Πώς οι τράπεζες φροντίζουν να αγοράζουν Bitcoin και οι γιαγιάδες...

Η ανασφάλεια της ατομικής ευθύνης στην κατοχή κρυπτονομισμάτων απασχολεί τις τράπεζες, που ανοίγουν τις πόρτες στη νέα αγορά. Η ανάγκη για θεματοφυλακή και οι μέριμνες για την κάλυψη του κενού, ώστε να εξυπηρετούν εκτός από τους μεγάλους και μικρούς επενδυτές.

Δημοσιεύθηκε: 7 Μαΐου 2021 - 15:15

Load more

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν κλαπεί ή χαθεί ο κωδικός ασφαλείας που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά ατομική. Δεν υπάρχει υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών στο Bitcoin. Αν για κάποιο λόγο παραδώσεις σε κάποιον άλλο να φυλάξει τους κωδικούς σου, αυτομάτως του εξασφαλίζεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα crypto σου σαν να του ανήκουν. Είναι σαν τα χαρτονομίσματα, ανώνυμα. Είναι σαν να του δίνεις την κάρτα ανάληψης μετρητών, μαζί με το pin.

Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει με τα ευρώ που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή τις μετοχές που κρατούνται από μια χρηματιστηριακή. Γιατί; Επειδή υπάρχει θεματοφυλακή. Η θεματοφυλακή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υπηρεσία ενός ιδρύματος ή οργανισμού να φυλάει για λογαριασμό σου περιουσιακά στοιχεία.

Η ανάγκη για θεματοφυλακή

Αυτό το κενό ασφαλείας έχουν διαπιστώσει και προσπαθούν να καλύψουν κάποια τραπεζικά ιδρύματα. Να λύσουν το πρόβλημα προσφέροντας υπηρεσίες θεματοφυλακής. Ήδη ορισμένοι το έχουν καταφέρει, αλλά σε περιορισμένο εύρος. Εξυπηρετούν μόνο μεγάλους πελάτες, όπως θεσμικούς επενδυτές. Ακόμα δεν έχει φτάσει σε επίπεδο ιδιωτών.

Ωστόσο αυτό απ' ό,τι φαίνεται είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στο μακρινό μέλλον, αλλά στο άμεσο. Σύντομα 300.000.000 τραπεζικοί λογαριασμοί στις ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αγοράσουν, να πουλήσουν και να καταθέσουν Bitcoin, χάρη στη νέα συνεργασία της New York Digital Investment Group (NYDIG) με τη Fidelity National Information Services (FIS) και το φιλόδοξο σχέδιό τους να βοηθήσουν τις τράπεζες να προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής σε κρυπτονομίσματα των πελατών τους.

Η NYDIG προσφέρει ήδη υπηρεσίες θεματοφυλακής για κρυπτονομίσματα σε θεσμικούς. Έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες από ασφαλιστικές εταιρείες όπως η MassMutual και μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Morgan Stanley. Η FIS είναι μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 100 δισεκατομμυρίων, η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δημιουργεί το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τις υπηρεσίες τους.

Πρόκειται για μια κολοσσιαίας σημασίας εξέλιξη, που ίσως αποδειχθεί το νέο της χρονιάς. Ο Patrick Sells, επικεφαλής τραπεζικών λύσεων της NYDIG, δήλωσε στο CNBC ότι αρκετές τράπεζες έχουν ήδη εγγραφεί στο πρόγραμμα που έχουν εκπονήσει, με την πλειοψηφία τους να πρόκειται για μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αν και, όπως πρόσθεσε, ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις ακόμα και με μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Πολλές παραδοσιακές τράπεζες επιθυμούν πλέον διακαώς να μπουν στο παιχνίδι, αλλά δεν έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία. Έχοντας διαπιστώσει πως δεν πρόκειται για παροδική μόδα, αλλά υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από τον κόσμο, συμφιλιώθηκαν με την ιδέα και κινούμενοι θεσμικά κοιτάνε πώς θα το εκμεταλλευθούν.

Με αυτόν τον τρόπο και οι τράπεζες θα αποκομίσουν τα οφέλη από τη συνεχώς αυξανόμενη τάση της υιοθέτησης των crypto και θα διευκολυνθούν όσοι θα ήθελαν να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα, αλλά δίσταζαν επειδή τους φαινόταν δύσκολο. Πράγματι, έρευνες έχουν δείξει πως πολλοί άνθρωποι, αν μπορούσαν να αποκτήσουν Bitcoin μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων με τα οποία συνεργάζονται, θα το είχαν ήδη κάνει.

Προς το παρόν, όσοι επιθυμούν να αγοράσουν κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να ανοίξουν έναν λογαριασμό σε κάποιο ανταλλακτήριο, όπως για να αγοράσει κάποιος μετοχές, θα πρέπει να ανοίξει λογαριασμό σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία. Εναλλακτικά, μπορούν να αποκτήσουν μέσω της Robinhood ή της Square ή PayPal. Βέβαια, για την ώρα, αυτά τα ιδρύματα δεν προσφέρουν αυτή τη διευκόλυνση σε όλους, αλλά κυρίως στους Αμερικανούς πολίτες.

Περιττό να αναφέρουμε πως η επίπτωση στον χώρο των crypto με την έναρξη μιας αξιόπιστης και εύκολα προσβάσιμης θεματοφυλακής θα είναι κοσμογονική. Τι θα σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα μπορεί να πηγαίνει ο καθένας στην τράπεζα και με την ίδια ευκολία που ανοίγει ένα λογαριασμό σε συνάλλαγμα, θα μπορεί να διατηρεί καταθετικό λογαριασμό σε Βitcoin ή Ethereum ή άλλα κρυπτονομίσματα.

Δεν θα χρειάζεται να υποβάλλεται στη δυσκολία ή, για να το πούμε καλύτερα, στην ιδιαιτερότητα της κατοχής τους μέσω εξειδικευμένων ηλεκτρονικών πορτοφολιών. Αν απλοποιηθεί η διαδικασία, όλοι θα έχουν τη δυνατότητα αγοράς Bitcoin από τους ήδη υπάρχοντες τραπεζικούς τους λογαριασμούς: ιδιώτες, επιχειρήσεις, ασφαλιστικά ταμεία, χρηματιστηριακές. Κυριολεκτικά όλοι.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Θα υπάρξει ανταγωνισμός ανάμεσα στα τραπεζικά ιδρύματα, για το ποιος θα προσφέρει πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα τα bonus των καρτών να μη γίνονται σε πόντους ή αεροπορικά μίλια αλλά σε Bitcoin. Θα μας βομβαρδίσουν με διαφημίσεις προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία. Κι οι διαφημίσεις τι κοινό θα έχουν; Θα εκθειάζουν το Bitcoin, το Ethereum και τα πλεονεκτήματά τους.

Αντιβαίνει τον ιδεολογικό πυρήνα του Bitcoin;

Κάποιοι ρομαντικοί των κρυπτονομισμάτων απογοητεύονται από αυτή την εξέλιξη. Όμως, δεν πρέπει. Σήμερα υπάρχει μεγάλη καχυποψία έναντι των κρυπτονομισμάτων. Δικαιολογημένη ή όχι, δεν έχει σημασία. Αν όμως αρχίσουν να διατίθενται από τις τράπεζες, τότε ο μέσος πολίτης θα νιώσει ότι πρόκειται για ασφαλείς, νόμιμους τίτλους περιουσιακών στοιχείων. Κι αυτό θα επιδράσει καταλυτικά στην υπόθεση της αποδοχής και κατανόησής τους.

Η βασική ιδιότητα που έχει το Bitcoin είναι πως λειτουργεί εκτός τραπεζικού ή χρηματιστηριακού συστήματος. Αυτή η ιδιαιτερότητα παραμένει. Δεν έχει γίνει καμία υποχώρηση σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή. Μόνο εθελοντικά κάποιος μπορεί να επιλέξει τη λύση της θεματοφυλακής.

Εξάλλου δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Το ίδιο συνέβη με τον χρυσό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βεβαιώνεται η ιδιοκτησία σου σε χρυσό, χωρίς να κατέχεις ούτε γραμμάριο από το φυσικό μέταλλο. Υπάρχουν τα ETFs, τα πιστοποιητικά κατοχής, μετοχές από ορυχεία που το έχουν στο έδαφός τους. Τρόποι με τους οποίους ουσιαστικά έχεις αναθέσει σε άλλους να κρατάνε τον χρυσό για λογαριασμό σου. Γιατί; Επειδή είναι δύσκολο να τον φυλάξεις και να τον μεταφέρεις.

Η φράση «not your keys, not your Bitcoin» είναι ακριβής, αλλά δεν τους ενδιαφέρει όλους να ασχοληθούν. Δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι ή δεν έχουν την ικανότητα ή δυσκολεύονται να θυμούνται κάποιο password πέρα από αυτό που παραπέμπει στην ημερομηνία των γενεθλίων τους. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεν συνάδει με τη φιλοσοφία του Bitcoin, αλλά για να περάσουμε στη φάση της ευρείας υιοθέτησης, είναι απαραίτητο να περάσουμε από αυτό το στάδιο.

Στα πρώτα στάδια, για να αποκτήσεις και να φυλάξεις τα Bitcoin σου, έπρεπε να γνωρίζεις προγραμματισμό. Με τον καιρό, τα πράγματα απλοποιήθηκαν. Δεν είναι τόσο «εξωτικό» να κατεβάσεις στο κινητό σου ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι ή να ανοίξεις λογαριασμό σε κάποιο ανταλλακτήριο και να αγοράσεις κρυπτονομίσματα. Αυτή η διευκόλυνση οδήγησε στην ευρύτερη αποδοχή του Bitcoin, καθώς μπορούσε να το αποκτήσει και ο «κοινός θνητός».

Φυσικά ακόμα είναι διαφορετικό από την απόκτηση και διακίνηση ευρώ ή δολαρίων. Διαφορετικό, έχει ιδιαιτερότητες, όχι όμως δύσκολο έτσι ώστε να μην το κάνει ο καθένας. Ωστόσο ακόμα και τώρα, θα πρέπει να εμπιστευτείς κάποια νέα χρηματοοικονομική οντότητα. Κι αυτό το βήμα δεν είναι πρόθυμοι να το κάνουν οι περισσότεροι, διστάζουν. Η εμπιστοσύνη είναι ο πυρήνας των τραπεζικών υπηρεσιών.

Με την πρόσβαση από τις παραδοσιακές τράπεζες, φτάνουμε στο τελικό στάδιο αποδοχής. Σε λίγο καιρό θα μπορούν να αποκτήσουν ακόμα και οι γιαγιάδες, για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του Jamie Dimon, διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan. Ο Dimon δήλωσε ανήσυχος που η συνολική αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να έχει υπάρξει ένα νομικό, κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο που να τα ρυθμίζει. Πότε θα γίνει; αναρωτήθηκε. «Όταν αρχίσουν να το αγοράζουν και οι γιαγιάδες;».

Τελικές σκέψεις

Πριν κλείσουμε, τρεις ακόμα παρατηρήσεις.

  1. Η πρώτη είναι πως όσοι είμαστε στον χώρο των crypto, γνωρίζουμε πολύ καλά πως το Bitcoin δεν χρειάζεται τράπεζες. Αντίθετα, οι τράπεζες χρειάζονται Bitcoin, για να μη μείνουν εκτός ανταγωνισμού.
  2. Η δεύτερη είναι πως οι εξελίξεις στον χώρο των crypto δεν προχωράνε απλώς. Τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που ανάμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι. Κοιτάς λίγους μήνες πίσω και βλέπεις ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Στους επόμενους μήνες το περιβάλλον θα είναι αγνώριστο. Η προοπτική τα crypto να αλλάξουν τον κόσμο που γνωρίζουμε, παύει να ακούγεται τόσο υπερβολική όσο περνάει ο καιρός.
  3. Η τρίτη αφορά την αξία του Bitcoin. Αν μπορούν να το αγοράζουν όλοι, μα όλοι, το ενδιαφέρον και η ζήτηση θα εκτοξευτεί. Με δεδομένη την περιορισμένη προσφορά νομισμάτων, πόσο θα έχει φτάσει η τιμή του, μέχρι να αρχίσουν να το διαθέτουν από τις τράπεζες;

Μια αρκετά πειστική απάντηση έχει δώσει ο γνωστός αναλυτής Plan B, με το διάσημο πλέον μοντέλο υπολογισμού Stock to Flow, του οποίου το διάγραμμα εμφανίζεται παραπάνω. Από ό,τι γράφει στο προχθεσινό του tweet, ανυπομονεί να δει το επόμενο επίπεδο. Εκεί που τα νούμερα φτάνουν να είναι εξαψήφια.

Στην ερώτηση που του έκανε κάποιος αν πιστεύει ακόμα πως θα φτάσει τις 288.000 δολάρια φέτος, απάντησε μονολεκτικά: Ναι. Σε λίγους μόλις μήνες, θα μάθουμε αν επιβεβαιωθεί.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων