Σήμερα το βράδυ, η S&P θα δημοσιεύσει μια επικαιροποίηση της αξιολόγησης για την Ελλάδα, θυμίζει η Société Générale. «Αν και η αναβάθμιση δεν αποτελεί το βασικό μας σενάριο για αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει το 2023 και ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα. Για να καλύψουμε τη μικρή πιθανότητα μιας αναβάθμισης της αξιολόγησης από την S&P σήμερα, συνιστούμε δύο trades», εξηγεί ο γαλλικός οίκος.
Η SocGen προτείνει το μάκρο trade υπέρ των ελληνικών δεκαετών έναντι των δεκαετών ιταλικών ομολόγων. Το τρέχον του spread είναι μόλις στη 1 μονάδα βάσης (μ.β.) και στοχεύει στις -30 μ.β. σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης. Θα κλείσει το trade, αν η αναβάθμιση δεν συμβεί ή αν το spread αυξηθεί πάνω από 15 μ.β.
Εναλλακτικά, προτείνει το trade ‘2-10 flattener’ στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, την αγορά δηλαδή των δεκαετών ελληνικών ομολόγων με πώληση της διετίας και ταυτόχρονη πώληση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων με αγορά της διετίας. Το spread είναι στις 10 μ.β. και στοχεύουμε στις 40 μ.β. σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης. Θα κλείσει το trade, αν η αναβάθμιση δεν συμβεί ή αν το spread διευρυνθεί πάνω από τις 20 μ.β.
«Μας αρέσει η Ελλάδα, ειδικά καθώς θα μπορούσε να επιστρέψει στο καλάθι της IG στο τέταρτο τρίμηνο φέτος ή στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, κατά την άποψή μας. Αν και η αναβάθμιση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του έτους, η SG προτείνει από την προηγούμενη εβδομάδα δύο trades για να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές το ενδεχόμενο μιας πρόωρης αναβάθμισης», επισημαίνει η τράπεζα.
Ο αντίκτυπος μιας αναβάθμισης-έκπληξη θα είναι μεγάλος
Η SocGen εξηγεί ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο με την περίπτωση της Πορτογαλίας. Ο οίκος της S&P αναβάθμισε την Πορτογαλία σε επενδυτική βαθμίδα το 2017. Το δεκαετές spread Πορτογαλίας - Ισπανίας μειώθηκε κατά 36 μ.β. εντός μιας εβδομάδας. Οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μια παρόμοια έκπληξη αναβάθμισης της αξιολόγησης από τον οίκο S&P για την Ελλάδα, με το δεκαετές spread Ελλάδας - Ιταλίας να διαπραγματεύεται εντός ενός εύρους από -10 μ.β. έως 35 μ.β. από τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα, όμως, έχει ήδη εκδώσει 6,3 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της το 2023, με τη δημοπρασία 300 εκατ. ευρώ του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να μην προκαλεί διεύρυνση του spread.
Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας είναι πιο πιθανό να συμβεί μέχρι το τέλος του 2023, μετά από περισσότερα από 13 χρόνια. Η παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι πάντως η καλύτερη για μια αναβάθμιση. Οι οίκοι αξιολόγησης υιοθετούν γενικά μια προσεκτική προσέγγιση και οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου είναι ένας από τους κινδύνους που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα πράγματα. Στη χειρότερη περίπτωση, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να αντιστρέψει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την οικονομική και δημοσιονομική βελτίωση της Ελλάδας. Αυτό είναι πολύ απίθανο να συμβεί, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης είναι απίθανο να αναβαθμίσουν, πριν η αβεβαιότητα γύρω από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μειωθεί.