Η τιμή του Ethereum διέλυσε σαν βούτυρο το ορόσημο των 3.000 δολαρίων για πρώτη φορά την Κυριακή και στη συνέχεια ξεπέρασε ακόμα και τις 3.500 δολάρια. Τι συνέβη και από 210 δολάρια που είχε πριν από ένα χρόνο, βρέθηκε τόσο ψηλά; Πού οφείλεται η αύξηση των τελευταίων 30 ημερών κατά 60%, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το Bitcoin έπεσε 5%;
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα βασικά, τι είναι το Ethereum. Πρόκειται για μια πλατφόρμα για προγραμματιστές. Όπως το Android ή το iOS χρησιμεύει για τη δημιουργία και τη λειτουργία εφαρμογών. Σε αντίθεση όμως με αυτά τα λειτουργικά συστήματα, τα οποία ανήκουν και ελέγχονται από την Alphabet (μητρική της Google) και την Apple, το Ethereum είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι κανένας ιδιοκτήτης ή εταιρεία, καμία συγκεκριμένη οντότητα, δεν έχει έλεγχο.
Το Ethereum, από ό,τι αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου, ίσως αποτελέσει το νέο Internet. Στοχεύει να μετεξελιχθεί ως ένας «παγκόσμιος υπολογιστής», που διαχειρίζεται κινήσεις από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πόσο μπορεί να αξίζει ένα βελτιωμένο Internet; Σκεφτείτε για λίγο το σημερινό. Πόσο μπορεί να κοστολογείται; Πιθανότατα σε τρισεκατομμύρια, όχι δισεκατομμύρια. Πόσο μάλλον ένα βελτιωμένο.
Το στοίχημα είναι μεγάλο, όπως και η πρόκληση. Θα μπορέσει να τα καταφέρει; Όπως έχουμε αναφέρει, το Ethereum βρίσκεται στη μέση ενός κύκλου αναβάθμισης, επειδή αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα: της επεκτασιμότητας. Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει σημαντική συμφόρηση δικτύου, προκαλώντας καθυστέρηση στους χρόνους διακανονισμού και απότομη αύξηση των τελών συναλλαγής. Τα τέλη είναι ουσιαστικά διόδια για πρόσβαση, τα οποία αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με την κίνηση. Περισσότεροι χρήστες στην πλατφόρμα, άρα περισσότερη δραστηριότητα, σημαίνει πως αυξάνονται και τα τέλη.
Όταν σκοπεύεις να δημιουργήσεις έναν τεράστιο υπερυπολογιστή, θα πρέπει να λειτουργεί με εξωγήινη ταχύτητα. Το Ethereum ήταν θύμα της ίδια του της επιτυχίας. Η συμφόρηση του δικτύου και η αύξηση των τελών συναλλαγών ώθησαν ανταγωνιστές να εισέλθουν με μικρότερες ή μεγαλύτερες αξιώσεις στην αγορά. Οι βασικότεροι από αυτούς είναι τα Polkadot, Cardano, Cosmos, Solana, τα οποία καιροφυλακτούν να πάρουν τη θέση του, αν το εγχείρημα αποτύχει. Αν όμως επιτύχει, κάποιοι θεωρούν πως μπορεί να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση ακόμα και τον ίδιο τον «βασιλιά», το Bitcoin.
Το ενδιαφέρον για NFTs, DeFi και stablecoins
Οι αριθμοί φανερώνουν πολλά για την εκτόξευση της δραστηριότητας στο δίκτυο. Κατ' αρχάς οι ενεργές διευθύνσεις Ethereum έφτασαν σε ιστορικό υψηλό. Κατόπιν, η αξία των συναλλαγών στην πλατφόρμα ανήλθε σε 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Messari. Ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που είχε πραγματοποιηθεί αθροιστικά τα προηγούμενα 7 τρίμηνα.
Τι οδήγησε σε τόσο μεγάλη αύξηση; Η εκρηκτική άνοδος του ενδιαφέροντος για τα NFTs και τις DeFi εφαρμογές. Τι είναι τα NFTs; Είναι ψηφιακά αντικείμενα (tokens) βασισμένα στο blockchain και προστατευμένα από κρυπτογραφία που είναι μοναδικά και αναγνωρίσιμα. Δεν είναι διαιρετά και έχουν μια μοναδική, επαληθεύσιμη ταυτότητα. Μπορεί να είναι κάποιο ψηφιακό αντικείμενο από παιχνίδι, ψηφιακή αναπαράσταση ενός καλλιτεχνικού αντικειμένου σε περιορισμένα αντίγραφα και άλλα ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα.
Από την κυκλοφορία των συλλεκτικών συλλογών «Top Shot» της National Basketball Association πριν από έξι μήνες, τα NFTs λαμβάνουν τη θέση πολιτιστικού φαινομένου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Twitter Jack Dorsey δημιούργησε σε NFT το πρώτο του tweet και το δημοπράτησε. Ένας καλλιτέχνης ψηφιακών κατασκευών, ο Beeple, πούλησε ένα έργο τέχνης NFT στον οίκο Christie's για 69 εκατομμύρια δολάρια.
Η συνολική αξία των πωλήσεων NFTs στο δίκτυο Ethereum αυξήθηκε στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο. Σας φαίνεται πολύ; Σίγουρα είναι, ειδικά αν τη συγκρίνετε με τα 94 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα δεδομένα της NonFungible. Και από ό,τι φαίνεται, είμαστε ακόμα στην αρχή.
Αυτά τα ποσά μπορεί να ακούγονται εντυπωσιακά, αλλά είναι «ψίχουλα» μπροστά στον χώρο των DeFi. Τι είναι οι DeFi; Αυτοματοποιημένες τραπεζικές υπηρεσίες που στοχεύουν να καλύψουν όλο αυτό το φάσμα δραστηριοτήτων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Υπηρεσίες που περιλαμβάνουν την αποταμίευση, τον δανεισμό, την ασφάλιση, τις επενδύσεις, μέσα από αποκεντρωμένα πρωτόκολλα.
Το συνολικό ποσό που βρίσκεται δεσμευμένο στα πρωτόκολλα DeFi του Ethereum, έχει ανέλθει στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το DeFi Pulse. Συγκριτικά είναι σαν να έχουμε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση στην παραδοσιακή τραπεζική. Πόσα ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο; 900 εκατομμύρια δολάρια. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι εκρηκτική ανάπτυξη συντελείται στον χώρο των crypto.
Τι άλλο έχουμε που να δημιουργεί ζήτηση για την υποδομή του Ethereum; Ο επίσης πολλά υποσχόμενος χώρος των stablecoin, ο οποίος ανεβαίνει με εκθετικούς ρυθμούς. Τι είναι τα stablecoins; Είναι κρυπτονομίσματα τα οποία έχουν κλειδωμένη ισοτιμία σε δολάριο -κυρίως- αλλά και άλλα κρατικά νομίσματα. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε stablecoins σε κυκλοφορία, σύμφωνα με το theblockcrypto.com. Για να αντιληφθείτε τις προοπτικές του κλάδου, στεφτείτε πως στα άμεσα σχέδια της PayPal είναι να δημιουργήσει ένα δικό της stablecoin. Και φυσικά δεν θα είναι το μοναδικό μεγαθήριο που πρόκειται να εισέλθει.
Αυτές οι δραστηριότητες δεν θα υπήρχαν χωρίς το Ethereum. Το δίκτυό του είναι αυτό που καθιστά όλα αυτά δυνατά.
Τα δεδομένα από τα futures και το staking
Άλλη μια απόδειξη για το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για το Ethereum είναι πως είχαμε νέο ρεκόρ στον όγκο συναλλαγών στα futures. Σε μία και μόνο ημέρα διαπραγματεύτηκαν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αξίας 90 δισεκατομμυρίων. Όπως βλέπουμε από το παρακάτω διάγραμμα, η αύξηση ημερήσιου όγκου συναλλαγών από την αρχή του έτους είναι εμφανής.
Αν αυτά τα δεδομένα δεν σας έπεισαν ποιοι είναι οι λόγοι που η τιμή του Ethereum έχει εκτοξευτεί, σας αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Την ποσότητα των ETH που έχουν δεσμευτεί για staking. Όπως φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια νομίσματα, αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τι μαρτυρούν αυτά τα τεράστια ποσά; Την εισροή θεσμικών στο Ethereum. Η πρώτη δοκιμή έγινε στο Bitcoin. Οι θεσμικοί ένιωσαν σιγουριά και με αυξημένη αυτοπεποίθηση μπορούν να κάνουν το δεύτερο βήμα σε αυτό το παράξενο νέο νομισματικό σύμπαν.
Γιατί να συμμετέχει κάποιος στo staking του Ethereum και να δεσμεύσει τα νομίσματά του, δηλαδή να μην μπορεί να τα πουλήσει, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση που μπορεί να κρατήσει από μήνες μέχρι και δύο χρόνια; Επειδή ανταμείβεται με ένα ετήσιο επιτόκιο, πληρωτέο σε Ethereum, κάθε 6 λεπτά. Η τιμή του επιτοκίου ανακαθορίζεται συνεχώς, ανάλογα με την ποσότητα των νομισμάτων που δεσμεύονται. Όσο περισσότερα είναι τόσο μικρότερο επιτόκιο θα προσφέρεται και αντίστροφα.
Μόνο που δύο χρόνια είναι πολύς χρόνος στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Πολλά μπορούν να γίνουν. Όχι αναγκαστικά ευχάριστα. Ωστόσο, καθώς περνάει ο καιρός, από ό,τι φαίνεται η εμπιστοσύνη για την επιτυχημένη έκβαση της αναβάθμισης του Ethereum σε 2.0 αυξάνεται.
* Από την Enjin ανακοινώθηκε πως έχουν δημιουργηθεί δύο δισεκατομμύρια EFI, το token που θα δίνεται ως επιβράβευση για το staking των νομισμάτων ENJ και για τέλη συναλλαγών. Το staking αναμένεται να ξεκινήσει όταν θα βγει η νέα βελτιωμένη έκδοση του πορτοφολιού Enjin, μάλλον μέσα στον Μάιο, όπου θα δοθεί έμφαση στη φύλαξη και διακίνηση των NFTs.
Χθες το βράδυ έκαναν ένα δοκιμαστικό, διανέμοντας δωρεάν 10.000 συλλεκτικά NFTs από το Twitter. Η εμπειρία ήταν πολύ ενθαρρυντική. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που σκάναρε κάποιος το QR code, το συλλεκτικό κομμάτι εμφανιζόταν στο Enjin πορτοφόλι του. Τα νέα συστήματα που σχεδιάζουν προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στην αγορά των NFTs δείχνουν να δουλεύουν καλά. Άλλο ένα project από τον χώρο των crypto, που το 2021 φαίνεται να είναι η χρονιά τους.
Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin
Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Βitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.