Το φιλόδοξο σχέδιο του Energy Web Token

Η blockchain πλατφόρμα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον κολοσσών στο χώρο της ενέργειας και πώς λειτουργεί το νόμισμα που συνδέεται με αυτή. Ποια είναι η βασική φιλοσοφία πίσω από την προσπάθεια να αλλάξει πλήρως το τοπίο στην ενέργεια.

Δημοσιεύθηκε: 11 Απριλίου 2021 - 14:48

Load more

Το Energy Web Chain είναι μια blockchain πλατφόρμα που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των ειδικών αναγκών του ενεργειακού τομέα. Ιδρύθηκε το 2017 από το Energy Web Foundation (EWF), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που συστάθηκε με στόχο την δημιουργία ενός ενεργειακού blockchain μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Η έδρα του ιδρύματος βρίσκεται στην Ελβετία, όμως έχουν εργαζόμενους διασκορπισμένους σε όλο τον κόσμο. 

Το σχέδιο προχώρησε με την… ακρίβεια ελβετικού ρολογιού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και από τότε απολαμβάνει συνεχιζόμενη αύξηση της δημοτικότητάς του. Υπήρχαν και άλλες προσπάθειες όσο αφορά τα ενεργειακά σχέδια πάνω σε blockchain. Ωστόσο το EWC είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ελπιδοφόρα. Φιλοδοξεί να καταστεί η θεμελιώδης ψηφιακή υποδομή πάνω στην οποία θα κατασκευάζονται και θα λειτουργούν αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) που σχετίζονται με την ενέργεια.

Η λειτουργία του ιδρύματος

Το Energy Web Chain (EWC) εστιάζει σε 3 πυλώνες:

Το EWF έχει πάνω από 100 συνεργάτες, όπως εταιρείες κοινής ωφέλειας, φορείς εκμετάλλευσης δικτύου, εταιρείες τεχνολογίας καθαρής ενέργειας και προγραμματιστές blockchain. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες είναι επικυρωτές στο EW Chain. Σε αντίθεση με τα περισσότερα δημόσια blockchain, μόνο οι εταιρείες ενέργειας που πληρούν τα υψηλά πρότυπα του EWF μπορούν να γίνουν κόμβοι επικύρωσης στο δίκτυο.

Το λογισμικό έχει παρόμοια δομή με το Polkadot και έχει εμπλουτιστεί από πολλά εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού (SDK) που βοηθούν τους προγραμματιστές να βελτιώσουν την ανάπτυξη των ενεργειακών τους εφαρμογών και να δημιουργήσουν έξυπνα συμβόλαια και DApps. Εύκολα και γρήγορα, προκειμένου να προάγουν και να ενισχύσουν την μεταφορά ενέργειας χαμηλής ρύπανσης, βοηθώντας τις εταιρείες να ανιχνεύσουν από που προέρχεται η ανανεώσιμη ενέργεια που αγόρασαν. Κάτι βασικό αν θέλουν να είναι ευθυγραμμισμένες με τους κανονισμούς και τα στάνταρς κοινωνικής ευθύνης.

Το EWC σχεδιάστηκε πάνω στο δίκτυο του Ethereum και όπως όλες οι εφαρμογές δυσκολεύτηκε από τη χαμηλή χωρητικότητα του. Όμως κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας το Proof of authority (POA), το οποίο θεωρούν πως θα έχει καλύτερη απόδοση ακόμα και από το Ethereum 2.0. Το Proof-of-Authority χαρακτηρίζεται από υψηλό δυναμικό επεκτασιμότητας, χαμηλό κόστος συναλλαγής και ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό το καθιστά φιλικό προς το περιβάλλον. Βασίζει τη συναίνεσή του στη φήμη των κόμβων αντί του staking ή της εξόρυξής τους. Θυσιάζοντας ένα μέρος από το στοιχείο της αποκέντρωσης, επιτρέπει στο EWC να είναι δεκάδες φορές πιο αποδοτικό, διατηρώντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας κατά πολύ χαμηλότερη, σε σύγκριση με του Ethereum.

Συνεργασίες με εταιρικούς κολοσσούς

Το ίδρυμα τρέχει ήδη 2 διαφορετικά δίκτυα, έχοντας ήδη προσελκύσει κάποιους από τους μεγαλύτερους παίκτες ενέργειας στον κόσμο. Θα δείτε ανάμεσα τους αρκετά γνωστά ονόματα, όπως η Shell και η γερμανική EON, η οποία συνεργάζεται με την Tesla για το μεγάλο εργοστάσιο μπαταρίας στην Γερμανία.

Από πέρσι τον Ιούνη έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Vodafone, η οποία κατέχει ηγετική θέση στο Internet of Τhings (IoT). Η ακριβή ενσωμάτωση IoT είναι ένα άλλο πρόβλημα που έχει το Ethereum, καθιστώντας δύσκολο ή αδύνατο για μικρές συσκευές να εκμεταλλευτούν το δίκτυο λόγω της απαιτούμενης υπολογιστικής ισχύος. Ωστόσο, το EWC κατάφερε να βρει τρόπο που ανοίγει την πόρτα σε νέες συσκευές IoT να ενταχθούν στο δίκτυό της. Ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχειρίζεται τα ενεργειακά assets, συνδέοντας ολόκληρο πλέγμα από συσκευές που βρίσκονται στα κτήρια, σε διαφορετικές γειτονιές, υποσταθμούς ενέργειας.

Επιχειρούν να φτιάξουν ένα σύστημα όπου οι πελάτες με ένα θερμοστάτη ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, να επικοινωνούν με την συσκευή τους και να στέλνουν δεδομένα στο grid operator. Ουσιαστικά είναι ένα ledger ταυτότητας. Για παράδειγμα, σε κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο εκχωρείται μια ψηφιακή ταυτότητα που αναγνωρίζει και δέχεται τα δεδομένα στο blockchain. Αυτού του τύπου η ταυτότητα δίνεται σε κάθε πελάτη, συσκευή, παραγωγό ενέργειας.

Μια άλλη σπουδαία συνεργασία σύναψε με την NV Energy (www.nvenergy.com), θυγατρική της Berkshire Hathaway (το NV βγαίνει από την Νεβάδα, την έδρα της Berkshire Hathaway). Συνεργάστηκαν ώστε να στείλουν μια επιστολή στους νομοθέτες της πολιτείας, για το πώς το blockchain μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση (tracking) των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Μέχρι το 2025 η Νεβάδα υπολογίζεται να χρησιμοποιεί για τις ενεργειακές της ανάγκες το 25% από ΑΠΕ. Η NV Energy διαθέτει την μεγαλύτερη φάρμα με ηλιακά πάνελ και υπολογίζεται η κιλοβατώρα να κοστίζει τη μισή τιμή του φυσικού αερίου. Η NV Energy αποτελεί έναν από τους κόμβους επικύρωσης, κάτι που φουντώνει τις φήμες για στενότερη συνεργασία στο μέλλον.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε το EWC αφορούσε στο χαμηλό βαθμό ιδιωτικότητας του Ethereum που χρησιμοποιεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ωστόσο οι εταιρείες χρειάζεται να μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες μεταξύ τους χωρίς να δημοσιοποιούν ιδιωτικά δεδομένα στο blockchain. Καλή είναι η διαφάνεια που πρεσβεύουν οι αποκεντρωμένες λύσεις, αλλά οι επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται να αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Το EWC έλυσε το πρόβλημα με την επιλογή ιδιωτικών συναλλαγών για τις περιπτώσεις που το απαιτούν, με το blockchain να είναι σε θέση να τις επικυρώσει εντός της αλυσίδας.

Οι προοπτικές και το νόμισμα

Φαίνεται απίστευτο πως ένα μικρό κρυπτονόμισμα κατάφερε ακόμα και να μιλάει, πόσο μάλλον να συνεργάζεται, με εταιρείες αξίας δισεκατομμυρίων. Ένας λόγος είναι πως πρόκειται για το πρώτο ανοικτού κώδικα blockchain, ειδικά σχεδιασμένο για τον ενεργειακό κλάδο. Ένας άλλος έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό που είναι στελεχωμένο το ίδρυμα. Πρόκειται για άτομα με ιστορικό στον κλάδο. Γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Μιλάνε την γλώσσα τους.

Οι μεγάλοι παίκτες της ηλεκτρικής ενέργειας ξοδεύουν σε παγκόσμιο επίπεδο 750 δισ. τον χρόνο στο ηλεκτρικό δίκτυο. Ένα ποσό που αναμένεται να αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας μέχρι και τα 13 τρισ. μέχρι το 2050, σύμφωνα με κάποιες μελέτες. Το πρόβλημα είναι πως μεταξύ τους οι παραγωγοί ενέργειας είναι σχεδόν απομονωμένοι. Εκεί έρχεται να δώσει την λύση το EWT. Όχι μόνο να ενώσει τους παραγωγούς μεταξύ τους, αλλά και τις συσκευές των καταναλωτών. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες, γιατί εισέρχεται σε μια αγορά τρισεκατομμυρίων που αλλάζει την κατεύθυνση προς την καθαρή ενέργεια. Εκεί δηλαδή που στοχεύει και το EWC.

Τι στο καλό τότε χρειάζεται το νόμισμα; Το token χρησιμοποιείται για να πληρώνεις τα τέλη συναλλαγών. Όταν χρησιμοποιείς το λογισμικό, πληρώνεις. Οι αμοιβές ενισχύουν την ασφάλεια του δικτύου. Τα έσοδα πάνε στους επικυρωτές που κάνουν, τηρουμένων των αναλογιών, την δουλειά των miners.

Η συνολική προσφορά είναι 100.000.000 νομίσματα Energy Web Token (EWT). Σύμφωνα με το white paper, το EWF σχεδιάζει να κυκλοφορεί 10 εκατομμύρια κάθε χρόνο ως ανταμοιβές επικύρωσης. Από αυτά σήμερα υπάρχουν σε κυκλοφορία 33,3 εκατομμύρια. Απελευθερώνονται 315.833 κάθε μήνα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές επικύρωσης.

Τα 10 εκατομμύρια που ανήκουν στους ιδρυτές, είναι δεσμευμένα. Απαγορεύεται να πουληθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Από τα υπόλοιπα ελάχιστα δεν ανήκουν σε μέλη του ιδρύματος. Αυτό σημαίνει πως δύσκολα θα τα πουλήσουν, καθώς είναι μακροχρόνιοι επενδυτές. Αν προβούν σε πωλήσεις δεν θα αρέσει καθόλου στις ελβετικές αρχές που είναι αυστηρές σε θέματα χειραγώγησης της αγοράς. Όντως δεν έχουν πουλήσει σχεδόν τίποτα μέχρι τώρα.

Να υπενθυμίσουμε βέβαια πως πρόκειται για ένα altcoin, με ότι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Αν το EWT ανέβει 20%, αλλά και το Bitcoin ανέβει επίσης 20%, δεν θα πρόκειται για επιτυχία. Θα έχετε κερδίσει το ίδιο, έχοντας αναλάβει μεγαλύτερο κίνδυνο. Από την άλλη οι συνεργασίες που έχει συνάψει αποτελούν εγγύηση πως δύσκολα θα έχει την κατάληξη του… Mykonos Coin. Κοντεύουμε να γίνουμε γραφικοί αναφέροντας το τόσες φορές, αλλά θα το επαναλάβουμε. Ειδικά όσοι είναι καινούργιοι στα κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ποιους ακούνε και που τοποθετούν τα χρήματα τους.

* Διασυνδεμένο δίκτυο για τον διαμοιρασμό της ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς προς τους καταναλωτές. Συμπεριλαμβάνει ηλεκτρικά εργοστάσια, υποσταθμούς, αγωγούς μετάδοσης ενέργειας και κανάλια διανομής.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρες).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων