H HSBC εκτιμά ότι ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αντανακλά κυρίως προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία αλλά κάποιες πιέσεις στο κόστος εργασίας μπορεί να συνεχιστούν, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη φαίνονται χαμηλότεροι και αυτό το στοιχείο στηρίζει την πιθανότητα μέτριας σύσφιξης της πολιτικής της Fed και της BoE τα επόμενα χρόνια, αλλά όχι της ΕΚΤ.
Η συζήτηση σχετικά με την επιστροφή του πληθωρισμού συνεχίζεται, όμως συχνά παραλείπονται από την κουβέντα οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των οικονομιών. Η HSBC περιγράφει τους διαφορετικούς βαθμούς στους οποίους ο πληθωρισμός "επιστρέφει" στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωζώνη αν και υπάρχουν και κοινά θέματα.
Οι μεταβατικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό όπως οι τιμές ενέργειας, το κόστος ναυτιλίας, οι εγχώριες ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης παίζουν ρόλο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αλλά τα πληθωριστικά "αποτελέσματα της επαναφοράς" των οικονομιών ποικίλλουν και φαίνονται πιο έντονα στις ΗΠΑ, με τις τιμές των αυτοκινήτων να παίζουν μεγάλο ρόλο και αυξάνονται, αν και σε μικρότερο βαθμό, στην Ευρωζώνη.
Αυτές οι διαφορές, εξηγεί η HSBC, σε κάποιο βαθμό θα μπορούσαν να είναι απλώς θέμα χρονισμού. Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν πρώτα τους περιορισμούς για την Covid - 19, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια από την Eυρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση, το άλμα στον πυρήνα του πληθωρισμού που ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και ακολουθήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο το Μάιο, μπορεί να εμφανίζεται μόλις τώρα στην Ευρωζώνη.
Αλλά οι ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα πρέπει να εξασθενήσουν καθώς οι περιορισμοί θα χαλαρώνουν περαιτέρω, με αποτέλεσμα τα ποσοστά του πυρήνα του πληθωρισμού να μειωθούν. Η πρόσφατη ελαφρά άμβλυνση του πληθωρισμού επί των τιμών των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και του πληθωρισμού των τιμών των ειδών ένδυσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποτελούν πρώιμες ενδείξεις για αυτό, προσδοκά η βρετανική τράπεζα.
Η αγορά εργασίας είναι το κλειδί
Αλλά οι πιο θεμελιώδεις διαφορές εμφανίζονται στον πληθωρισμό του κόστους εργασίας. Οι σχέσεις που συνδέουν την ανεργία και τις κενές θέσεις εργασίας υποδεικνύουν τη στενότητα και τις αναντιστοιχίες στις αγορές εργασίας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που οδηγεί σε μισθολογικές πιέσεις. Το ζήτημα φαίνεται λιγότερο οξύ στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι αναντιστοιχίες εργασίας θα πρέπει να μειωθούν.
Είναι σημαντικό, εξηγεί η HSBC, ότι δεν αναμένει τα ποσοστά ανεργίας να πέσουν κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα το επόμενο έτος, γεγονός που θα πρέπει να αποτρέψει την εκτίναξη του πληθωρισμού σε σπιράλ ανόδου. Η πανδημία μπορεί να έχει προκαλέσει κάποιες πιο μόνιμες αλλαγές και υφίστανται κίνδυνοι από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο του Brexit, οι κίνδυνοι αυτοί ενδέχεται να είναι μεγαλύτεροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι στο τραπέζι.
Στην Ευρωζώνη, η λιγότερο πληθωριστική αγορά εργασίας αντανακλά εν μέρει κυκλικούς παράγοντες -ίσως υπάρχει μεγαλύτερη "χαλαρότητα"- και διαρθρωτικούς, συμπεριλαμβανομένων των ήπιων προσδοκιών για τον πληθωρισμό και των υποτονικών μισθολογικών απαιτήσεων από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η HSBC εκτιμά ότι αυτοί οι αποπληθωριστικοί παράγοντες είναι πιθανό να παραμείνουν και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένει πληθωρισμό κάτω του 2% στην περιοχή της Ευρωζώνης το επόμενο έτος, με μικρότερους ανοδικούς κινδύνους, οπότε η πολιτική της ΕΚΤ είναι πιθανό να παραμείνει εξαιρετικά χαλαρή.