Η ανατροπή με τη μεγαλύτερη ληστεία του αιώνα στα crypto και ο... Μέσι

Η απρόβλεπτη εξέλιξη της ληστείας - μαμούθ των 610 εκατ. δολαρίων και γιατί η μόνη διέξοδος για τους χάκερ ήταν να... επιστρέψουν τα κλοπιμαία. Το bonus στην αγορά crypto από τον Μέσι.

Δημοσιεύθηκε: 13 Αυγούστου 2021 - 14:46

Τελ. Ενημ.: 13 Αυγούστου 2021 - 17:33

Load more

Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται μια συναρπαστική ιστορία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων που θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία ή βιβλίο και να σαρώσει τα ταμεία. Τα έχει όλα: πρωτότυπη πλοκή, ανατροπές, αγωνία, συγκινήσεις. Και πάνω από όλα ένα ανατρεπτικό ηθικό δίδαγμα: Πώς μια ληστεία οδηγεί στην εντιμότητα!

Για όποιον δεν έχει παρακολουθήσει τα προηγούμενα δημοσιεύματα του euro2day.gr, ας περιγράψουμε εν συντομία τι συνέβη: μια ομάδα χάκερς κατάφεραν να παραβιάσουν το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Poly Network, αποσπώντας Ethereum, Binance Smart Chain και διάφορα stablecoins, συνολικής αξίας 610 εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν η μεγαλύτερη ληστεία που έχει σημειωθεί στον χώρο των DeFi (τι είναι οι DeFi θα βρείτε εδώ)

Για να ανακτηθούν τα χρήματα που ανήκανε σε χιλιάδες χρήστες της Poly Network, υπήρχαν τρεις τρόποι:

α) Να συλληφθούν οι χάκερς και να παραδώσουν τα κλοπιμαία

β) Οι δράστες να αντιστρέψουν τις συναλλαγές από μόνοι τους.

γ) Να ακυρωθούν τα νομίσματα που κλάπηκαν. Αυτό γίνεται σχετικά εύκολα με τα stablecoins. Στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα ακολουθείται πιο πολύπλοκη διαδικασία που οδηγεί σε κάποιο hard fork. Όχι όμως απίθανη, ειδικά αν τα χρήματα που έχουν κλαπεί είναι πολλά. Το πιο διάσημο περιστατικό ήταν αυτό που συνέβη στο Ethereum τo 2016, κάτι που οδήγησε στην διάσπαση του σε Ethereum και Ethereum Classic.

Η απρόβλεπτη εξέλιξη της ληστείας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των ανθρώπων του χώρου των crypro, έγιναν και οι τρεις ενέργειες. Οι δράστες εντοπίστηκαν, αντιλήφθηκαν πως δεν μπορούσαν να τα ρευστοποιήσουν σε δολάρια ή ευρώ και άρχισαν να επιστρέφουν τα χρήματα που απέσπασαν.

Πως έγινε αυτό;

Στην αρχή οι υπεύθυνοι του Poly Network δημοσίευσαν στο Twitter μια ανοιχτή επιστολή προς τους χάκερς, με την οποία τους προέτρεπαν να επιστρέψουν τα κλεμμένα, αλλιώς «η επιβολή του νόμου σε οποιαδήποτε χώρα θα το θεωρήσει ως μεγάλο οικονομικό έγκλημα και θα σας καταδιώξει». Κατόπιν, η ομάδα ερευνητών ασφαλείας SlowMist βρήκε το email του επιτιθέμενου, την IP, και ψηφιακά ίχνη, καθώς και ότι πρόκειται πιθανότατα για οργανωμένη από καιρό επίθεση.

Καθοριστικό στοιχείο της υπόθεσης ήταν πως από μια αβλεψία (;), φανερώθηκε πως η διεύθυνση του αποστολέα ήταν συνδεδεμένη με λογαριασμούς των ανταλλακτηρίων Binance, FTX, Okex. Αμέσως τα ανταλλακτήρια ενεργοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και ιχνηλάτηση της, με σκοπό την παρεμπόδιση της ρευστοποίησης των κλοπιμαίων. Όσον αφορά τα κλεμμένα stablecoins USDC και USDT, οι εταιρίες που τα εκδίδουν δημοσιοποίησαν την πρόθεση τους να τα καταστρέψουν.

Αποτέλεσμα; Οι δράστες αντιλήφθηκαν ότι η μόνη τους διέξοδος ήταν να επιστρέψουν την λεία. Ήδη μέχρι τώρα έχουν γυρίσει πίσω τα μισά. Προσέξτε μια εντυπωσιακή «λεπτομέρεια»: το ζήτημα φαίνεται πως λύνεται εσωτερικά. Εντός της κοινότητας των crypto.

Το περιστατικό αποδεικνύει πως το ξέπλυμα και η ρευστοποίηση κλεμμένων κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, εξαιτίας της ιδιόμορφης διαφάνειας που λειτουργεί το blockchain. Το αφήγημα ότι ο χώρος των crypto χρησιμοποιείται από εγκληματίες που επιθυμούν να αποκρύψουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, δέχτηκε ένα καθοριστικό χτύπημα.

Οι άνθρωποι μέσα σε κάθε κοινωνικό σύνολο παρεκτρέπονται, διαφθείρονται. Οι πειρασμοί είναι ισχυροί. Αν κάτι τους αποτρέπει από το να φερθούν ανέντιμα, αυτό είναι οι συνέπειες της παραβατικής συμπεριφοράς. Όσο πιο ισχυροί και αδέκαστοι είναι οι μηχανισμοί τήρησης της τάξης, τόσο πιο έντιμοι εξαναγκάζονται να είναι. Από ότι αποδείχτηκε χθες, οι μηχανισμοί στα crypto έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν στους ανθρώπους μια δίκαιη συμπεριφορά, χωρίς προσφυγή στην βία.

Η εναλλακτική των DeFi

Είναι όλα ιδανικά στον κόσμο των DeFi; Θα λειτουργήσει το περιστατικό της Poly Network αποτρεπτικά για τους επίδοξους ληστές; Όχι βέβαια ή κατά ορισμένους όχι ακόμα. Η ερευνητική εταιρεία Messari ανέφερε πως από το 2019 μέχρι τον Απρίλιο ότι του 2021, τα πρωτόκολλα DeFi είχαν υποστεί ληστείες αξίας 284 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μεγαλύτερη από όλες συνέβη στις 19 Απριλίου στην EasyFi, με λεία άνω των 120 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι DeFi μπορεί να διαχειρίζονται νομίσματα αξίας 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων (https://defipulse.com/), αλλά βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο κάθε ημέρα που περνάει το οικοσύστημα τους γίνεται πιο ισχυρό, πιο ανθεκτικό, πιο «έξυπνο».

Παρά τις δυσκολίες, το μέλλον τους διαγράφεται λαμπρό. Δεν θα αργήσει η στιγμή που οι επενδυτές και οι καταθέτες θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς λειτουργίας τους. Τότε θα είναι η καθοριστική στιγμή που η αξία των DeFi θα αναρριχηθεί σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα. Όσοι μέχρι τώρα λαμβάνουν μηδενικούς τόκους, θα ανακαλύψουν ότι στις DeFi και τα stablecoins υπάρχουν πραγματικά θετικά επιτόκια, επειδή λειτουργούν με διαφορετικούς μηχανισμούς από τα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα.

Πώς τα καταφέρνουν; Παρακάμπτοντας τους ενδιάμεσους, το κόστος τους είναι ένα κλάσμα των συμβατικών τραπεζών. Δεν έχουν υπαλλήλους, μετόχους, λειτουργικά έξοδα. Δεν ελέγχονται ούτε καθορίζονται τα επιτόκια τους από τις Κεντρικές Τράπεζες. Αρκεί ένα ελάχιστο ποσοστό αποταμιευτών και επενδυτών να αρχίσει να τοποθετεί εκεί τα κεφάλαια του. Η αξία των DeFi, αλλά του Ethereum στο οποίο κυρίως στηρίζονται, θα αποκτήσει ένα μέγεθος που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε με τα σημερινά δεδομένα.

Η ανάπτυξη των DeFi αυτοτροφοδοτείται. Όσοι περισσότεροι εισέρχονται στον χώρο, τόσο μικρότερη επιρροή θα διαθέτει το παραδοσιακό τραπεζικό κατεστημένο. Φεύγει από τα χέρια των Κεντρικών Τραπεζών ο έλεγχος στα επιτόκια, στην κυκλοφορία του χρήματος, άρα και στην οικονομία. Πρόκειται για μια δομική αλλαγή στο νομισματικό σύστημα που έχει μάθει να λειτουργεί υπό τον έλεγχο των κυβερνήσεων.

Η τεχνολογία αλλάζει το status quo. Αυτό ακριβώς τρέμουν και για αυτό στοχεύουν στα νομοσχέδια τις DeFi και τα stablecoins, όπως είδαμε αυτές τις ημέρες από την αμερικάνικη γερουσία. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο το Bitcoin. Δεν προέρχεται από εκεί ο άμεσος κίνδυνος. Επιπλέον αναγνωρίζουν πως το Bitcoin είναι δύσκολο πια να χτυπηθεί. Πλέον έχει μεγαλώσει πολύ. Οι DeFi όμως που βρίσκονται ακόμα σε νηπιακό στάδιο είναι -ή θεωρούν πως είναι- πιο ευάλωτες. Όπως και να έχει, είναι αφελές να πιστεύουμε πως θα περιμένουν να χάσουν την ισχύ τους με σταυρωμένα χέρια.

Η μεγάλη ληστεία γίνεται αλλού

Τα 610 εκατομμύρια της Poly Network που περιγράψαμε είναι… ψίχουλα. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η μεγάλη εικόνα. Ποια; Ο χώρος των DeFi πραγματοποιεί την πιο επική υφαρπαγή. Τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία. Η οποία αν και εξελίσσεται σε κοινή θέα, λίγοι την έχουν αντιληφθεί. Θα τη συνειδητοποιήσουν όπως κατάλαβαν την αδυναμία του σοσιαλιστικού συνασπισμού, όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε ξαφνικά.

Είχε δίκιο ο Μπάφετ που ισχυρίζεται ότι το Bitcoin είναι δηλητήριο αρουραίου. Δεν είχε αντιληφθεί όμως πως οι αρουραίοι είναι το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Δεν χρειαζόμαστε πλέον τις τράπεζες» δηλώνει ο Jack Dorsey, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter.

Αφού ο κλάδος παρουσιάζει τέτοιες προοπτικές, σε ποιες DeFi να βάλουμε τα χρήματα μας; Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες από τις DeFi εφαρμογές είναι υπερεκτιμημένες και ποιες όχι αυτή την περίοδο, αν σκεφτείς πως σε σχέση με την αρχή του 2020 ο κλάδος έχει πολλαπλασιάσει την κεφαλαιοποίηση του κατά 60 φορές, σύμφωνα με το coingecko.com. Αν και αυτή η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική.

Το βασικό ερώτημα ή αν θέλετε το μεγάλο στοίχημα, είναι αν το αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό σύμπλεγμα θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό. Αν κλάδος των crypto καταφέρει να αλλάξει τόσο δραστικά τον κόσμο μας όσο το Διαδίκτυο, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του. Έστω και αν αυτή η πορεία περνάει μέσα από αμφισβητήσεις και σκαμπανεβάσματα.

Απίθανο; Το 2000 οι μετοχές της νέας ψηφιακής τεχνολογίας κατέρρευσαν, αλλά οι υποδομές και η τεχνογνωσία δεν χάθηκε. Για αυτό σήμερα το Διαδίκτυο είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Σχεδόν μια δεκαετία από το σκάσιμο της φούσκας των dot.com, οι 5 μεγαλύτερες εταιρίες βάσει κεφαλαιοποίησης είναι από αυτό τον χώρο. Εκτόπισαν πολυεθνικούς κολοσσούς, πετρελαϊκές, αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο Μέσι πληρώνεται με κρυπτονομίσματα

Μια έκπληξη επιφύλαξε ο Μέσι, όσο αφορά τους όρους της μεταγραφής του στην Παρί Σεν Ζερμέν. Μέρος της αμοιβής του θα καταβληθεί σε PSG Fan Tokens, που στηρίζεται στην πλατφόρμα της Socios.com (Πως λειτουργούν αυτού του τύπου τα νομίσματα έχουμε αναφέρει εδώ). Το θετικό στην υπόθεση είναι πως αυτή η είδηση εμφανίζεται σε όλα τα ειδησεογραφικά sites. Μπαίνει άλλο ένα λιθαράκι στην υπόθεση της αναγνώρισης της χρησιμότητας και της υιοθεσίας της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων και των NFTs.

* Τα σεμινάρια που αφορούν το Bitcoin θα συνεχιστούν ξανά τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από εδώ. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων