Η σύγκριση του ανοδικού κύκλου του 2021 με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 που συνηθίζουμε να κάνουμε, ίσως τελικά δεν είναι η κατάλληλη. Ναι μεν υπήρξαν αρκετές σημαντικές διορθώσεις της τάξης του 30-40% και στην προηγούμενη περίοδο, κάτι που αποτελούσε δικαιολογία για τις διορθώσεις που συνέβησαν και στην τωρινή, αλλά πλέον έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται διαφορές που δεν γίνεται να αγνοηθούν, όπως η πρόσφατη υποχώρηση της τάξης του 50%, η οποία ήταν πιο βαθιά από αυτές που συνέβησαν το 2017.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Το 2017, παρά τις υποχωρήσεις, υπήρξε πάντοτε νέο υψηλό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στην παρούσα φάση ίσως δεν θα δούμε κάτι αντίστοιχο, εκτός αν συμβεί ανάκαμψη τύπου V, με την τιμή του Bitcoin να διπλασιάζεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για αυτό θεωρούμε πως όσο και αν φαίνεται παράξενο, επειδή τότε οι συμμετέχοντες στην αγορά ήταν διαφορετικής νοοτροπίας, όπως διαφορετικές ήταν και οι συνθήκες, περισσότερες ομοιότητες έχει η τωρινή περίοδος με την ανοδική φάση του 2013.
Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει επιβεβαίωση του ευνοϊκού σεναρίου, που σημαίνει πως η τιμή του Bitcoin θα πολλαπλασιαστεί ως και 10 φορές σε σχέση με την τιμή που βρίσκεται τώρα, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο σήμερα θα εξετάσουμε το κακό σενάριο.
Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Να έχει υπάρξει το τέλος της ανοδικής φάσης. Να έχουν παραδώσει από τώρα οι ταύροι την θέση τους στις αρκούδες. Η διαφορά της bear market με την bull market είναι ότι δεν θα έχουμε υψηλότερα υψηλά, αλλά νέα χαμηλά. Συνεπώς δεν πρόκειται να περάσουμε το ιστορικό ρεκόρ των 65.000 δολαρίων, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες.
Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι πιθανό να πέσει ακόμα περισσότερο η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των crypto από τα σημερινά επίπεδα τιμών; Φυσικά υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Και δεν κάνει σε κανένα επενδυτή καλό να εθελοτυφλεί αποκλείοντας το ενδεχόμενο. Το συνετό είναι να έχετε καταστρώσει από τώρα τα πλάνα σας.
Το κρίσιμο σημείο και ο τρόπος αντιμετώπισης
Η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, που ίσως καθορίσει την μετέπειτα πορεία του. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, μέχρι τώρα κινείται με ακρίβεια… τρένου. Μόλις ακούμπησε, αναπήδησε στην μακροχρόνια κάτω γραμμή τάσης (πράσινη). Τι σημαίνει αυτό; Πως αν πιστεύεις στην μακροχρόνια προοπτική του δικτύου του Bitcoin, τότε κάπου εκεί αγοράζεις. Έχεις μια σαφή ένδειξη ότι η τιμή βρίσκεται σε υπερπωλημένα επίπεδα. Αν δεν πιστεύεις, τότε η προς τα κάτω διάσπαση της πράσινης γραμμής σημαίνει πως είναι το σημείο εκείνο όπου θα πρέπει να αποχωρήσεις, γιατί πράγματι ίσως η υποχώρηση να είναι σημαντική.
Άρα; Ποια θα είναι η συνετή κίνηση; Να θεωρήσουμε ότι έχουμε «game over», ότι δηλαδή πλέον ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε πως το όνειρο ενός παράλληλου από τις κυβερνήσεις νομισματικού συστήματος ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό; Ή αντίθετα ότι αποτελεί μια ανέλπιστη αγοραστική ευκαιρία και πρέπει να σπεύσουμε να την εκμεταλλευτούμε;
Σε αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς την απάντηση, θα πρέπει να την αναλογιστεί ο καθένας μόνος του. Η συνεισφορά μας όμως σε επίπεδο συμβουλών θα είναι στο ζήτημα της προετοιμασίας.
Αν επιθυμείτε να ξεχωρίσετε άμεσα την διαφορά του επαγγελματία trader με τον ερασιτέχνη, ένα είναι το βασικό κριτήριο: η στρατηγική εξόδου. Ο μόνος τρόπος να μην παρασυρθείς από τα συναισθήματα σου είναι να έχεις προαποφασίσει την στρατηγική εξόδου. Πριν την είσοδο. Αυτό αρκεί να σας διαχωρίσει από το 99% των υπόλοιπων. Προσοχή στην διαφορά. Όχι μόνο να έχεις στρατηγική εξόδου (πρώτο βήμα), αλλά να την έχεις σχεδιάσει πριν την αγορά (δεύτερο βήμα). Τέλος, θα πρέπει να την τηρείς (τρίτο βήμα). Μην την αλλάζεις στην διάρκεια του trade.
Πρόκειται για τον Νο 1 κανόνα του risk management, αλλά όσο και αν φαντάζει απίστευτο, ελάχιστοι τον τηρούν. Δεν αποτελεί σχέδιο το «βλέποντας και κάνοντας». Αν δεν μου πάει καλά η θέση, θα πουλήσω. Θέλει σαφή και προκαθορισμένη στρατηγική. Ένα σχέδιο διαφυγής, εκ των προτέρων. Όχι κάποιο συγκεκριμένο νούμερο, αλλά προσεκτικά σχεδιασμένη μεθοδολογία.
Με άλλα λόγια, να έχεις από πριν καθορισμένο εναλλακτικό σχέδιο, ειδικά στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως περιμένεις. Όχι την ώρα του trade. Κανείς δεν γίνεται πιο έξυπνος όταν βρίσκεται στη μέση ενός trade. Μέσα στην ένταση της «μάχης» λαμβάνονται οι χειρότερες αποφάσεις. Την ώρα που οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν, όταν βλέπεις να ανεβοκατεβαίνουν μαζί τους και τα χρήματα σου, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μην επηρεαστείς συναισθηματικά, να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Και όλοι γνωρίζουν τα αποτελέσματα όταν παίρνεις αποφάσεις εν μέσω πανικού.
Οι κατηγορίες των επενδυτών
Ενδιαφέρει το κακό σενάριο τους μακροπρόθεσμούς κάτοχους Bitcoin ή Ethereum; Όχι ιδιαίτερα. Ορισμένοι μάλιστα το αντιμετωπίζουν θετικά, επειδή τους δίνεται η ευκαιρία να προλάβουν να μαζέψουν παραπάνω νομίσματα. Ποια είναι η επενδυτική τακτική των μακροχρόνιων; Επειδή τα αναγνωρίζουν ως μια ανώτερη μορφή νομισματικής τεχνολογίας, βάζουν ένα ποσό σταθερά κάθε μήνα, με την τακτική του DCA (dollar cost averaging). Ποια είναι αυτή η τακτική; Η πιο απλή που υπάρχει. Να αγοράζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα το πού βρίσκεται η τιμή του νομίσματος που πιστεύεις ότι έχει τις καλύτερες προοπτικές. (περισσότερα έχουμε πει εδώ).
Αυτούς που θα έπρεπε να ενδιαφέρει αν η αγορά των crypto βρίσκεται σε ανοδική ή πτωτική φάση είναι οι traders. Αν και όχι τους πιο βραχυπρόθεσμους ή τους intraday. Εκείνοι αδιαφορούν προς τα που θα κινηθεί η αγορά. Τους είναι αδιάφορο αν θα στοιχηματίσουν υπέρ της ανόδου ή της πτώσης. Το μόνο που πραγματικά επιζητούν είναι σημαντικά ποσοστά διακυμάνσεων.
Ποιοι θα βρεθούν χαμένοι στο σενάριο που δεν θέλει την αγορά των crypto να ανακάμπτει γρήγορα; Εκείνοι που έχουν εισέλθει ευκαιριακά στον χώρο προκειμένου να έχουν γρήγορα κέρδη, μια που έμαθαν πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές αγορές. Εκείνοι στους οποίους δεν έχει προλάβει να τους εμφυσηθεί το όραμα, θα απογοητευτούν και θα αποχωρήσουν με ζημιές. Κάποιοι από αυτούς δεν θα ξαναγυρίσουν, κάποιοι άλλοι θα αντιληφθούν τις δυνατότητες του χώρου και θα παραμείνουν να τον μελετήσουν. Αυτοί θα είναι οι μελλοντικοί κερδισμένοι, επειδή θα είναι έτοιμοι, ψυχολογικά και από άποψη γνώσης, για να βγουν νικητές στον επόμενο ανοδικό κύκλο.
Για αυτό βλέπετε να επιμένουμε τόσο πολύ στο θέμα της γνώσης, τουλάχιστον στα πιο θεμελιώδη ζητήματα των crypto. Και να βοηθάμε τους αναγνώστες του euro2day.gr που ενδιαφέρονται να μάθουν, τόσο με τα σεμινάρια, όσο και με το βιβλίο. (πληροφορίες για αυτά θα βρείτε στο τέλος του άρθρου).
Αν και συνοδεύονται από πόνο, οι αναταράξεις λειτουργούν σε κάποιο βαθμό εξαγνιστικά. Πετάνε εκτός αγοράς τα «αδύναμα χέρια», εκείνους που χρησιμοποιούν υπερβολική μόχλευση, τα αδύναμα projects κρυπτονομισμάτων και συνήθως φανερώνουν τις απάτες. Όταν αποτραβιέται η παλίρροια, αποκαλύπτεται ποιος κολυμπάει γυμνός.
Το τσουνάμι που βρίσκεται σε αναμονή
Παρόλο που βάσει διαγράμματος οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες, ποιος είναι ο λόγος που είμαστε αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα ή ακόμα και για το V σενάριο της άμεσης ανάκαμψης; Ότι το τσουνάμι από τα χρήματα που είναι πρόθυμοι να διαθέσουν οι θεσμικοί επενδυτές ή εξαναγκάζονται να τοποθετήσουν υπό την πίεση των πελατών τους, είναι εν αναμονή.
Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητο πως την Τρίτη 1η Ιουνίου η αμερικάνικη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων VanEck εισάγει δύο ETPs (exchange-traded products) στo Euronext. Από ένα σε Άμστερνταμ και Παρίσι. Με αυτούς τους τίτλους θα δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα να έχουν έκθεση στην τιμή του Bitcoin και του Ethereum, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν οι ίδιοι κρυπτονομίσματα. Και τα δύο ETN έχουν πλήρη κάλυψη σε νομίσματα, καθώς κάθε μερίδιο αντιπροσωπεύει την αντίστοιχη ποσότητα από Bitcoin ή Ethereum. Για την ώρα ένα VanEck crypto ETN διαπραγματεύεται ήδη στην αγορά Deutsche Börse Xetra της Γερμανίας.
Όπως γνωρίζουμε, ETFs για crypto υπάρχουν ήδη στον Καναδά, τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει στην Βραζιλία και σε άλλες χώρες. Όσο διστακτική και να είναι η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SAC), ως πότε θα αφήσουν οι ΗΠΑ να τους κλέβουν μερίδιο αγοράς άλλες χώρες;
Επίσης, όπως έχουμε αναφέρει, από την 1η Ιουλίου θα επιτρέπεται στους διαχειριστές των Spezialfonds, δηλαδή 4.000 από τα πιο δημοφιλή γερμανικά επενδυτικά κεφάλαια, να μπορούν να τοποθετήσουν το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε κρυπτονομίσματα. Τα Spezialfonds που διαθέτουν προς επένδυση πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και μέχρι τώρα δεν κατείχαν καθόλου crypto, επειδή δεν επιτρέπονταν.
Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin
Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.