Οι θεωρίες και οι απόψεις μπορούν να ανατραπούν. Τα πειράματα, ποτέ. Χωρίς πειραματικές αποδείξεις, χωρίς συνεχή έρευνα και επαλήθευση, τα οικονομικά θυμίζουν περισσότερο θεολογία μετά εξισώσεων παρά φυσικοχημεία. Και εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Τουλάχιστον όχι όταν πρόκειται να τοποθετήσουμε τα χρήματά μας. Γι' αυτό ας δούμε με ψυχραιμία και χωρίς προκαταλήψεις τα αποδεικτικά στοιχεία γύρω από τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο φόβος του κορωνοϊού στις χρηματιστηριακές αγορές.
Θα δούμε ενδεικτικά πώς αντέδρασε το ETF του S&P 500 (SPY), ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας από το Health Care Sector SPDR (XLV), ο Eurostoxx 50 (DBXE) που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ευρωζώνης, το iShares MSCI China (MCHI), οι αναδυόμενες αγορές από το Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO), ο χρυσός από το SPDR Gold Shares (GLD), τον MSCI All Greece Select για τις ελληνικές μετοχές (GREK) και το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) για το Βitcoin. Από τις 23 Ιανουαρίου, όταν κηρύχθηκε η πρώτη καραντίνα στην Κίνα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε, όπου είχαμε την κορύφωση του πανικού (28 Φεβρουαρίου).
Όπως βλέπουμε λοιπόν, το Βitcoin είναι καθαρά μπροστά στην κούρσα των αποδόσεων, με δεύτερο τον χρυσό. Για τον χρυσό ήταν μάλλον αναμενόμενο να βρίσκεται σε θετικό έδαφος. Θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων, αν και όπως βλέπουμε, δυσκολεύεται να πείσει. Το Βitcoin, όμως; Πού οφείλεται ότι αποδεικνύεται τόσο ανθεκτικό; Μάλιστα ανέβηκε και αυτό μαζί με τα υπόλοιπα στη χθεσινή έντονη ανοδική αντίδραση, κλείνοντας στα 10,35 δολάρια.
Πολλές απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε, αλλά θα σταθούμε σε δύο κυρίως λόγους: τη σπανιότητα και την απόλυτη κυριότητα στην ιδιοκτησία.
Οι Κεντρικές Τράπεζες γνωρίζουμε από τώρα τι θα κάνουν. Θα αρχίσουν να διοχετεύουν ρευστότητα στο σύστημα, σαν να μην υπάρχει αύριο. Όμως και κρίση να μην υπήρχε, πάλι το ίδιο θα έκαναν, απλά σε μικρότερες ποσότητες. Είναι ιστορικά βεβαιωμένο πως τα νομίσματα που δεν έχουν αντίκρισμα (όπως τα σημερινά), συνεχώς αυξάνονται σε ποσότητα και μειώνουν την αγοραστική τους δύναμη. Όσο μικρότερος είναι ο ρυθμός αύξησης της κυκλοφορίας ενός νομίσματος -και άρα όσο σκληρό είναι το νόμισμα- τόσο πιο μεγάλο είναι το κίνητρο να το κατέχει κάποιος, επειδή βγαίνει ωφελημένος σε βάθος χρόνου. Γι' αυτό σε πολλές χώρες που έχουν υποπέσει στον πειρασμό του τυπώματος, οι κάτοικοί τους προτιμούν να κρατούν σκληρό συνάλλαγμα, χρυσό ή άλλα αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία.
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο επειδή πρόκειται για ψηφιακό στοιχείο, όμως το Βitcoin είναι ακόμα πιο σπάνιο από τον χρυσό. Είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 25 χρόνια, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ ο χρυσός υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 52%.
Επιπλέον, οι αγοραπωλησίες σε χρυσό περιορίζονται από τη φυσική μορφή του. Πρέπει να τον παραλάβεις ή να τον παραδώσεις από κοντά. Κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο, ασφαλές, άνετο. Αν θες να τον φυλάξεις στην ηλεκτρονική μορφή του, τότε δεν διαφοροποιείται από τα συμβατικά νομίσματα ή τις παραδοσιακές μετοχές. Η περιουσία σου βρίσκεται στα χέρια μιας τράπεζας, με όσα θετικά ή αρνητικά συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Στο Βitcoin δεν υπάρχει θεματοφυλακή ή και αν υπάρξει αύριο, δεν θα είναι υποχρεωτική. Μεταφέρεται εύκολα, άμεσα, ανεμπόδιστα, με ασφάλεια, όπως ένα e-mail.
Τα προβλήματα που επιδιώκει να επιλύσει το Bitcoin, δηλαδή η παροχή μιας μορφής χρημάτων που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο του ιδιοκτήτη του και είναι πιθανό να κρατήσει την αξία του μακροπρόθεσμα, είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρώπινη κοινωνία. Ένας από τους λόγους που έχει εφευρεθεί και εξαπλωθεί το Βitcoin είναι πως σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις μετρητά σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και αν οι τράπεζες αρνηθούν να σου δώσουν αυτά που σου οφείλουν, είτε γιατί τους υπαγορεύεται από την κυβέρνηση είτε λόγω αδυναμίας.
Το θεωρείτε τόσο απίθανο να συμβεί; Ούτε 5 χρόνια δεν πέρασαν από την ημέρα που στεκόμασταν στα ΑΤΜ για να πάρουμε 60€ την ημέρα. Λίγο νωρίτερα, οι Κύπριοι κοιμήθηκαν το ένα βράδυ αμέριμνοι και ξύπνησαν την επόμενη ημέρα με «κουρεμένες» τις καταθέσεις. Με το Βitcoin, για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορείς να αμυνθείς απόλυτα, όσον αφορά την προσωπική σου περιουσία. Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να κλέψει ή να κατασχέσει τον πλούτο σου. Εξάλλου τι σημαίνει καταθέσεις σε τράπεζα; Έχεις έναν λογαριασμό σε αντάλλαγμα για τα χρήματα που τους παρέδωσες. Στην ουσία, έχεις συνάψει ένα δάνειο. Με τι εξασφάλιση; Την καλή τους πίστη.
Στην ΕΕ ισχύει η διασφάλιση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000€, ακόμα και αν η τράπεζα όπου είσαι πελάτης βάλει λουκέτο. Πράγματι υπάρχει τέτοιος νόμος, αλλά η διαβεβαίωση είναι περισσότερο ψυχολογική παρά ουσιαστική. Σε περίπτωση συστημικού προβλήματος, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος πως τα χρήματά του είναι εξασφαλισμένα; Καμία τράπεζα στον κόσμο δεν διαθέτει τόσα χρήματα στα ταμεία της, ώστε να καλύψει τους καταθέτες, αν θελήσουν να κάνουν μαζικές αναλήψεις. Αντίθετα με τον παγκόσμια αποδεκτό μύθο, κανένα κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί για ολόκληρο το τραπεζικό του σύστημα, αν προκύψει γενικευμένο πρόβλημα. Μια τράπεζα αρκεί για να αποτελέσει την πρώτη κορίνα που θα ρίξει τις υπόλοιπες. Ειδικά για τη χώρα μας, ποιος εγγυάται για τη χρεοκοπημένη τράπεζα; Το χρεοκοπημένο κράτος; Αστεία πράγματα.
Όχι πως στο χρηματιστήριο δεν μπορείς να εγκλωβιστείς. Δεν εννοούμε να χάσεις χρήματα από λάθος επιλογές, αλλά απλά να κλείσει! Δεν μιλάμε μόνο για το ταπεινό Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου με τα capital controls έμεινε κλειστό για μήνες. Ολόκληρη Wall Street δεν άνοιξε για μια εβδομάδα μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους. Όμως η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι έτσι δομημένη, που δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει ποτέ. Ούτε τα Σαββατοκύριακα, ούτε τις αργίες, ούτε μετά από φυσικές καταστροφές ή μέσω πολεμικών αναμετρήσεων.
Η αγορά σήμερα
Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, η στήριξη των 8.500 δολαρίων κράτησε. Η τιμή του Βitcoin όμως έδειξε αδυναμία στην αντίδρασή της να διασπάσει τη γαλάζια πλάγια γραμμή. Δεν υπήρξε μια κορυφή υψηλότερη από την προηγούμενη, άρα δεν έχουμε ακόμα κάποια αξιόπιστη ένδειξη ότι αρχίζει να μπαίνει και πάλι σε ανοδική τροχιά. Ίσως το καταφέρει με τη δεύτερη προσπάθεια που φαίνεται σε εξέλιξη.
Σεμινάρια
Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Στο on-line έχουμε προσωπική επαφή. Το μάθημα γίνεται κανονικά ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. (https://www.media2day.gr/seminars)
Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.