Πόσο «αναποτελεσματικό και ασταθές» είναι το Bitcoin

Η αντιπάθεια της πρώην κεντρικής τραπεζίτη των ΗΠΑ για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα και γιατί είναι... άδικη η κριτική της. Γιατί η νομισματική πολιτική του Bitcoin είναι σταθερή και προαποφασισμένη. Πώς με το κρυπτονόμισμα όλα φαίνεται να γίνονται πιο φθηνά!

Δημοσιεύθηκε: 10 Μαρτίου 2021 - 08:04

Load more

Ένα από τα συγκλονιστικότερα ιστορικά στιγμιότυπα που αφορούν την πορεία του Bitcoin ήταν τον Ιούνιο του 2017, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Janet Yellen, τότε διοικήτριας της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED), σε απευθείας μετάδοση από το Capitol Hill.

Για λίγα δευτερόλεπτα, εμφανίστηκε κάποιος από πίσω της που κρατούσε ένα κίτρινο χαρτί στο οποίο έγραφε «Buy Bitcoin» (αγοράστε Bitcoin).

Δεν γνωρίζουμε αν έπαιξε κάποιο ρόλο το περιστατικό, γεγονός είναι όμως πως η Yellen δεν συμπαθεί το Bitcoin. Ως νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε τους επενδυτές για τον κίνδυνο που διατρέχουν από το διάσημο κρυπτονόμισμα. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «πρόκειται για έναν εξαιρετικά αναποτελεσματικό τρόπο διεξαγωγής συναλλαγών και είναι ασταθές».

Κατά την άποψή μας, η κριτική που ασκείται είναι εντελώς άδικη και επιφανειακή, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της σημαντικές παραμέτρους. Κατ' αρχάς ότι το Bitcoin διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο που το καθιστά πανίσχυρο, ασφαλές και απαραβίαστο. Το Bitcoin έχει επιτύχει ορισμένα επιτεύγματα που μέχρι την εμφάνισή του φαίνονταν αδιανόητα. Ουδέποτε μέχρι τώρα έχει παραβιαστεί στα 12 χρόνια της λειτουργίας του. Αν εξαιρέσεις δύο ολιγόωρα περιστατικά στην αρχή της εμφάνισής του, από τότε δουλεύει ασταμάτητα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Δεν έχει κλείσει ούτε για συντήρηση.

Αν σας φαίνεται αυτονόητο ή απλό, σκεφτείτε πως την προηγούμενη εβδομάδα το σύστημα πληρωμών της Fed έπεσε για ολόκληρες 4 ώρες. Αυτά συμβαίνουν, είπε ο εκπρόσωπός της. Τα συστήματα πέφτουν αλλά το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο, δικαιολογήθηκε. Παρά τις διαβεβαιώσεις, η άσχημη εντύπωση παραμένει.

Οι συναλλασσόμενοι αναρωτιούνται πόσο ευπαθή είναι τελικά τα συστήματα και αν θα ξανασυμβεί. Κι όχι μόνο εκεί. Ακόμα και σε τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Facebook και η Google, έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και πρόσφατα, που παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες.

Αντίθετα στο Bitcoin τα κενά στη λειτουργία του απουσιάζουν. Σαν ένα καρδιοχτύπι που επαναλαμβάνεται, παράγει ένα μπλοκ κάθε 10’, παρόλο που του έχουν επιτεθεί από όλα τα επίπεδα. Πανίσχυρα τραπεζικά ιδρύματα, ολόκληρα κράτη, η αφρόκρεμα των hackers. Τελικά οι επιθέσεις προκάλεσαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Αποτέλεσαν αποδείξεις ότι το Bitcoin είναι σήμερα η πιο ασφαλής βάση δεδομένων στον κόσμο. Η μοναδική που δεν μπορεί κάποιος να υποκλέψει, να αλλοιώσει, να σβήσει. Όλα τα άλλα συστήματα έχουν μια κεντρική αρχή, που σημαίνει ότι τα στοιχεία μπορούν να αλλοιωθούν. Είτε με δόλιο σκοπό από hackers, είτε κακόβουλη ενέργεια από μέρους του διοργανωτή, είτε από τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος. Κάτι τέτοιο στο σύστημα του Bitcoin αποδείχτηκε έως σήμερα ανέφικτο.

Η αστάθεια ως προς την τιμή

Ναι, αλλά είναι ασταθές ως προς την τιμή του, ισχυρίζονται κάποιοι. Ωστόσο παραγνωρίζουν ότι το Bitcoin σχεδιάστηκε για να έχει συστημική σταθερότητα, όχι σταθερότητα στην ισοτιμία με τα υπόλοιπα νομίσματα.

Το αντίθετο από τα παραστατικά νομίσματα. Επιπλέον είναι μια νέα τεχνολογία, όπου ακόμα δεν υπάρχουν καθιερωμένα μοντέλα αποτίμησης. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για τη μοναδική ελεύθερη αγορά. Δεν υπάρχουν ούτε limit up ή limit down, ούτε οποιεσδήποτε επεμβάσεις από πλευράς κυβέρνησης ή επιτροπής κεφαλαιαγοράς ή στήριξη από καμία Κεντρική Τράπεζα. Οπότε είναι φυσικό να έχει μεταβλητότητα. Βραχυχρόνια. Όμως σε προοπτική ετών, οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι η κατεύθυνση της αξίας του είναι ομαλή και μία. Προς τα πάνω.

Το παρακάτω διάγραμμα το δανειστήκαμε από τον CryptoCapitalist. Δείχνει την πορεία του δολαρίου σε σχέση με το Bitcoin. Υπό μια οπτική, το Bitcoin παραμένει σταθερό. Ένα Bitcoin από το παρελθόν είναι ίδιο με ένα Bitcoin στο παρόν και θα είναι ίδιο με οποιοδήποτε Bitcoin και στο μέλλον. Αυτό που αλλάζει, είναι πως το δολάριο ή το ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα στον κόσμο υποτιμάται (Σχετικά με αυτό το σκεπτικό, έχει δημοσιεύσει ένα επεξηγηματικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=h0DwOys4CWc)  

Μα να σκεφτόμαστε σε όρους Bitcoin; Τι τρελή ιδέα! Είναι όμως; Όταν είσαι σε μια ξένη χώρα, οι σκέψεις σου γίνονται στη μητρική γλώσσα. Για να το εκφράσεις, πρώτα το μεταφράζεις από τη γλώσσα που σου είναι πιο οικεία. Μετά από κάποιο καιρό που μένεις εκεί, έρχεται μια στιγμή που σου «κάνει κλικ». Αρχίζεις και σκέφτεσαι στη νέα γλώσσα. Σκέφτεσαι σαν ντόπιος.

Αν κατέχεις Bitcoin και υπολογίζεις τις τιμές με όρους Βitcoin και όχι ευρώ ή δολαρίου, δεν αντιλαμβάνεσαι καμία μεταβλητότητα στο Bitcoin. Νιώθεις όμως μια δυσάρεστη μεταβλητότητα στα παραστατικά (fiat) νομίσματα, επειδή έχουν μια βασική κατεύθυνση, την πτωτική. Με Bitcoin όλα σού φαίνονται να φτηναίνουν!

Και κάτι ακόμα: η νομισματική πολιτική του Bitcoin είναι σταθερή και προαποφασισμένη. Πρόκειται για ένα νομισματικό σύστημα που ορίζεται από κανόνες, όχι από κυβερνήτες. Ποιος μπορεί να το ισχυριστεί αυτό για οποιοδήποτε άλλο νόμισμα;  

Το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας 

Πάμε να εξετάσουμε τώρα τον ισχυρισμό ότι είναι αναποτελεσματικό επειδή είναι πολύπλοκο. Κατ' αρχάς, πολύπλοκο σε σχέση με τι; Με το σημερινό νομισματικό σύστημα, αποκλείεται. Η αρχιτεκτονική του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού συστήματος είναι δομημένη σε επίπεδα από ενδιάμεσους και εκκαθαριστές. Αυτό αφορά και τις μετοχές και τις μεθόδους πληρωμών. Όταν αγοράζεις μετοχές, δεν βρίσκονται στην ιδιοκτησία σου. Έχουμε στην κατοχή μας ένα IOU από τη χρηματιστηριακή μας, που κατέχει ένα IOU από τον θεματοφύλακά της, που κατέχει ένα IOU από μια κεντρική αρχή (στις ΗΠΑ το DTC, στην ΕΕ το Euroclear ή Clearstream).

Παρόμοιος είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν και τα χρήματα. Για παράδειγμα, όταν πληρώνουμε με κάρτα της Πειραιώς σε POS της Εθνικής, η συναλλαγή πραγματοποιείται με νομισματικές μονάδες, όχι ευρώ. Κατόπιν οι τράπεζες συμψηφίζουν το υπόλοιπο μεταξύ τους, όποτε το κρίνουν πρόσφορο. Εμείς ως καταναλωτές δεν το αντιλαμβανόμαστε, αλλά η εκκαθάριση γίνεται πολύ αργότερα.

Οι τράπεζες κρατάνε ως χρήματα μόνο την ποσότητα που τους είναι απαραίτητη για να λειτουργούν τα ταμεία τους ή να εφοδιάζουν τα ΑΤΜ. Γι' αυτό που ονομάζουν μετρητά, διαθέτουν IOUs που προέρχονται από τις Κεντρικές Τράπεζες. Υπάρχει ένα πολυεπίπεδο σύστημα, όπου στην κορυφή βρίσκεται μια κεντρική αρχή που είναι ο πραγματικός εκδότης. Εκεί βρίσκεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας, ο νόμιμος τίτλος του περιουσιακού στοιχείου. Ό,τι εκδίδεται σε επόμενα επίπεδα είναι απλώς ένα IOU που εξαρτάται από αυτό.

Γιατί υπάρχει αυτή η πολυπλοκότητα; Οφείλεται στους τεχνολογικούς περιορισμούς που υπήρχαν κάποτε. Ήταν η καλύτερη δομή που μπορούσε να υπάρξει, όταν οι τίτλοι ήταν σε έντυπη μορφή. Ακόμα όμως και τότε που περάσαμε σε αυτό που ονομάζεται άυλοι τίτλοι, το πρώτο διάστημα η ισχύς επεξεργασίας ήταν μικρή και η αποθήκευση ακριβή. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει, ήταν να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των συναλλαγών που υποβάλλονται σε επεξεργασία καθημερινά, καθώς αυτές ευθύνονται για το κόστος και τις καθυστερήσεις. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται στα κρυπτονομίσματα, όπου η αρχιτεκτονική είναι βασισμένη στην αποκέντρωση και στο blockchain. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι, ούτε εκκαθαριστές. 

Η νέα εποχή 

Οι άνθρωποι χρειάζονται μια νέα προσέγγιση. Να αγκαλιάσουν την πρωτοποριακή τεχνολογία. Να κατευθυνθούν σε ψηφιακά μονοπάτια ενός καινούργιου κόσμου, στο ξεκίνημά του. Ανοίγεται ένας θαυμαστός νέος κόσμος μπροστά μας. Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά να ασχοληθεί κάποιος. Όμως για να εκμεταλλευτείτε σωστά τις νέες ευκαιρίες, θα πρέπει να διαθέτετε γνώσεις και την κατάλληλη νοοτροπία. Να έχετε επίγνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Μόνο αν γνωρίζετε τη διάρθρωση του σημερινού νομισματικού συστήματος, θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τις προοπτικές του Bitcoin και να αξιολογήσετε ορθά ποια κρυπτονομίσματα έχουν αξία.

Να είστε ανοικτοί σε ιδέες που θα σας μυήσουν σε μια διαφορετική νοοτροπία. Μια νοοτροπία που συμπεριλαμβάνει την προσωπική ενασχόληση. Μην περιμένετε να σας πει κάποιος το επόμενο «χαρτάκι» που θα τρέξει. Αν σκοπεύετε να εισέλθετε στον χώρο μόνο για να μάθετε το crypto που θα πάει 100 φορές επάνω ή τον τρόπο που θα σας κάνει εύκολα πλούσιους, το πιθανότερο είναι πως θα χάσετε τον χρόνο σας. Και τα χρήματά σας. 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων