Τα είχε όλα η αγορά των crypto το τελευταίο 24ωρο, έως και τις πρώτες πρωινές ώρες. Ένα θρίλερ σε πλήρη εξέλιξη, με συνεχείς κορυφώσεις στην αγωνία του.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, ξεκινώντας από χθες το μεσημέρι, όταν το Bitcoin παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση της τελευταίας 7ετίας. Οι φόβοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού πυροδότησαν ένα νέο κύμα πώλησης σε όλες τις αγορές. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο, με πιο ηχηρή την υποχώρηση των κυριότερων δεικτών της Wall Street, τη μεγαλύτερη από το 1987. Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 11,48%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του. Μέχρι και ο χρυσός έφτασε να υποχωρεί 5%. O CBOE Volatility Index, ο επονομαζόμενος δείκτης φόβου, έσπασε όλα τα ιστορικά ρεκόρ απ’ αρχής. Το υψηλότερο σημείο του στο ξέσπασμα της προηγούμενης κρίσης το 2008 ήταν στις 59,8 μονάδες. Χθες άγγιξε τις 75,47 μονάδες.
Αυτό που κάνει χειρότερα τα πράγματα, είναι η κατάρρευση των αγορών, παρά την επέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών με ένα γενναίο ποσό. Άλλες φορές αρκούσαν οι «μαγικές» λέξεις που εκστομίζονταν από τα χείλη των πανίσχυρων κεντρικών τραπεζιτών: μείωση επιτοκίων, ενέσεις ρευστότητας, αγορές περιουσιακών στοιχείων, ποσοτική χαλάρωση, για να αναστραφεί το κλίμα.
Το ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, το είχαμε επισημάνει τις προηγούμενες ημέρες. Δεν είναι τραπεζικό αυτή τη φορά το πρόβλημα, για να μπορέσει να βοηθήσει αποφασιστικά το «τύπωμα». Αφορά την «πραγματική» οικονομία, την παραγωγή. Λείπουν προϊόντα, δυνατότητες εργασίας και παραγωγής πλούτου. Τα επιπλέον χρήματα δεν προσφέρουν λύσεις. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει λοιπόν τα χειρότερα σενάρια. Γιατί; Επειδή μας λείπει η βασικότερη μεταβλητή στην εξίσωση: ο ρυθμός εξάπλωσης της ασθένειας, τον οποίο δεν γνωρίζει κανείς.
Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται πολύ σοβαρότερος της γρίπης και πολύ πιο μεταδοτικός. Ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμα η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει, προϊδεάζει τους ειδικούς πως η κατάσταση πιθανόν να χειροτερέψει ραγδαία. Το ζήτημα είναι πόσο ραγδαία.
Το πρόβλημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό το παιχνίδι χάθηκε. Το ζητούμενο είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν, η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο τα εκάστοτε κρατικά συστήματα υγείας μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Επανερχόμαστε στο Bitcoin, όπου μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, φάνηκε να σπάνε τα φρένα. Ένα πρωτοφανές κύμα πωλητών το έστειλε από τις 5.750 δολάρια, μέσα σε 3 μόλις ώρες, κάτω από τις 4.000 δολάρια. Και πάνω που όλοι παρακολουθούσαν με απόγνωση… σάλπισε το ιππικό. Ένα εξίσου τεράστιο κύμα αγοραστών ξεκίνησε την αντεπίθεση και το ανέβασε μέσα σε 2 ώρες στις 5.600. Σχεδόν από εκεί που ξεκίνησε. Για να το μεταφράσουμε σε ποσοστά, έπεσε 33% και κατόπιν ανέβηκε 48%!
Όλα αυτά από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, εννοείται με ρεκόρ στον όγκο των συναλλαγών. Ανάλογες κινήσεις είχαμε βέβαια και στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Ξέραμε ότι η αγορά των crypto και το Bitcoin προσφέρουν κατά καιρούς απότομες διακυμάνσεις, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Η εξήγηση είναι ότι το Bitcoin παλεύει μόνο του. Δεν περιμένει από κανέναν στήριξη, όπως τα χρηματιστήρια έχουν τις Κεντρικές Τράπεζες. Όμως, από την άλλη, αυτή είναι και η δύναμή του. Δεν στηρίζεται σε πληθωριστικό χρήμα. Και βέβαια είναι το πιο τίμιο. Σε περίπτωση που αποτύχει, τη ζημιά δεν την πληρώνουν οι φορολογούμενοι, όπως γίνεται με τον τραπεζικό τομέα.
Εντυπωσιακό είναι πάντως, όσον αφορά τους traders, πέρα από τις έντονες διακυμάνσεις που προσφέρουν ευκαιρίες και εντυπωσιακά κέρδη (όπως και για τεράστιες ζημιές), είναι το πόσο καλά δουλεύει η τεχνική ανάλυση σε αυτή την αγορά. Όπως βλέπουμε στο παραπάνω 15λεπτο διάγραμμα του Bitcoin, τηρούνται με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης που είχαμε χαράξει χθες. Αυτή την ώρα, το Bitcoin βρίσκεται στις 5.400 δολάρια.
Ποιο ήταν το σημάδι ότι θα είχαμε επέμβαση του ιππικού; Το Tether. Το Tether είναι ένα stablecoin, δηλαδή ένα κρυπτονόμισμα που είναι κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο. Ένα Tether, αντιστοιχεί σε ένα αμερικάνικο δολάριο, συνεπώς υπό φυσιολογικές συνθήκες η τιμή του είναι σταθερή, πολύ κοντά στο 1. Όπως βλέπουμε όμως στο 15λεπτο διάγραμμα, η τιμή του την ώρα… της αντεπίθεσης, έφτασε μέχρι και το 1,05! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξαφνικά το Tether έγινε πιο πολύτιμο από τα δολάρια που έχει ως κάλυψη; Όχι, βέβαια.
Δύο εξηγήσεις υπάρχουν: Η πρώτη είναι πως πολλοί που πούλησαν Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, δεν τα μετέτρεψαν σε δολάρια ή ευρώ, για να τα βγάλουν από την αγορά. Τα κράτησαν σε Tether, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να αγοράσουν. Η δεύτερη είναι πως μπήκε νέο φρέσκο χρήμα σε κάποια ανταλλακτήρια που δεν δέχονται fiat νομίσματα παρά μόνο κρυπτονομίσματα. Και το Tether είναι συνήθως το πρώτο που αγοράζουν, για να έχουν ένα νόμισμα με μια σταθερή ισοτιμία, μέχρι να αποφασίσουν να προβούν σε αγορές.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η αγορά των crypto είναι συναρπαστική, αλλά έχει ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις παραδοσιακές αγορές. Είναι ανόητο να πας να μπλέξεις χωρίς να έχεις τις βασικές γνώσεις. Και βέβαια, δεν είναι για όλους.
Θα υπάρχουν βιβλία που θα γράφονται για τα γεγονότα που συμβαίνουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυτές τις ημέρες. Η πυκνότητα των γεγονότων επιβάλλει μια στρέβλωση της διάρκειας. Ο χρόνος δεν μετριέται με χρονικές μονάδες παρά μόνο με βάση την πληθώρα των γεγονότων.
** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.