Η ΕΕ προσέλαβε τράπεζες για την πώληση νέων ομολόγων 10ετούς και 20ετούς διάρκειας αυτήν την εβδομάδα, σημαίνοντας την εκκίνηση μιας έξαρσης δανεισμού που αναμένεται να μετατρέψει τις Βρυξέλλες σε σημαντικό «παίκτη» στις αγορές ομολόγων.
Η πώληση θα είναι η πρώτη που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, ενός προγράμματος που στόχο έχει την παροχή δανείων έως 100 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, για να στηριχθούν οι προσπάθειές τους να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19. Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα, δίνοντας μια πρώτη ένδειξη για τα κόστη δανεισμού των Βρυξελλών ενόψει της τεράστιας έκδοσης ομολόγων στην οποία θα προχωρήσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Επιπλέον του προγράμματος SURE, η ΕΕ θα αρχίσει επίσης να πουλά ομόλογα το 2021, για να πληρώσει το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, έτυχε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές, που το χαρακτήρισαν σημαντική εξέλιξη, με τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμφωνούν για πρώτη φορά σε ένα μεγάλης κλίμακας κοινό ομόλογο.
Στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων, οι Βρυξέλλες θα εκδώσουν ομόλογα έως 200 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και μελλοντικά θα γίνουν από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων στην ευρωζώνη, μετά την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Η ΕΕ αυτή τη στιγμή διαθέτει ομόλογα περίπου 50 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν δάνεια προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην περιοχή. Το χρέος έχει υποαποδώσει έναντι άλλων αγορών της ευρωζώνης από το καλοκαίρι, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για τις νέες εκδόσεις.
Ένα ομόλογο που ωριμάζει τον Απρίλιο του 2031, το κοντινότερο που έχει η ΕΕ που να μοιάζει με 10ετές ορόσημο, διαπραγματεύεται με απόδοση -0,24%, σύμφωνα με το Tradeweb. Αυτό δείχνει πως η ΕΕ θα μπορέσει να δανειστεί φθηνότερα απ’ ό,τι οι χώρες με υψηλότερες αποδόσεις όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, αλλά θα πληρώσει premium σε σχέση με την απόδοση -0,61% του 10ετούς γερμανικού τίτλου ή του -0,33% του αντίστοιχου γαλλικού.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει δάνεια ύψους 87,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος SURE. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες, με 27,4 δισ. ευρώ και 21,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε στις αρχές του μήνα σε επενδυτές.
Η πώληση, την οποία χειρίζονται οι Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura και UniCredit, αναμένεται να έχει ισχυρή ζήτηση από επενδυτές που θέλουν ομόλογα κορυφαίας αξιολόγησης, δεδομένου ότι η ΕΕ αξιολογείται με ΑΑΑ από δύο από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.
Το νέο χρέος, επίσης, είναι πιθανό να λάβει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει πει πως θα επικεντρώσει τις αγορές ομολόγων της σε τμήματα της αγοράς που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία.
Τα ομόλογα της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να προσελκύσουν και επενδυτές από το εξωτερικό -συμπεριλαμβανομένων των reserve managers ξένων κεντρικών τραπεζών-, που θέλουν να έχουν μια εναλλακτική έναντι των γερμανικών ομολόγων για τα holdings τους σε ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Commerzbank, Michael Leister.