπτο, όπως ακριβώς προβλέπεται, επικυρώνοντας τις συναλλαγές. Απλά η δραστηριότητα θα μεταφερθεί σε Αμερική και Ασία, όπου υπάρχουν πολλές χώρες, οι οποίες θα τους δεχτούν με χαρά. Όπως ακριβώς έγινε και με τους Κινέζους miners.
Όσον αφορά την απαγόρευση του trading για πολίτες της ΕΕ, πράγματι μπορούν να κάνουν τη ζωή των κατόχων τους πιο δύσκολη. Ωστόσο, η ανάπτυξη του χώρου των κρυπτονομισμάτων έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν μπορεί να αναχαιτιστεί. Ακόμα και αν υποχρεώσουν τα κεντρικοποιημένα μεγάλα ανταλλακτήρια να μην πραγματοποιούν συναλλαγές σε Bitcoin ή Ethereum, υπάρχουν και τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX) που δεν μπορούν να ακουμπήσουν. Γιατί; Επειδή δεν έχουν κάποιο υπεύθυνο να απευθυνθούν για να τον υποχρεώσουν να κάνει οτιδήποτε.
Συνεπώς, μπορεί κάποιος να στείλει ευρώ στο ανταλλακτήριο-εταιρεία να αγοράσει ένα νόμισμα που επιτρέπεται επειδή χρησιμοποιεί το PoS (Proof-of-Stake), ακόμα και stablecoin, να το στείλει στην DEX πλατφόρμα και να αγοράσει μετά το κρυπτονόμισμα της επιλογής του. Η ειρωνεία είναι πως έτσι σπρώχνουν τους χρήστες και επενδυτές σε πλατφόρμες που υπόκεινται σε ελάχιστη ή και καμία εποπτεία. Ακόμα και απαγορεύσεις στα ευρωπαϊκά IP να βάλουν, υπάρχει πάντα η λύση του VPN.
Σε περίπτωση που ψηφιστεί, η αναστάτωση όντως μπορεί να επιφέρει πτώση στην τιμή. Αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Συνεπώς, όποιος ενδιαφέρεται μόνο για βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση σε κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Αυτό όμως που σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε κίνδυνο είναι η κατοχή κρυπτονομισμάτων σε προσωπικά πορτοφόλια. Καμία απαγόρευση δεν μπορεί να εμποδίσει τη φύλαξη και διακίνηση κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Ethereum. Αυτή εξάλλου είναι η ομορφιά και η δύναμή τους.
Τέλος, οι περιβαλλοντικοί λόγοι που επικαλούνται είναι υπερβολικοί. Όπως έχουμε αναφέρει, η τάση των miners να εκμεταλλεύονται εναλλακτικές μορφές ενέργειας ή την πλεονάζουσα ενέργεια που θα χανόταν ανεκμετάλλευτη βοηθάει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού να γίνουν οικονομικά βιώσιμες.
Πώς; Επειδή επιχειρήσεις mining δεν έχουν συγκεκριμένα ωράρια, ούτε τα μηχανήματά τους φθείρονται από την τακτική απενεργοποίηση και ενεργοποίηση, μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία τους όταν λείπει ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο και να επανέρχονται όταν υπάρχει περισσευούμενη. Έχοντας τη δυνατότητα να απορροφήσουν την πλεονάζουσα ενέργεια, το δίκτυο γίνεται πιο οικονομικό και πιο σταθερό, όπως μας έδειξε στην πράξη το παράδειγμα του Τέξας.
Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από απομακρυσμένες τοποθεσίες, η εκμετάλλευση της αναξιοποίητης παραγόμενης ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας. Επειδή είναι δύσκολο να καταστούν βιώσιμες, αυτές οι μονάδες επιδοτούνται από το κράτος. Αν όμως μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την περισσευούμενη ενέργεια μετατρέποντάς την σε χρήμα, δηλαδή Bitcoin, οι επιδοτήσεις αυτές θα μπορούσαν να στραφούν σε άλλες δραστηριότητες, όπως η χρηματοδότηση νοσοκομείων. Περισσότερα για το θέμα έχουμε αναφέρει εδώ.
Εδώ βέβαια να επισημάνουμε πως δεν πρόκειται για την τελική ψηφοφορία που θα κρίνει το αποτέλεσμα. Ακόμη και αν η Επιτροπή ECON (Committee on Economic and Monetary Affairs) ψηφίσει υπέρ, είναι απίθανο η τροπολογία να βρει τον δρόμο στην τελική μορφή της με την οποία γίνεται νόμος. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο κατά πάσα πιθανότητα θα την απορρίψουν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις «τριλογίας».
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.