To Bitcoin και το τσουνάμι αιτήσεων για ETFs στη Wall Street

Γιατί η δημιουργία ETFs που θα επενδύουν στα κρυπτονομίσματα είναι game changer για τον κλάδο. Η αλλαγή ηγεσίας στην SEC και οι αιτήσεις που βρίσκονται ήδη στο συρτάρι. Τα μαθήματα που διδάσκει η περίπτωση του χρυσού.

Δημοσιεύθηκε: 28 Μαρτίου 2021 - 10:01

Load more

Στο άρθρο της Παρασκευής αναφέραμε πως η Goldman Sachs υπέβαλε αίτηση προς την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ώστε να έχουν την δυνατότητα να επενδύουν σε ETFs που σχετίζονται με το Bitcoin (τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή).

Όμως για μισό λεπτό. Δεν υπάρχουν ETFs του Bitcoin στην αμερικανική αγορά! Υπήρξαν στο παρελθόν αιτήσεις για την δημιουργία ενός τέτοιου επενδυτικού σχήματος, αλλά αντιμετώπισαν την σθεναρή άρνηση της SEC. Έχει αλλάξει κάτι; Μήπως γνωρίζουν κάτι παραπάνω που δεν γνωρίζουμε όλοι εμείς;

Η απάντηση είναι πως έχουν αλλάξει πολλά. Καταρχάς ο Πρόεδρος της SEC. Στο τιμόνι πλέον βρίσκεται o Gary Gensler που γνωρίζει πολύ καλά το Bitcoin και την τεχνολογία πίσω από αυτό. Μέχρι και μαθήματα έκανε για το blockchain στο MIT. Κατόπιν έχουμε ένα κύμα νομικών εκκαθαρίσεων που αφορά την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ένα απαραίτητο βήμα πριν να δοθεί η άδεια για κάποιο ETF του Bitcoin. Μόνο το τελευταίο διάστημα, έκλεισε η υπόθεση με το Tether, η SEC έβαλε στο στόχαστρο την Ripple, ενώ προηγουμένως είχε ασκηθεί δίωξη στο BitMEX προκειμένου να μπει τάξη στην αγορά των παραγώγων.

Τελευταίο θύμα ήταν η Coinbase, λίγο πριν την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO). Επιβλήθηκε πρόστιμο 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Commodity Futures Trading Commission (CFTC), για «απερίσκεπτες, ψευδείς, παραπλανητικές ή ανακριβείς αναφορές, καθώς και για συναλλαγές ξεπλύματος». Η CFTC διαπίστωσε ότι η Coinbase παρουσίαζε φουσκωμένο τζίρο, δημιουργώντας τον μέσω πολλαπλών λογαριασμών με αυτοματοποιημένα προγράμματα συναλλαγών.

Υποψηφιότητες για ETFs από παντού

Από ότι φαίνεται πολλοί πιστεύουν πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει πλέον ώστε να δοθεί άδεια για ETFs του Bitcoin και δεν θέλουν να μείνουν πίσω. Δεν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που έχει καταθέσει αίτηση στην SEC, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά έξι!

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι αιτήσεις από:

Ειδική μνεία χρειάζεται να γίνει στην Fidelity, επειδή οι δικηγόροι της έχουν μεγάλη πείρα από τις πολιτικές της SEC. Γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι προφανές ότι επέλεξαν να υποβάλουν αίτηση τώρα επειδή πιστεύουν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες.

Τι εναλλακτικές υπάρχουν τώρα και η προοπτική

Για την ώρα στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, όποιος θέλει να επενδύσει στο Bitcoin αγοράζει Grayscale (GBTC). Εκτός αν επιλέξει κάποιες από τέσσερις εταιρείες εξόρυξης, οι οποίες μάλιστα έχουν καταγράψει υψηλότερη απόδοση από το ίδιο το νόμισμα. Κατά μέσο όρο 450% τους τελευταίους 12 μήνες. Κυρίαρχος παίκτης είναι χωρίς αμφιβολία η Grayscale. Πρόκειται για το fund που διαθέτει υπό διαχείριση 36 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο δεν είναι ETF. Για αυτό ακριβώς οι Fidelity, Bitwise και οι υπόλοιποι προσπαθούν να πάρουν ένα μερίδιο από την πίτα μιας αγοράς δεκάδων και γιατί όχι εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Η Grayscale θα είναι ο μοναδικός χαμένος από την ύπαρξη ενός κανονικού ETF. Για αυτό και τα μερίδια της το τελευταίο διάστημα έχουν χάσει το premium που είχανε.

Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι ΑΝ εγκριθεί κάποιο ETF. Είναι θέμα χρόνου. Θα εγκρίνει η SEC τις τρέχουσες αιτήσεις ή θα πρέπει να περιμένουμε; Κανείς δεν ξέρει. Παρόλα αυτά είναι σίγουρα ενθαρρυντικό ότι τόσο πολλά μεγάλα ονόματα υποβάλλουν αίτηση για το ETF αυτή τη στιγμή. Υπάρχει και το σενάριο η SEC να εγκρίνει αρκετά από αυτά ταυτόχρονα, αντί να επιλέξει μόνο ένα ή δύο.

Αυτό το ενδεχόμενο θα αποτελέσει μια τεράστια νίκη όχι μόνο για όποιον πάρει άδεια, αλλά για όλους όσους κατέχουν και πιστεύουν στο Bitcoin. Η έγκριση ενός Bitcoin ETF θα προσθέσει επιπλέον νομιμότητα και το πιο σημαντικό δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο στην τιμή. Αρκεί να διαθέτει κάποιος χρηματιστηριακό λογαριασμό για να αποκτήσει πρόσβαση στο Bitcoin, οδηγώντας σε μια πλημμύρα νέων επενδυτών, τόσο από πελάτες λιανικής όσο και από θεσμικούς, επειδή δεν χρειάζεται να το αγοράσουν άμεσα. Συνεπώς να αποφύγουν τη διαδικασία κατοχής του που σήμερα φαντάζει «εξωτική» σε πολλούς που επιθυμούν να το αποκτήσουν αλλά είτε ανησυχούν για την αποθήκευση και τη διαχείριση του, είτε δεν γνωρίζουν τον τρόπο.

Επιπλέον, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα έχουν συμφέρον να επιδιώξουν να κατευθύνουν τα ίδια τους πελάτες τους προς τα κρυπτονομίσματα. Δεν θα τους αποτρέπουν όπως παλαιότερα. Κι αυτοί έχουν το πλεονέκτημα ότι ξέρουν πως να μιλήσουν προς τον απλό κόσμο, να το επικοινωνήσουν. Αυτό μόνο αρκεί για να απελευθερώσει απίστευτες εισροές κεφαλαίων προς την αγορά των crypto.

Θα ακολουθήσουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς θα το αγοράσουν για να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο τους που πιθανότατα θα αποτελείται από ομόλογα αρνητικού επιτοκίου. Κατόπιν είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν υπηρεσίες θεματοφυλακής, δοκιμασμένες στην πράξη αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό θα είναι το σινιάλο για τα hedge funds. Ειδικά για εκείνα που έχουν την άδεια και την δυνατότητα να επενδύουν σε όποιο περιουσιακό στοιχείο θέλουν, αλλά και τα λεγόμενα family office. Οι μικροδιαχειριστές που έχουν υπό την εποπτεία τους κεφάλαια εκατομμυρίων, όχι δισεκατομμυρίων.

Στο τελικό στάδιο θα έχουμε κάτι που θεωρούνταν επιστημονική φαντασία παλαιότερα. Να μπορείς να αγοράζεις από τις τράπεζες. Με την ίδια ευκολία που ανοίγεις λογαριασμό συναλλάγματος σήμερα, θα μπορείς να ανοίγεις λογαριασμό σε bitcoin. Ωστόσο τότε θα είναι μάλλον αργά να αγοράσεις. Θα είσαι από τους τελευταίους που φτάνουν στο χορό και οι ντάμες θα είναι ήδη πιασμένες.

Το προηγούμενο των ETFs χρυσού

Η άδεια για ένα ETF του Bitcoin που θα διαπραγματεύεται στην αμερικάνικη αγορά θα είναι η πιο bullish εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβεί. Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Επειδή υπήρξαν ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν.

Στις 18 Νοεμβρίου 2004 η State Street Corporation κυκλοφόρησε το πρώτο ETF που ήταν συνδεμένο με τον χρυσό και είχε έδρα τις ΗΠΑ (SPDR Gold Shares - GLD). Ήδη από το ξεκίνημα αντιλήφθηκαν ότι θα σημειώσει επιτυχία, καθώς πάνω από ένα δισεκατομμύρια δολάρια περιήλθαν στο fund σε μόλις 72 ώρες μετά την δημόσια διαπραγμάτευση του. Σήμερα, το GLD είναι το μεγαλύτερο ETF χρυσού στον κόσμο. Διαθέτει περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ διενεργεί ημερήσιο όγκο συναλλαγών ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Συνολικά, υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ETF χρυσού μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να υπολογίσουμε τα δεκάδες δισεκατομμύρια που βρίσκονται τοποθετημένα σε ETF χρυσού σε άλλες χώρες. Το άθροισμα των κεφαλαίων όλων των ETFs του πολύτιμου μετάλλου, τους καθιστούν ως τον τέταρτο μεγαλύτερο κάτοχο χρυσού στον κόσμο. Είναι πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο το SPDR Gold Shares δεν ήταν το πρώτο. Το πρώτο ταμείο διαχείρισης κεφαλαίων που σχετίζεται με το χρυσό ήταν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου με την ονομασία Central Fund of Canada που ιδρύθηκε το 1961, αλλά τροποποίησε το καταστατικό του για να συμπεριλάβει το χρυσό το 1983. Ήταν ένα κλειστό αμοιβαίο κεφάλαιο που έδωσε στους επενδυτές έκθεση στην αγορά χρυσού στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, αλλά δεν ήταν ETF.

Το πρώτο ETF χρυσού σχεδιάστηκε αρχικά στην Ινδία το 2002 από την Benchmark Asset Management Company Private Ltd. Ωστόσο δεν έλαβαν έγκριση παρά πέντε χρόνια αργότερα, δίνοντας την ευκαιρία στους Graham Tuckwell και ETF Securities να γράψουν ιστορία, καθώς έφτιαξαν το πρώτο ETF χρυσού στον κόσμο (Gold Bullion Securities) που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται δημόσια, στις 28 Μαρτίου 2003 στην Αυστραλία.

Υπήρχαν μόνο 200.000 δολάρια σε ETF χρυσού στα τέλη του 2003. Η μεγάλη έκρηξη ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το GLD. Μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια πενταπλασιάστηκε η τιμή του χρυσού. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωση, μπορεί όμως να οφείλεται στο ότι είχε γίνει πολύ εύκολη και χωρίς κόστος συναλλαγών και αποθήκευσης η απόκτηση του, ακόμα και σε μικρή ποσότητα.

Τα σημερινά ETFs του Bitcoin

Όσο αφορά το Bitcoin, όπως έγινε και με τον χρυσό, τα πρώτα ETFs ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται εκτός ΗΠΑ. Υπάρχουν ορισμένα επενδυτικά οχήματα που αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένων των ETPs της Amun και των ETP Coinshares στην Ευρώπη. Στην Βόρεια Αμερική, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, ο Καναδάς δείχνει τον δρόμο. Ήδη κυκλοφορούν 3 ETFs που σχετίζονται άμεσα με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία καταγράφουν μεγάλη επιτυχία.

Άραγε ως πότε η SEC θα αδιαφορεί, όταν βλέπουν να δίνονται άδειες από άλλα κράτη και να τους παίρνουν μερίδιο αγοράς; Επειδή δεν είναι μόνο ο Καναδάς. Η Ρυθμιστική Αρχή Κινητών Αξιών της Βραζιλίας ενέκρινε την σχετική αίτηση της QR Capital, για το πρώτο ETF bitcoin στη Λατινική Αμερική, το οποίο θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο.

Τι επίπτωση θα έχουν όλες αυτές οι εξελίξεις στην τιμή του Bitcoin; Θεωρείται εντελώς απίθανο να αυξηθεί τόσο δραστικά η πρόσβαση του κοινού, χωρίς να υπάρξει σημαντική αύξηση της τιμής του. Από την μια θα έχουμε περισσότερους ενδιαφερόμενους και από την άλλη ένα περιουσιακό στοιχείο πεπερασμένης προσφοράς. Όπως και να έχει, η επιβεβαίωση των προβλέψεων και οι απορίες, αναμένεται να λυθούν πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζαμε.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρες).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία. 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων